Κόσμος

22 οι νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους στην Ταϊβάν (VIDEO

aeroplano_tis_transasia_synetrivi_on_camera_stin_taivan.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αεροπλάνο της TransAsia που πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση στην Ταιβάν συνετρίβη τα ξημερώματα της Τετάρτης στον ποταμό Κeelung, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Songshan της Ταιπέι.

Ένα αεροπλάνο της εταιρείας TransAsia με 58 επιβαίνοντες χτύπησε σήμερα σ’ έναν υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο και έπεσε σ’ έναν ποταμό στην Ταϊπέι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ενώ πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι.

Σε μια ηχογράφηση που μεταδόθηκε από την τοπική τηλεόραση, ένα μέλος του πληρώματος ακούγεται να φωνάζει “SOS, SOS, η φλόγα του κινητήρα έσβησε!”, το οποίο μοιάζει να είναι το τελευταίο μήνυμα από το αεροπλάνο.

Όταν η φλόγα, που καίει υπό κανονικές συνθήκες σ’ έναν κινητήρα, σβήσει, ο κινητήρας σταματάει. Κανονικά ένα δικινητήριο, όπως το συγκεκριμένο αεροπλάνο, πρέπει να μπορεί να πετάει με έναν μόνο κινητήρα.

Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα καμιά λεπτομέρεια ούτε ηχογράφηση και φαίνεται πως αυτή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση πιθανόν να προέρχεται από ερασιτεχνικούς ραδιοσταθμούς.

Το αεροσκάφος, ένα ATR 72-600, πραγματοποιούσε πτήση από την Ταιπέι στο νησί Κίνμεν, όταν για άγνωστους λόγους έχασε ύψος και έπεσε στο ποτάμι.

Θεαματικές εικόνες από ερασιτεχνικά βίντεο δείχουν το ATR 72-600 να χάνει ύψος, στη συνέχεια να χτυπάει σ’ έναν υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο και να βυθίζεται σ’ έναν ποταμό, σπάζοντας σε πολλά κομμάτια.

“Είδα ένα ταξί, σε απόσταση μερικών μέτρων από εμένα, να το χτυπάει το φτερό του αεροσκάφους. Το αεροπλάνο ήταν τεράστιο και πολύ κοντά μου, ακόμη τρέμω”, αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVBS.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας), λίγο μετά την απογείωση της πτήσης GE235 με 53 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα από το αεροδρόμιο του Σονγκσάν στην Ταϊπέι με προορισμό το μικρό νησί Κινμέν, που βρίσκεται κοντά στην ακτή της ηπειρωτικής Κίνας, αλλά ελέγχεται από την Ταϊβάν.

Οι διασώστες δήλωσαν πως 15 επιζώντες βγήκαν από το αεροσκάφος που βυθιζόταν.

Σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των επιχειρήσεων, ο θάνατος 13 προσώπων έχει επιβεβαιωθεί και 9 άλλα “δεν εμφανίζουν κανένα σημείο ζωής”, ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Ταϊβάν πριν από την επίσημη επιβεβαίωση ενός θανάτου.

Διεξάγεται μια σημαντική επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν περίπου 400 στρατιώτες. “Θα επιχειρήσουμε να ανασύρουμε με τη βοήθεια γερανών το μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, εκεί όπου πιστεύουμε πως είναι παγιδευμένοι οι περισσότεροι από τους επιβάτες”, εξήγησε ένας διασώστης προσθέτοντας πως βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά.

Το 2014 η Transasia είχε εμπλακεί σε ένα ακόμη αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα ίδιου τύπου αεροσκάφος προσπάθησε να προσγειωθεί κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες στο νησί Μαγκόνγκ.


Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα