Αεροπορική Βάση… μοντέλων στη Σίμιζα

-500 αεροσκάφη αφιερωμένα στη μνήμη των Πεσόντων της ΠΑ -Δώρο ένα PHANTOM  F-4E στην 117 ΠΜ

Μια …αεροπορική βάση με ξύλινα , μεταλλικά αλλά και πλαστικά μικρά μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών έχει  δημιουργηθεί στη Σίμιζα, σε απόσταση αναπνοής από την 117 ΠΜ. Όλα τα μοντέλα που έχει κατασκευάσει ο 66χρονος αερομοντελιστής αγρότης, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πιλότων της ΠΑ που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Αυτός είναι ο αερομοντελιστής

Κατασκευαστής αυτών των μικρών αεροσκαφών ο αγρότης κ. Αντώνης Κολοτούρος που από το 1975 μέχρι και σήμερα διαθέτει πολύ κόπο και μεράκι για να κατασκευάσει τα υπέροχα αντίγραφα πολεμικών αεροσκαφών σε μικρή κλίμακα. Τα υλικά του, κυρίως ξύλο, μέταλλο και πλαστικό και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Τρία δωμάτια του πατρικού του σπιτιού στο μικρό χωριό Σίμιζα του Δήμου Πηνειού, έχουν μετατραπεί σε υπόστεγα …αεροσκαφών αλλά και σε εκθετήριο. Ο ίδιος ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα καθαρίζει τα συντηρεί τα περιποιείται  και οι φίλοι του τα θαυμάζουν.  Ένα από τα μοντέλα του κοσμεί το μουσείο της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα. Όνειρό του είναι να τα εκθέσει σε κάποιο χώρο, σε προθήκες ώστε να μπορεί να τα θαυμάζει ο κόσμος.

Ο κ. Κολοτούρος Αντώνης γεννήθηκε στη Σίμιζα Τραγανού το 1954 και διαμένει στο Τραγανό από το 1990.

«Παιδικός έρωτας»

Τα αεροπλάνα ήταν ο παιδικός του έρωτας, ειδικά αυτά της Πολεμικής Αεροπορίας. «Τα έβλεπα να πετάνε και με ενθουσίαζαν… Πιλότος δεν μπόρεσα να γίνω αλλά πήγα εθελοντής οδηγός αυτοκινήτων στην ΠΑ το 1973, στον Άραξο. Στη συνέχεια μετατέθηκα το Τατόι και από εκεί  στην 129 Πτέρυγα Υποστηρίξεως  στο Ελληνικό. Και από εκεί στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα. Από το 1974 ξεκίνησα ως αερομοντελιστής ξύλινων, μεταλλικών αλλά και πλαστικών μοντέλων αεροσκαφών. Από το 1975 που απολύθηκα ξεκίνησα να κατασκευάζω μοντέλα αεροσκαφών και ειδικά Phantom», δηλώνει με περηφάνια ο κ. Αντώνης. Μάλιστα έχει ιδρύσει και Phantom Club στην Ανδραβίδα, με δεκάδες μέλη ανά την Ελλάδα, σύλλογος που όπως υποστηρίζει είναι ενεργός.

500 αεροσκάφη και το δώρο στην 117 ΠΜ

Ο κ. Κολοτούρος έχει κατασκευάσει περισσότερα από 500 αεροπλάνα, διαφόρων διαστάσεων, για τα οποία φυσικά και καμαρώνει. Από τον Φεβρουάριο του 2020 έχει ξεκινήσει και κατασκευάζει διπλάνα, της δεκαετίας του 1920 και 1930.

Το 1998 ο κ. Κολοτούρος  πήγε στην 117 ΠΜ και παρέδωσε ως δώρο και στη μνήμη των πεσόντων αεροπόρων  ένα Phantom F-4E στον τότε Σμήμαρχο (Ι) Δημήτρη Αλεβίζο από το Στρέφι και ο διοικητής το έβαλε δίπλα στο μουσείο που βρίσκεται στο διοικητήριο , όπου υπάρχει και σήμερα.

Ο κ. Κολοτούρος έχει τιμηθεί το 1994  με δίπλωμα για την διάδοση της αεροπορικής ιδέας και ένας από τους δύο του γιούς υπηρετεί στην 117 ΠΜ ως μηχανικός.

Σε κάποιο τοίχο είδαμε φωτογραφίες του 24χρονου πιλότου της ΠΑ Παναγιώτη Πετρούτσου (1953-1977) με καταγωγή από το Μπόρσι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Σίμιζα, που σκοτώθηκε και πέρασε στην αιωνιότητα το 1977.

Ο αγρότης Αντώνης Κολοτούρος με το πρώτο του μοντέλο που κατασκεύασε το 1975. Το σχέδιο του αεροσκάφους είναι δικό του

Αγκαλιά με ένα διπλάνο, αντίγραφο μοντέλου του 1930

Το 1998 χάρισε ένα μοντέλο F-4E στο μουσείο της 117ΠΜ

Ξύλινα μοντέλα αεροσκαφών «σταθμευμένα» σε κάποιο δωμάτιο

Ξύλινα μοντέλα αεροσκαφών «σταθμευμένα» σε κάποιο δωμάτιο

Στην αγκαλιά του κρατά ένα πολεμικό μεταλλικό μοντέλο

Τα μοντέλα είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεσόντων της ΠΑ. Ο αεροπόρος της ΠΑ από το Μπόρσι Παν. Πετρούτσος που σκοτώθηκε το 1977