Categories: Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τα Πανεπιστήμια γιατί δε φορούσαν χιτζάμπ

Share

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται στο εξής και «μέχρι νεωτέρας» να φοιτούν σε Πανεπιστήμια, αφού τις έχουν ήδη αποκλείσει και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία.

Η απόφαση αυτή των Ταλιμπάν έχουν προκαλέσει την κατακραυγή του κόσμου ο οποίος βλέπει τον σκοταδισμό να κυριεύει το Αφγανιστάν. Οι ενστάσεις και αντιδράσεις για την απόφαση να αποκλειστούν οι γυναίκες από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτυπώνεται και στις αίθουσες των πανεπιστημίων του Αφγανιστάν.

Φοιτητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα φοιτητικά έδρανα, στη διάρκεια των εξετάσεων. Εκτός όμως από τους φοιτητές, από τις αίθουσες αποχώρησαν και οι καθηγητές για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που έκαναν οι φοιτήτριες έξω από τα πανεπιστήμια.

Βίντεο που κυκλοφορούν, τις τελευταίες  ημέρες, στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν πλήθος γυναικών να κλαίνε έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Καμπούλ.

Υπουργός Παιδείας: Η φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια απαγορεύτηκε επειδή δεν φορούσαν το χιτζάμπ

Οι Αφγανές απαγορεύτηκε να φοιτούν σε πανεπιστήμια επειδή «δεν τηρούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα», υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Οι φοιτήτριες αυτές που πήγαιναν στο πανεπιστήμιο (…) δεν τηρούσαν τις οδηγίες για το χιτζάμπ (σ.σ. τη μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό). Το χιτζάμπ είναι υποχρεωτικό στο Ισλάμ», είπε ο Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα κορίτσια που φοιτούν σε επαρχίες μακριά από την κατοικία τους «δεν συνοδεύονταν στις μετακινήσεις τους από έναν μαχράμ», έναν ενήλικο άνδρα συγγενή τους. «Η αφγανική τιμή μας δεν επιτρέπει να βρεθεί μια νεαρή μουσουλμάνα σε μια μακρινή επαρχία χωρίς τον πατέρα, τον αδελφό ή τον σύζυγό της», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι οι «συζητήσεις» γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης των κοριτσιών συνεχίζονται και ότι οι Ταλιμπάν σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών «σύμφωνα με τη σαρία», τον ισλαμικό νόμο.

Το βράδυ της Τρίτης, με μια λακωνική επιστολή του, ο Ναντίμ διέταξε όλα τα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, να εμποδίσουν τις φοιτήτριες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα «μέχρι νεωτέρας», χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Πηγή: newsbeast.gr