Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Η θαλαμηγός «Χριστίνα Ω» στο Κατάκολο (PHOTOS)

Ήταν για όλους μας, μια έκπληξη. Η θαλαμηγός που τόσα χρόνια ήταν το πάθος του θρυλικού μύθου Αριστοτέλη Ωνάση, ήταν κοντά μας, στο ήρεμο λιμάνι του Κατακόλου «Γιάννης Λάτσης».

Φωταγωγημένο την νύχτα,  μας προσκάλεσαν  να το υποδεχθούμε και να δούμε από κοντά τις ευφάνταστες δημιουργίες με τα πιο πρωτότυπα και σπάνια υλικά.

Μέσα σ’ αυτό το υπέροχο πλοίο ο διάσημος Κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης, μετέφερε το δικό του «βασίλειο» ολοκληρώνοντας εκεί τους δικούς του μύθους.

Τις μεγάλες αγάπες της ζωής του και τις προσωπικές του στιγμές που τις θυμίζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Στα ταξίδια της αναψυχής που σχεδίαζε για εκείνες και τους επίσημους καλεσμένους του αλλά τη δημιουργία ενός brand για την εποχή του που ακούει το «Χριστίνα Ωνάση» κάνοντας τη διάσημη σ’ όλο τον κόσμο.

Κώστας Καράμπελας

Ο άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του και το δείχνει. Η παρουσία της θρυλικής θαλαμηγού «Χριστίνα» ήταν το όνειρό του. Και όταν η πρόταση του αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νίκου Ψάρρη έγινε σε εκείνον να έλθει στο Κατάκολο το «Χριστίνα», βρήκε ανταπόκριση.

«Ο Νίκος Ψάρρης θα μας πει είναι καλός μου φίλος και τον ξεχωρίζω γιατί νοιάζεται για τον τόπο που γεννήθηκε, το αγαπημένο του Κατάκολο.

Με το θρυλικό πλοίο με συνδέουν οι παιδικές μου αναμνήσεις. Ήμουν 12 χρονών όταν το είδα για πρώτη φορά στον “Φλοίσβο” της Αθήνας.

Με εντυπωσίασε, το παρατηρούσα και το ονειρευόμουν. Πώς ήταν μέσα και τι κρύβει αυτός ο θησαυρός που λέγεται “Χριστίνα”.

Μετά τις σπουδές στο Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο στο Πελόπιο και στο Φλόκα σπούδασα Ναυπηγός – Μηχανολόγος – Μηχανικός Πλοίου στη Γένοβα της Ιταλίας. Αγάπησα πιο πολύ τα πλοία όταν το 1980 υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό. Το 1998 έγινε το όνειρό μου πραγματικότητα. Ναυπήγησα την εγκαταλελειμμένη θαλαμηγό από την αρχή, χωρίς να της αφαιρέσω τα ιστορικά της και εκλεκτά της στοιχεία, αρχίζοντας τη δημιουργία του το 1998 και το τελείωσα το 2001».

Νιώθει υπερήφανος γι’ αυτήν του την κατάκτηση αλλα συνεχίζει να έχει την έγνοιά για την πορεία του. Δικαιώνεται όμως με την απόλυτη εμπιστοσύνη που  του έδειξε για πρώτη φορά ο φιλέλληνας δικηγόρος Ιρλανδός Άιβορ Φιτζιπάτρικ που το απέκτησε γιατί και για κείνον ήταν ένα απρόσμενο όνειρο ζωής.

Όμως τον πολυσχιδή  Κώστα Καράμπελα, η ρουτίνα δεν τον φοβίζει.  Τα δυνατά επαγγελματικά του ραντεβού, δεν τον αφήνουν ούτε στιγμή. Όμως μέσα του κυριαρχεί η μεγάλη αγάπη για την γυναίκα του Μαρία Φωτάκη, γιατρό γυναικολόγο και τα παιδιά του Αλέξη γιατρό και τον Νίκο αρχιτέκτονα.

Χρήστος Χαλκιάς, ο άνθρωπος που κρύβει μέσα του ένα μοναδικό πάθος για τον μεγάλο Έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση. Από μικρός τον θαύμαζε, και όλη του την ζωή την κατέγραψε ειδησεογραφικά και φωτογραφικά . Ένα σπάνιο υλικό που το φρόντισε με την καρδιά του ο γνωστός ξεχωριστός σκηνοθέτης Χρήστος Χαλκιάς που ο ιδιοκτήτης τώρα πια της «Χριστίνας» του το ανταποδίδει με ένα βραβείο ανάμνησης

Νίκος Ψάρρης

Ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Νίκος Ψάρρης έχει ένα χάρισμα. Να πείθει τους ανθρώπους. Έχει μια άλλη οπτική γωνία που αντιμετωπίζει τα πολυτελή αγαθά ως μηδαμινά.  Το μέλλον του είναι η αξιολόγηση και η σκέψη του πως είναι η εκτίμηση των φίλων του, στην καρδιά τους.

Απλά πράγματα στη ζωή, έτσι με ειλικρίνεια ότι στην καθημερινότητα του και στην κοινωνική ζωή μάχεται για τους φίλους του, αρκεί να τους κερδίσει. Έτσι βλέπουμε να συνομιλεί και να συναντά ανθρώπους με «στενότερη» επικοινωνία  όμως εκείνος τους πείθει και τους αναγνωρίζει με τα λόγια του…

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ

Ο Έλληνας Κροίσος με την πολυτάραχη ζωή και τις ιδιαίτερες αδυναμίες που είχε. Κάθε κατάκτησή του ήταν για εκείνον επιτυχία και μεγάλη του αγάπη. Πλοία και γυναίκες που αγάπησε. Στο ιδιαίτερο μέρος που χαλάρωνε και απολάμβανε τον θαλάσσιο παράδεισο του ήσαν το μοναδικό πλοίο που το ονόμασε «Χριστίνα» το όνομά της αγαπημένης κόρης εκεί δημιούργησε ό,τι πιο καλό, ότι πιο σπάνιο, ότι πιο ιδιαίτερο. Σε αυτό φώλιασε και είχε πάντα κοντά του, τις αναμνήσεις της ζωής του, αυτές που τον ακολουθούν και στην  μνήμη του αλλά και στη ζωντάνια του. Αυτή η θαλαμηγός έχει μήκος 99 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα που το απέκτησε το 1954 δίνοντας τοποσό των 34.000 δολαρίων και για να το ανακαινίσει ξόδεψε 4 εκατ. δολάρια. Μετά τον θάνατό του, το κληρονόμησε η Χριστίνα Ωνάση η οποία το παραχώρησε για προεδρική θαλαμηγό.

Μια σπάνια οικογενειακή φωτογραφία. Με
τον Αριστοτέλη Ωνάση, την γυναίκα του και
τα παιδιά τους Αλέξανδρο & Χριστίνα

Μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης το χρησιμοποίησε. Μετά εγκαταλείφθηκε από το Ελληνικό κράτος και η θαλαμηγός ανακαλύφθηκε μισοβυθισμένη στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, όμως ο διακεκριμένος Ναυπηγός Κώστας Καράμπελας, με δική του πρωτοβουλία ανέλαβε την ανακαίνισή με επικοινωνία με ξένους επενδυτές.

Η Εταιρεία  The Christina Limited Parthnership με πρόεδρο του Ιρλανδού φιλέλληνα δικηγόρο Άιβορ Φιτζιπάτρικ.

Το πιάνο της μεγάλης του αγάπης, Μαρίας Κάλλας, έχει ξεχωριστή θέση στην αίθουσα που φέρει το όνομά της

Η αίθουσα Ουίλσον Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας,η μεγάλη μορφή του 20ου αιώνα ήταν μια δύσκολη επικοινωνιακή προσωπικότητα. Τον μοναδικό άνθρωπο που επιθυμούσε να συναντήσει κάθε καλοκαίρι ήταν οΑ ριστοτέλης Ωνάσης.Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή φιλία, γι’ αυτό ο Αριστοτέλης Ωνάσης του αφιέρωσε την αίθουσα με το όνομά του

Η κρεβατοκάμαρα του Αριστοτέλη Ωνάση

O χρυσός δίσκος, δώρο του Τζον Κένεντι στην Κάλλας που του τραγούδησε στα γενέθλιά του

Το φημισμένο ψηφιδωτό της πισίνας, τα Ταυροκαθάψια, σχέδιο της Μινωικής εποχής

Το μπαρ του Άρη με κατασκευή, πρόταση και επιθυμία του ίδιου το 1952. Κάτω φαίνονται τα σκαμπό από δέρμα φάλαινας. Γύρω γύρω υπάρχουν κόκκαλα φάλαινας που είναι σκαλισμένες οι περιπέτειες του Οδυσσέα με ελληνικές επιγραφές από Γερμανό καλλιτέχνη

Ο προσωπικός χώρος του Αριστοτέλη Ωνάση η βιβλιοθήκη του και το γραφείο του με την προσωπική του αλληλογραφία

Όλη η επικαιρότητα