Ηλεία

Αφιερωμένο στις γυναίκες δικηγόρους το ημερολόγιο 2022 του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

Αφορμή για το αφιέρωμα αυτό του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας υπήρξε η παραδοχή ότι απαιτείται ακόμα μακρύς δρόμος να διανυθεί ώστε η ισότητα με το άλλο φύλο, η πλήρης αυτονομία και η αυθύπαρκτη παρουσία να καταστεί κτήμα κάθε γυναίκας στη χώρα μας.
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη θεματολογία κυκλοφόρησε και φέτος το Ημερολόγιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, το οποίο για το 2022 είναι αφιερωμένο στις γυναίκες δικηγόρους και στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες αυτές ασκούν το λειτούργημά τους.

Αφορμή για το αφιέρωμα αυτό του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας υπήρξε η παραδοχή ότι απαιτείται ακόμα μακρύς δρόμος να διανυθεί ώστε η ισότητα με το άλλο φύλο, η πλήρης αυτονομία και η αυθύπαρκτη παρουσία να καταστεί κτήμα κάθε γυναίκας στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει στο προλογικό σημείωμά του ο Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος «θα περίμενε κανείς πως, ενώ μπαίνουμε βαθιά πια στον 210 αιώνα, όλα αυτά θα ήταν σε μεγάλο βαθμό λυμένα και μάλιστα σε μία χώρα – παλιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως η πραγματικότητα που βιώνουμε αποκαλύπτει πως πίσω από την αρχική εικόνα της χειραφετημένης γυναίκας που διακρίνεται στον επιστημονικό τομέα, πρωτοπορεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πρωταγωνιστεί στον πολιτικό στίβο, κρύβεται και η εικόνα της γυναίκας που αποτελεί το πρωταρχικό θύμα της ενδοοικογενειακής βίας, που αγωνίζεται να ξεφύγει από τη χειραγώγηση του πατέρα/συζύγου/συντρόφου, που αναζητά απελπισμένα σανίδα σωτηρίας στο οικείο περιβάλλον ή στις κοινωνικές δομές και δυσκολεύεται να τη βρει ή φοβάται και να αναζητήσει τη σανίδα αυτή και βιώνει το φόβο, τον πόνο και την απομόνωση χωρίς καμία συμπαράσταση. Όμως τα πράγματα δεν θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο. Ο δρόμος για τη γυναικεία χειραφέτηση έχει ανοίξει διάπλατα και φαίνεται οξύμωρο όταν βρίσκεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μία γυναίκα, όταν σταθερά τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται γυναίκες στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και όταν γυναίκες προΐστανται σήμερα στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, να εξακολουθεί να επικρατεί και να αναδεικνύεται μία ζοφερή κατάσταση σαν αυτή που αποκαλύπτει ο μεγάλος αριθμός γυναικών που έχασε το 2021 τη ζωή του στην Ελλάδα με βίαιο τρόπο και ο ακόμα μεγαλύτερος αριθμός αυτών που υφίστανται καθημερινά ψυχολογική και σωματική βία, είτε βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν είτε όχι».

Ειδική μνεία

Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε μία από τις  πρώτες γυναίκες δικηγόρους στη χώρα μας, τη Μαρία Φλαμπουράρη (η φωτογραφία της οποίας φιλοξενείται και στο εξώφυλλο του Ημερολογίου) και στη δράση που αυτή ανέπτυξε παραβιάζοντας το άβατο ενός σκληρά ανδροκρατούμενου επαγγέλματος. Καταγράφονται επίσης οι αναμνήσεις μερικών από τις πρώτες γυναίκες δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, που καταγράφουν τις δικές τους εμπειρίες για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όταν ξεκίνησαν να δικηγορούν στο αμιγώς ανδρικό περιβάλλον ενός δύσκολου επαγγέλματος σε μία επαρχιακή πόλη. Πρόκειται για τις κυρίες Τζένη Γκάβα-Τσεπενέκα, Γλυκερία Λάμπρου, Σοφία Σταυροπούλου-Νικολούτσου και Αθανασία Φωτοπούλου-Γυφτοπούλου.

Στο Ημερολόγιο υπάρχει επίσης φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και από το χώρο του νέου αναγνωστηρίου που διαμορφώθηκε στα γραφεία του Συλλόγου με αξιοποίηση των δωρεών βιβλίων από παλιούς δικηγόρους. Το Ημερολόγιο εκδόθηκε υπό την ευθύνη του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και την επιμέλεια της Μαριάννας Σταθοπούλου, τ. μέλους του ΔΣ.

Όλη η επικαιρότητα