Αγροτικά Ηλεία

Αφήνουν τη γη τους οι νέοι αγρότες της Ηλείας – Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αλλά είναι απογοητευμένοι

Ακούστε το άρθρο

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών συμμετέχουν και αρκετοί νέοι αγρότες, από 20 έως και 30 ετών, καταρρίπτοντας εν μέρει τον μύθο ότι οι νέοι αποστρέφονται την ενασχόληση με τη γη και δεν θέλουν να εργαστούν.

Όπως τόνισαν στην εφ.«Πατρίς» νέοι από ημιορεινές και πεδινές περιοχές της Ηλείας, η υποτίμηση προς το επάγγελμα του αγρότη εκπορεύεται κυρίως από τους νέους των πόλεων, κάτι που ίσχυε πάντα κι όχι μόνο τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Σήμερα, για τους νέους σε οικισμούς όπως το Χειμαδιό ή το Χελιδόνι, η καλλιέργεια της γης είναι κάτι που τους αρέσει, αλλά επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή κίνητρα για να ασχοληθούν επαγγελματικά σε βάθος χρόνου και να αποκτήσουν ικανοποιητικό εισόδημα. Όπως τονίσει ο 30χρονος Άγγελος Αγγελόπουλος από τη Ζαχάρω, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ένας νέος αγρότης στις απαιτήσεις του πρωτογενούς τομέα, λόγω των υψηλών εισφορών, της αυξημένης φορολογίας και του απαγορευτικού κόστους παραγωγής, και τονίζει ότι απώτερος στόχος αυτής της πολιτικής είναι να τους μετατρέψουν σε χαμηλόμισθους εργάτες γης για μεγαλοαγρότες.

«Το κράτος ξέρει να κάνει φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εμάς θέλει να μας βγάλει από το παιχνίδι. Σίγουρα η αγροτιά είναι δύσκολη χειρωνακτική εργασία αλλά δεν υπάρχει και κίνητρο για να ασχοληθεί ένας νέος και να ζήσει μόνο από αυτό το επάγγελμα. Με τους δασικούς χάρτες θέλουν να μας κάνουν να ξαναπληρώσουμε τα χωράφια μας για να τα κρατήσουμε. Για όσους δεν έχουν χρήματα, η κατάληξη είναι να μας κάνουν εργάτες στη γη των παππούδων μας», αναφέρει στην εφ.«Πατρίς» ο 30χρονος Άγγελος.

Ο 20χρονος Παναγιώτης Κουρκουμέλης από το Χειμαδιό επισημαίνει στην εφ.«Πατρίς» ότι για τους νέους στα χωριά η αγροτική παραγωγή είναι κάτι που θα τους έδινε διέξοδο στην ανεργία, αλλά η πολιτεία δεν κάνει κάτι για αυτό.

«Είναι λίγο μύθος ότι οι νέοι δεν πάνε να καλλιεργήσουν. Μπορεί να ισχύει για τα παιδιά της πόλης, αλλά στο χωριό δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουν, ενώ υπάρχει και ισχυρή οικογενειακή παράδοση στον αγροτικό τομέα. Όμως εγώ βλέπω ότι οριακά βγάζουμε τα έξοδά μας και κάτι για να ζήσουμε. Μου αρέσει αυτή η δουλειά αλλά δεν ξέρω πώς θα βγω τα επόμενα χρόνια», δηλώνει στην εφ.«Πατρίς» ο 20χρονος Παναγιώτης.

Όλη η επικαιρότητα