«Αφήνουν τα σκυλιά τους για να πάνε διακοπές» – Γεμίζει αδέσποτα η Ηλεία κάθε Αύγουστο

Share

Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι παρατηρείται ένα δυσάρεστο φαινόμενο, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Πολίτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους σκυλιά και θέλουν να φύγουν για διακοπές, εγκαταλείπουν τα ζώα τους σε όποιο σημείο βρουν, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα αδέσποτα και να δημιουργείτε ένα σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα πολλών πολιτών, αλλά και στην διαβίωση των ίδιων των ζώων.

Δυστυχώς αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τα σκυλιά (κυρίως) ως παιχνίδι και όταν τα βαριούνται, τα εγκαταλείπουν χωρίς να ενδιαφέρονται για την τύχη τους.

Για το σοβαρό αυτό θέμα το οποίο δεν παρουσιάζεται μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά γενικότερα όποτε έχουμε περίοδο διακοπών, η εφημ. «Πατρίς» μίλησε με την Ασπασία Χριστοπούλου, πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου «Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών» και τους κτηνίατρους Μαριάννα Παπαϊωάννου και Σωτήρη Σωτηρόπουλο, όπου μας τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα, τόσο από τους πολίτες, όσο φυσικά και από τους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν στέγη και τροφή σε αυτά τα άτυχα ζώα.

Ασπασία Χριστοπούλου: «Όταν παίρνουμε ένα ζώο θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι»

Η Ασπασία Χριστοπούλου πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών» τόνισε γι’ αυτό το ευαίσθητο θέμα.

«Είναι γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που όταν φεύγουν για διακοπές αφήνουν τα σκυλιά τους στον δρόμο. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει αυτή την περίοδο και θα υπάρχει και στο μέλλον, αν ο κάθε άνθρωπος δεν γίνει υπεύθυνος απέναντι στο θέμα των ζώων. Όταν παίρνουμε ένα ζώο θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε και ότι αυτό συνεπάγεται και όχι να έχουμε την εύκολη λύση όταν φεύγουμε να εγκαταλείπουμε το ζώο μας. Από τη μία λοιπόν απευθύνομαι στην υπευθυνότητα του κάθε ανθρώπου, από την άλλη απευθύνομαι στην Πολιτεία και στον Δήμο και σε όλους τους αρμόδιους, πού αν δεν λάβουν υπόψη τους τη σοβαρότητα της κατάστασης και αν δεν λάβουν υπόψη τους ότι πρέπει να βοηθήσουν στο κομμάτι των αδέσποτων, δεν πρόκειται ποτέ να δούμε άσπρη μέρα σε καμία πόλη. Υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές, όχι μόνο εγώ προσωπικά, που βοηθάνε σε αυτό το θέμα, συντηρούν ζώα και είναι κάτι που το έχω πει πάρα πολλές φορές. Δυστυχώς από μόνος του ο κάθε εθελοντής δεν αρκεί για να δώσει λύση στο θέμα των αδέσποτων. Ο δήμος πρέπει επιτέλους και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να λάβουν υπόψη τους τη σοβαρότητα της κατάστασης, να μην δίνουν σαν λύση το δικό μου το τηλέφωνο για να τους βγάλω και πάλι ασπροπρόσωπους, αλλά πια να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να λειτουργήσει επιτέλους το κτηνιατρείο της κας Παπαϊωάννου πού είναι η αρμοδία κτηνίατρος του δήμου, να γίνουν στειρώσεις Και ου τω καθεξής. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Μόνος του ο κάθε εθελοντής δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα σε αυτό το κομμάτι τον αδέσποτων».

Μαριάννα Παπαϊωάννου: «Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει τις ευθύνες που έχει η ανάληψη της φροντίδας ενός ζώου»

Η Μαριάννα Παπαϊωάννου κτηνίατρος από την πλευρά της τόνισε.

«Ο λόγος που φαντάζομαι ότι συμβαίνει αυτό, είναι ότι όταν κάποιος θέλει να φύγει για διακοπές και δεν έχει πού να αφήσει το σκύλο του, μία κακή και εύκολη λύση είναι να τον αφήσει ελεύθερο. Πολλές φορές ο κόσμος αναλαμβάνει να υιοθετήσει ένα ζώο ή να αγοράσει ένα ζώο, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τις ευθύνες που αυτό έχει και σε μία δύσκολη στιγμή, όπως είναι η περίοδος των διακοπών, όπου δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει τη φροντίδα του, επαναλαμβάνω ότι εύκολο και πολύ κακή λύση είναι να αφήσει το ζώο ελεύθερο. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και σε άλλες περιόδους διακοπών, όπως είναι το Πάσχα. Είναι λοιπόν ένα συχνό φαινόμενο και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι θέμα Παιδείας. Πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να μπορέσουμε να περάσουμε στα παιδιά το τι σημαίνει να είσαι φιλόζωος. Δεν είναι απλά να χαϊδεύεις ένα σκυλάκι, είναι να είσαι συνειδητοποιημένος για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχει αυτό».

Σωτήρης Σωτηρόπουλος: «Αυτό το φαινόμενο δυστυχώς παρατηρείτε την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών»

Ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος κτηνίατρος μιλώντας γι’ αυτό το θέμα ανέφερε.

«Αυτό το φαινόμενο δυστυχώς παρατηρείτε την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτό συμβαίνει κατά τη γνώμη μου επειδή τα περισσότερα ζώα είναι ατσιπάριστα και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τη συνείδηση ότι δεν πρέπει να τα αφήνουμε αδέσποτα στους δρόμους. Είναι ένα άσχημο φαινόμενο που για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Βασικά δηλαδή να υπάρχει το τσιπάρισμα και ο έλεγχος των κατοικίδιων. Η νομοθεσία προβλέπει κάποιες κυρώσεις για αυτούς που αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά τους, επειδή όμως τα περισσότερα από αυτά τα ζώα είναι ατσιπάριστα δεν θα βρεθεί ποτέ ο ιδιοκτήτης του για να υποστεί αυτές τις κυρώσεις. Ειδικά αυτή την περίοδο είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλες τις πόλεις».