Οικονομία

Το αφορολόγητο πρώτο στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων

Ακούστε το άρθρο

Θέματα φορολογίας ξεκίνησαν να συζητούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και της κυβέρνησης το πρωί της Τρίτης και σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αλλαγές στο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά, σε 2 δόσεις, μία το 2018 και μία το 2019. Τυχόν έναρξη της μείωσης του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα εξετάζεται ως εναλλακτικό σενάριο με σκοπό την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι δανειστές για το 2018.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα μειωθούν από τα επίπεδα των 8.836 – 9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.132 έως 5.526 ευρώ.

Ταυτόχρονα οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων που βρίσκονται πάνω από τα αφορολόγητα όρια θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι από το 22% στο 19%.

Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι μια αναδιανομή φορολογικών επιβαρύνσεων σε βάρος των πολύ χαμηλών εισοδημάτων και υπέρ των μεσαίων και των υψηλών εισοδημάτων, δεδομένου μάλιστα ότι χιλιάδες φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα θα φορολογηθούν για πρώτη φορά βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης.

Στο τραπέζι το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση των επικεφαλής των Θεσμών με τα κλιμάκια της κυβέρνησης σχετικά με θέματα που άπτονται της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο, με συμμετοχή της διευθύνουσας συμβούλου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ράνια Αικατερινάρη, η οποία μαζί με τα άλλα έξι μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα πρέπει έως το τέλος του πρώτου τριμήνου να διορίσουν τις διοικήσεις των θυγατρικών του Υπερταμείου, να καταρτίσουν στρατηγικό πλάνο και να μεταφέρουν σε αυτό ΔΕΚΟ και ακίνητα.

Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με βασικό θέμα τη λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού επιδιώκεται με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ωστόσο τα αποτελέσματα που έχουν υπάρξει στις δύο δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχουν ικανοποιήσει. Δεδομένου δε ότι δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά οι δανειστές φέρεται να βάζουν στο τραπέζι και το σενάριο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, κάτι στο οποίο αντιδρούν έντονα τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Τι επιδιώκει το Μαξίμου

Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που τώρα ξεκινούν, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», επισημαίνει κυβερνητική πηγή σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ -ΜΠΕ. Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.

Όμως, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωναν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Όλη η επικαιρότητα