Έρευνα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι;

«Πρέπει να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους και να κάθονται σε κλειστούς χώρους καθαρά αεριζόμενους», είπε η ειδικός
afrikaniki-skoni.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στο πόσο επικίνδυνη είναι η αφρικανική σκόνη που σκεπάζει αυτές τις μέρες την Ελλάδα αναφέρθηκε η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, σημειώνοντας ότι όλη αυτή η σκόνη οφείλεται στη ραγδαία ερημοποίηση της Σαχάρας.

«Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το μέγεθος των σωματιδίων που έρχεται στην Ελλάδα» είπε στην ΕΡΤ, η κ. Δεμέστιχα επισημαίνοντας ότι τα σωματίδια μεταφέρουν βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο.

Τι μπορεί να προκαλέσει

«Στα σωματίδια ενσωματώνονται βακτήρια, μύκητες και γύρη» πρόσθεσε η ειδικός επισημαίνοντας ότι τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. «Οι αλλεργικοί μπορεί να έχουν επίταση των συμπτωμάτων ενώ μπορεί να φτάσει και να δημιουργεί πρόβλημα στα μάτια και στο δέρμα», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την έκθεση που έχει ο καθένας από εμάς στο νέφος με την αφρικανική σκόνη. «Ένας άνθρωπος που εργάζεται στην ύπαιθρο καταλαβαίνεται ότι θα έχει πιο έντονα συμπτώματα», εξήγησε η κ. Δεμέστιχα.

«Πρέπει να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους και να κάθονται σε κλειστούς χώρους καθαρά αεριζόμενους», τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Όλη η επικαιρότητα