Κόσμος

Αυστραλία: Στις φλόγες το νοτιοανατολικό τμήμα, ενώ το βορειοδυτικό απειλείται από κυκλώνα

Ακούστε το άρθρο

Κυκλώνας ενισχύεται σήμερα στα ανοικτά της βορειοδυτικής Αυστραλίας, απειλώντας την πόλη Μπρουμ με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και με ανέμους που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 125 χιλιόμετρα την ώρα, προειδοποίησε η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία.

Η τροπική καταιγίδα αυτή δεν αναμένεται να έχει κάποια επίπτωση στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία εδώ και μήνες, αλλά εντοπίζονται κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της αχανούς νήσου-ηπείρου.

Η τροπική καταιγίδα Μπλέικ έγινε πλέον κυκλώνας κατηγορίας 1, με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 75 χιλιομέτρων την ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί στην κατηγορία 2 αύριο Τρίτη, όταν θα περάσει ξυστά από την Μπρουμ, πόλη 14.000 κατοίκων.

000_1NE0NA

Η μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε τον πληθυσμό να οργανωθεί ενόψει της έλευσης του κυκλώνα, προετοιμάζοντας κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, φακούς, ραδιόφωνα, μπαταρίες, τρόφιμα και νερό. Η καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις.

000_1ND52B

Οι αρχές φοβούνται πλημμύρες στις «παραθαλάσσιες ζώνες των περιοχών του Δυτικού Κίμπερλι και του Ανατολικού Πιλμπάρα».

Η πύρινη κόλαση από δορυφόρο

Το τελευταίο 48ωρο, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια εικόνα – χάρτης της Αυστραλίας στην οποία αποτυπώνονται τα ενεργά μέτωπα πυρκαγιών. Παρότι δεν πρόκειται για πραγματική λήψη από δορυφόρο, η εικόνα σοκάρει καθώς βασίζεται σε επίσημα στοιχεία της NASA για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο ενός 71χρονου άνδρα στη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος αγνοείτο από τις 31 Δεκεμβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 25.

Περισσότερα από 80 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής, μια περιοχή σχεδόν ίση με την έκταση της Αυστρίας.

«Κανείς δεν μπορεί να επαναπαυθεί. Μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας αυτής, με θερμό καιρό», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτόρια Ντάνιελ Άντριους.

Οι αρχές έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που παρέμεναν επί ημέρες παγιδευμένοι από τις πυρκαγιές σε παράκτιες πόλεις.

«Επικεντρωνόμαστε στο ανθρώπινο κόστος και το κόστος ανοικοδόμησης των ζωών των ανθρώπων», σχολίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον από την Καμπέρα, αφού ανακοίνωσε την παροχή 2 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας σε διάστημα δύο ετών στη νεοσυσταθείσα Εθνική Υπηρεσία Ανασυγκρότησης από τις Πυρκαγιές.

Η εποχή των πυρκαγιών στην Αυστραλία ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, από τον Σεπτέμβριο, και είναι πολύ πιο έντονη έπειτα από τρία χρόνια ξηρασίας.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα