Οικονομία

Αυτά είναι τα μέτρα που κερδίζουν έδαφος για το ελληνικό χρέος

Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και τις τελευταίες ώρες, πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης Ευρωπαίοι και θεσμοί αναζητούν τη χρυσή τομή στο θέμα της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ με το δεύτερο Μνημόνιο από τον ΕFSF. Με όλες τις πλευρές να θέλουν συμφωνία το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει νέα περίοδο χάριτος αυτών των δανείων που θα κινείται στα 7 έτη.

Η Αθήνα η οποία έχει πάρει αναβολή για τα δάνεια αυτά μέχρι και το 2022 θα ήθελε μια ακόμη ανάσα 10 ετών αλλά αυτό δεν περνάει από το Βερολίνο, το οποίο αρχικά πίεζε για 3 χρόνια. Ωστόσο, το Eurogroup δεν αποκλείεται να συμφωνήσει και στην επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.

Στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνεται και η επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP΄s και ANFA’s που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Τα κέρδη ή αλλιώς οι τόκοι που πλήρωσε η χώρα θα επιστραφούν σταδιακά σε διάστημα 3-5 ετών και το σενάριο διασύνδεσης των ποσών αυτών με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι πολύ πιθανό.

Το πακέτο αυτών των μέτρων δεν επιλύει το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος αλλά ουσιαστικά το «κλωτσάει το τενεκεδάκι παρακάτω» μεταθέτοντας το πρόβλημα για αργότερα.

Αντί για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους ο ΕSM δημιουργεί για την Ελλάδα ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» 20 δισ. που δημιουργεί ο ESΜ. Το μαξιλάρι αυτό θα της επιτρέψει μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2020.

Ουσιαστικά η Ελλάδα θα λάβει αύριο από την σύνοδο μία μεγάλη ένεση ρευστότητας που ήταν από την αρχή βασική επιδίωξης της γερμανικής πλευράς. Όσον αφορά το ΔΝΤ, το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς τεχνικό ρόλο του Ταμείου στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος είναι το δύσκολο σημείο των διαπραγματεύσεων στο αυριανό Εurogroup. Αντίθετα τέταρτη αξιολόγηση και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας είναι τα εύκολα κομμάτια.

Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance), στο οποίο θα υπαχθεί μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 η χώρα θα προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους πιστωτές και προσαρμογή των κανόνων επίβλεψης κάθε εξάμηνο βάσει των μεταρρυθμίσεων που θα «παραδίδει» η Αθήνα και θα έχουν ως επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, την δημόσια διοίκηση, την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπουν ως νέα «ορόσημα» και θα εποπτεύονται από το «κουαρτέτο» των δανειστών είναι η ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ, η υλοποίηση του νέου συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, το Εθνικό Κτηματολόγιο, κ.ά.

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα