Οικονομία

Αυτά είναι τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Ακούστε το άρθρο

Στις προωθούμενες πολιτικές υποστήριξης των επιχειρήσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αναφέρεται η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην Βουλή και αφορούν την επέκταση της απλούστευσης της διαδικασίας αδειοδότησης σε επιχειρήσεις logistics και στις εξορυκτικές επιχειρήσεις, ενώ στην συνέχεια περιέγραψε τις δράσεις για την χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς και τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί και αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω της ανάπτυξης σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής προωθεί άμεσα μια σειρά από πολιτικές υποστήριξης των επιχειρήσεων και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα:

1. Υλοποιείται μεταρρύθμιση στις διαδικασίες αδειοδότησης των επενδύσεων. Με το Ν.4442/2016 θεσπίζεται ένα νέο, απλό και σαφές νομοθέτημα για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας, με γενικές διατάξεις στο πρώτο μέρος του και συγκέντρωση στο ειδικό μέρος των διατάξεων για κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που απλοποιείται.

Το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα ξεκίνησε με την απλούστευση της αδειοδότησης σε τρεις βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που επιλέχθηκαν να εξεταστούν κατά προτεραιότητα (Μεταποίηση τροφίμων, Τουρισμός, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος), οι οποίοι αποτελούν κάτι λιγότερο από το 30% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Στην επόμενη φάση μέχρι τον Μάρτιο του 2017 έχουν επιλεχθεί και εξετάζονται τα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής (logistics) και οι εξορυκτικές δραστηριότητες. Παράλληλα έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την απλοποίηση και της άδειας εγκατάστασης, που ως διαδικασία διατρέχει το σύνολο της Μεταποίησης. Οι τομείς αυτοί, μαζί με τη Μεταποίηση, αντιστοιχούν στο 23% του ΑΕΠ της χώρας.

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στους εκ των υστέρων ελέγχους κατά την πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Το νέο σύστημα ελέγχων θα αποτελέσει το αντικείμενο της επόμενης μεγάλης νομοθετικής παρέμβασης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό, το σύνολο της αγοράς θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται αποτελεσματικά και μεθοδευμένα, και όχι αποσπασματικά και σχεδόν ανοργάνωτα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά οι έλεγχοι θα οργανώνονται με ενιαία μεθοδολογία, με βάση την ανάλυση κινδύνου και άλλα παραμετροποιημένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η ποιότητα και η απόδοση τους. Δεν θα διεξάγονται πλέον μόνο κατόπιν καταγγελίας ή κατά τυχαίο τρόπο, αλλά μεθοδικά και στοχευμένα.

2.    Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανία υποστηρίζει και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής Αλυσίδας (ν. 4302/2014). Ο τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας σχετίζεται άρρηκτα με τη βιομηχανία και ανασχεδιάζεται Σχέδιο Δράσης ως συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη του.

3.    Ενισχύεται η χωροθέτηση της βιομηχανίας σε οργανωμένους υποδοχείς. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάδειξη των περιοχών των περιφερειακών ενοτήτων της Ελληνικής Επικράτειας όπου καθίσταται απαραίτητη η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.

4.    Θεσπίζονται για πρώτη φορά εργαλεία διαβούλευσης όπως είναι το Φόρουμ Βιομηχανίας, από το οποίο, με αγαστή συνεργασία και αφουγκραζόμενοι την επιχειρηματικότητα, προτάθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές πρώτα – πρώτα για τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής, εγκαθιδρύοντας ένα καινούργιο πλαίσιο, μια καινούργια κουλτούρα συνεργασίας, τόσο εντός της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και μεταξύ της τελευταίας με την ίδια την επιχειρηματική κοινότητα. Πολλές από αυτές τις πολιτικές που προήλθαν από το εργαλείο αυτό διαβούλευσης έχουν ήδη υλοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την ενέργεια, την αδειοδότηση και συγκεκριμένους τομείς κλαδικής πολιτικής.

Το «Φόρουμ Βιομηχανίας» αποτελεί ένα διαρκές συμβουλευτικό όργανο για θέματα βιομηχανικής και επιχειρηματικής πολιτικής, τα οποία διαρθρώνονται σε έξι βασικούς τομείς ως εξής:

•    Τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας
•    Τη βιομηχανία και την καινοτομία
•    Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
•    Την εξοικονόμηση ενέργειας
•    Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
•    Το επιχειρηματικό περιβάλλον

Ειδικά, στον τομέα των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αναπτύσσονται σχέδια ανάπτυξης τόσο στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και στο τρίπτυχο «Αγροδιατροφή -Βιομηχανία – Τουρισμός», με σκοπό για την αλλαγή στο τουριστικό πρότυπο ανάπτυξης.

5.    Για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών της Κυβέρνησης, βασικό εργαλείο αποτελεί το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Στο πλαίσιο αυτό έχουν εγκριθεί έξι προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, συνολικού προϋπολογισμού 470 εκ ευρώ, τα οποία υποστηρίζουν άμεσα την αναχαίτιση της κρίσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Τα προγράμματα αυτά, για τα οποία συντάσσονται οι τελικοί οδηγοί, προκειμένου να δημοσιευτούν στο άμεσο μέλλον οι σχετικές προσκλήσεις, αφορούν τα εξής:

a.    Η δράση «Σύγχρονη Μεταποίηση» για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας προς νέες ή διαφοροποιημένες γραμμές παραγωγής, προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες.
b.    Η δράση «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων τρίτων, με την παραγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
c.    Η δράση «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για την Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα» επιχειρεί να προσανατολίσει και κινητοποιήσει τους επιχειρηματικούς φορείς στις τοπικές οικονομίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και λειτουργίας οργανωμένων Επιχειρηματικών Πάρκων διαφόρων κατηγοριών με βάση τον Ν 3982/2011.
d.    Η δράση «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννέα τομείς προτεραιότητας της οικονομίας και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών με τη μορφή κάθετων ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων στη λογική δημιουργίας αλυσίδων αξίας, προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και κοινοί στόχοι (π.χ. διείσδυση σε νέες αγορές).
e.    Η δράση «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜμΕ» αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων, κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
f.    Η δράση «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» έχει ταυτόχρονα με τον αναπτυξιακό της σκοπό και μια ισχυρή κοινωνική διάσταση, καθώς αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει ένα πλαίσιο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν, προκειμένου να συμβάλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

6.    Σε συνεργασία με την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. σχεδιάζεται η συνέχιση των υφιστάμενων ΜΧΤ, αλλά και η ανάπτυξη σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, στοχευμένων ανά στάδιο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και νέα ΜΧΤ όπως οι «Μικροπιστώσεις», η «Επιχειρηματική Συμμετοχή σε Καινοτόμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» κ.α.

Αναλυτικότερα στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΤΕΑΝ Α.Ε., κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, πρόκειται να συσταθεί το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ II), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Οι παραπάνω πόροι σχεδιάζεται να κατευθυνθούν σε δράσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και συγκεκριμένα, προς ταμεία συνεπένδυσης κεφαλαίων με ενδιαφερόμενες τράπεζες για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους (χαμηλά επιτόκια, περίοδοι χάριτος, μακράς περίοδος αποπληρωμής κλπ), την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια ή την παροχή μικροπιστώσεων. Οι τελευταίες θα αποτελέσουν ένα ειδικό εργαλείο για την παροχή χρηματοδότησης προς πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και έχουν ανάγκη από δανειακά κεφάλαια χαμηλού ύψους (από 3.000 € έως 25.000 €).

Πηγή: insider.gr 

Όλη η επικαιρότητα