Πολιτική

Αυτά συμφώνησε ο Τσίπρας με τον Σέρβο ομόλογό του

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Σερβία.

Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας υπογράμμισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά και επεσήμανε ότι η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. «Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας.

ΣΕΡΒΙΑ 3

Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Σέρβο ομόλογό του και σημείωσε ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «προσβλέπουμε στη περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή».
Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΣΕΡΒΙΑ 4

Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας.

Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

ΣΕΡΒΙΑ 5

«Μας ανησυχεί η άνοδος εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, γιατί επηρεάζει τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν στην Ευρώπη. Έχουμε δει στο παρελθόν πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διακυβέρνηση κρίσιμων χωρών, απέναντι στον φόβο αυτών των δυνάμεων (εθνικιστικών και ρατσιστικών), να υιοθετούν τη πολιτική τους ατζέντα. Η υιοθέτηση της ατζέντας της ακροδεξιάς από δυνάμεις του κέντρου την καθιστούν κρίσιμη δύναμη για την διακυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι και ενόψει κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών σε σειρά χωρών όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης, σε μία εποχή, μάλιστα, που υπάρχουν ενδείξεις αποσταθεροποίοησης, και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον σε κάθε χώρα ξεχωριστά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Ελπίζω ότι αυτή η δύσκολη χρονιά θα είναι μία χρονιά διεξόδου από το τέλμα και όχι μία χρονιά έντασης του αδιεξόδου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψουμε, πιστεύοντας ότι αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο και προς όφελος των λαών μας στην ΕΕ.

Όλη η επικαιρότητα