Πολιτική

Αυτοί είναι οι μάρτυρες που προτείνουν τα κόμματα στην προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο

Ακούστε το άρθρο

Μάλιστα ο κατάλογος τον ατόμων που θα μιλήσουν στην προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο είναι μακρύς και αναμένεται να εμπλουτίζεται συνεχώς. Μάλιστα ένα θέμα που ασφαλώς θα απασχολήσει την Επιτροπή είναι το «τι μέλλει γενέσθαι» με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, στην υπόθεση Novartis, κατά των οποίων έχουν υποβληθεί και μηνύσεις από πρόσωπα που το όνομα τους ενεπλάκη στο σκάνδαλο. Ανάμεσά τους και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και κατηγορούμενος, πλέον, στην υπόθεση, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, ήτοι οι οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Κλειδιά» στα οποία οι βουλευτές της ΝΔ βάσισαν, σε μεγάλο βαθμό, την πρόταση συγκρότησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ήταν ασφαλώς, τα όσα έχουν καταθέσει η αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής.

Η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2017, μετά από δημοσίευμα το οποίο υπήρξε στην εφημερίδα «Documento», καταγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» σε παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελένη Ράικου κατέθεσε ότι, έχοντας χρεωθεί το 2016 τον φάκελο της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, δεχόταν πιέσεις να στείλει το φάκελο στη Βουλή, αν και δεν προέκυπταν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είχε οριστεί το 2018 αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παραιτήθηκε όμως στις αρχές του 2019, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι από το FBI ,στη Βιέννη, με στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Ο Ιωάννης Αγγελής έχει χαρακτηρίσει απολύτως ψευδές ότι του προσφέρθηκε στικάκι από τους Αμερικανούς ενώ με αναφορά του στον Άρειο Πάγο, έχει καταγγείλει ότι υπήρχε βιασύνη να ασκηθεί ποινική δίωξη για πολιτικά πρόσωπα.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα