Εκλογές Ελλάδα Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Μάχη για δύο στο Δήμο Ζαχάρως!

Σε μάχη για δύο θα εξελιχθούν για μία ακόμα φορά οι εκλογές στον δήμο Ζαχάρως τον Σεπτέμβριο του 2019, με τα υπάρχοντα δεδομένα. Από τη μία πλευρά η «Δυναμική Πρωτοβουλία» του Πανταζή Χρονόπουλου και από την άλλη η «ΝΕΔΑ» του Κώστα Αλεξανδρόπουλου. Ο κ. Χρονόπουλος θα διεκδικήσει την πέμπτη συνεχόμενη εκλογική του νίκη, καθώς από το 2002 που πρωτοεξελέγη με 54% έναντι του Γ. Μπούσμπουρα (46%) στον β’ γύρο, δεν έχει ηττηθεί ξανά…

Το 2006 επικράτησε από τον α’ γύρο με 52%, το 2010 με 55,62% στον β’ γύρο και το 2014 με ποσοστό 50,47% από τον α’ γύρο. Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, ο κ. Χρονόπουλος θα είναι ξανά επικεφαλής της Δυναμικής Πρωτοβουλίας και εκφράζει σιγουριά για μία ακόμα επανεκλογή.

Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Ζαχάρως για τρίτη συνεχόμενη φορά. Η πρώτη φορά που κατέβηκε για δήμαρχος Ζαχάρως, ήταν το 2010, όταν πήρε 23% στον α’ γύρο και 44% στον β΄ γύρο. Σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση ήταν συνολικά 5 οι υποψήφιοι, με τον Κ.Αγραπιδά να παίρνει 19%, τον Γ.Μπούσμπουρα 8,5% και τον Χρ. Γιαννόπουλο 3,17%.

Στη δεύτερη υποψηφιότητά του, το 2014, με τρεις συνολικά υποψηφίους, ο κ. Αλεξανδρόπουλος έλαβε ποσοστό 47% αλλά ηττήθηκε από τον α’ γύρο καθώς ο κ. Χρονόπουλος πέρασε το όριο του 50%, ενώ ο τρίτος συνδυασμός, Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Χρ. Γιαννόπουλο, έμεινε στο 3,82%.

Παρότι η επικείμενη θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές φαίνεται ότι θα δημιουργήσει «κύμα» υποψηφίων πανελλαδικά, η Ζαχάρω μάλλον θα είναι η εξαίρεση. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τέταρτο υποψήφιο δήμαρχο, είτε με απόσχιση από τις υπάρχουσες παρατάξεις είτε με τη δημιουργία νέου συνδυασμού. Οι περισσότεροι υποψήφιοι σύμβουλοι θα συνασπιστούν είτε με τη Δυναμική Πρωτοβουλία είτε με τη «ΝΕΔΑ», σε μια σύγκρουση που έχει ήδη ξεκινήσει, όπως φαίνεται από την ανταλλαγή «πολεμικών» ανακοινώσεων και τις λεκτικές αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο νυν επικεφαλής Χρήστος Γιαννόπουλος, ωστόσο στους κόλπους του ΚΚΕ, όπου πρόσκειται ο συνδυασμός, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συζήτηση για την αυτοδιοίκηση.

Όλη η επικαιρότητα