Αχαϊα Ηλεία

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Επαναπροκήρυξη δύο εργολαβιών;

Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή εμπλοκή φαίνεται ότι έχει προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», στη διαδικασία ελέγχου των προσφορών για τη 2η και την 3η εργολαβία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποκλείσει τους πρώτους τρεις μειοδότες με το αιτιολογικό της ανεπαρκούς αιτιολόγησης της έκπτωσης, έχουν φτάσει στον τέταρτο για να ζητήσουν δικαιολογητικά.

Επειδή όμως η τέταρτη προσφορά είναι 10% περίπου χαμηλότερη από την πρώτη και επειδή εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι κάποιες από τις αποκλεισμένες εταιρείες θα προβούν σε ενστάσεις, στην επιτροπή διαγωνισμού συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης των δύο εργολαβιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης νομιμότητα και να μην προκύψει πρόβλημα απόρριψης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ωστόσο, το σενάριο της νέας δημοπράτησης αναπόφευκτα οδηγεί σε σημαντική καθυστέρηση, τουλάχιστον ενός τριμήνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Εντός των ημερών αναμένεται να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι, αφού είναι δεδομένο ότι θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση των φορέων της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας την ερχόμενη Παρασκευή με τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται ότι στη 2η εργολαβία Δουνέικα-Αμαλιάδα είχε μειοδοτήσει ο  ΤΟΞΟΤΗΣ  με 55,32%, ενώ ακολουθούν η ιταλική GD Infrastrutture με 49,33% και τρίτη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 45,50%. Στην 3η εργολαβία Αμαλιάδα-Κυλλήνη είχε μειοδοτήσει επίσης ο ΤΟΞΟΤΗΣ με 57,45%, την υψηλότερη που έχει δοθεί σε όλους τους διαγωνισμούς του έργου. Ακολουθούν η κυπριακή Cyfield Development Public Limited με 48,39%, η Κ/Ξ Θεμέλη-Ελληνική Υδροκατασκευή με 47,23% και η GD Infrastrutture με ποσοστό 46,40%.

Πρώτη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Το θετικό νέο της χθεσινής ημέρας είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη νομιμότητα της 5ης εργολαβίας Βάρδα-Σαγέικα, στην οποία προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «ΞΑΝΘΑΚΗΣ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ» με έκπτωση 49,9%.  Αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει συμβασιοποιηθεί, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα το Ελεγκτικό Συνέδριο να ανάψει «πράσινο» και για τις υπόλοιπες τρεις (6η, 7η, 8η). Παράλληλα, εντός των ημερών αναμένεται να σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο και η πρώτη εργολαβία Πύργος-Δουνέικα, στην οποία προσωρινός μειοδότης είναι ο ΤΟΞΟΤΗΣ με 53,05%.

Όλη η επικαιρότητα