ΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ
Να διαδραματίσει αναπτυξιακό ρόλο η Λίμνη Πηνειού «Κ. Καραμανλής»!
Ώθηση στο Τουριστικό Περίπτερο
Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο
«Πρώτα η Βουπρασία και μετά η Δυτ. Αχαΐα…» διεμήνυσε ο δήμαρχος Ήλιδας σχετικά με την άρδευση από φράγμα Πηνειού
Εντός του 2021 είναι ο στόχος να παραδοθεί ανακαινισμένο το Τουριστικό Περίπτερο στην Λίμνη «Κ. Καραμανλής» Φράγματος Πηνειού, καθώς και τα παράλληλα έργα γύρω από τον χώρο, όπως τονίστηκε κατά την χθεσινή συνεργασία που είχε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλος και τον αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας – Έρευνας & Καινοτομίας κ. Φωκίωνα Ζαϊμη.
Για το θέμα αυτό παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του δημάρχου Ήλιδας, ενώ νωρίτερα ο κ. Λυμπέρης με τους κ.κ. Ζαϊμη και Βασιλόπουλο, την Γ.Γ. του δήμου κα Νίκη Κοκκαλιάρη και μηχανικούς των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στο φράγμα Πηνειού.
Πάντως, κατά την χθεσινή τους συνεργασία, δεν έλειψαν οι αναφορές στο θέμα της υδροδότησης από το φράγμα και της Δυτ. Αχαΐας, με τον δήμαρχο Ήλιδας να επισημαίνει ότι αυτό θα γίνει μόνον εάν συμπεριληφθούν η Βουπρασία και τοι βόρειο τμήμα του δήμου Ήλιδας, κάτι που όπως πρόσθεσε θεωρεί ότι θα γίνει και δεν θα υπάρξουν προβλήματα…

Αγαστή συνεργασία…
Η χθεσινή αυτοψία και συνάντηση, ουσιαστικά αποτέλεσε το επιστέγασμα της συνεργασίας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και Δήμου Ήλιδας για μια σειρά παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την εικόνα εγκατάλειψης στο φράγμα Πηνειού και θα το καταστήσουν λειτουργικό και επισκέψιμο, με πολλαπλά οφέλη.
«Αντικείμενο της επίσκεψης οι εργασίες που γίνονται στην Λίμνη Πηνειού και σε ότι αφορά το Τουριστικό Περίπτερο του δήμου μας, που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα INTEREG και σε ότι αφορά γενικότερα τις εργασίες στο φράγμα», είπε αρχικά ο κ. Λυμπέρης.
Ο κ. Λυμπέρης μίλησε για μακρόπνοο σχεδιασμό όσον αφορά στην Λίμνη «Κ. Καραμανλή»: «Θέλουμε να αποκτήσει η περιοχή την αίγλη που είχε παλιότερα και ακόμα περισσότερο να την προβάλλουμε στο μέσο και μακροπρόθεσμο μέλλον, όπως αρμόζει, όπως είπα και πριν στο φυσικό τοπίο.
Έχουμε συνεργασία για μακρόπνοα σχέδια, τα οποία θα τα ανακοινώσουμε όταν τα ετοιμάσουμε και όταν θα βρίσκονται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Ενότητα που χρειάζεται η λίμνη συνολικά, που είναι μια παλαιότερη πρόταση που δεν προχώρησε και θα προσπαθήσουμε να την εντάξουμε στο νέο Πρόγραμμα», τόνισε.

Σημαντικές παρεμβάσεις
Ότι έχουν τεθεί τα «θεμέλια» μέσα από την συνεργασία για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στο φράγμα Πηνειού, ανέφερε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Βασιλόπουλος: «Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε από κοινού είναι να καταστήσουμε την Λίμνη Καραμανλή καλύτερη απ’ όλες τις λίμνες της χώρας.
Είναι αδιανόητο να έχουμε την δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στα Βαλκάνια και να μην μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και να μην έχουμε πρόσβαση προς αυτή. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες, αλλά τις περισσότερες φορές είχαν πέσει στο κενό.
Θέσαμε και θέματα συντήρησης, ώστε να μπορεί ο κόσμος να επισκέπτεται τον χώρο στην λίμνη. Χθες με τον κ. Ζαϊμη επισκεφθήκαμε τον Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών και μας ενημέρωσε για την εξέλιξη για το αρδευτικό δίκτυο, δηλαδή τους κλειστούς αγωγούς που θα φτάνουν μέχρι την Μανωλάδα, που η σχετική μελέτη θα είναι έτοιμοι μέσα στους επόμενους 4 μήνες.
Αυτό θα σημαίνει τέλος στην σπατάλη του νερού, θα υπάρχει ένας κεντρικός αγωγός προς όφελος των αγροτών. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά τα επόμενα «βήματα» για το φράγμα Πηνειού.
Ευελπιστώ στην καλή συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας, που την έχουμε, ώστε το γρηγορότερο δυνατό και να μπορέσουμε να φέρουμε έσοδα στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Αγροτική Ανάπτυξη & Επιχειρηματικότητα
Από την πλευρά του ο κ. Ζαϊμης ξεκίνησε τις δηλώσεις του πλέκοντας το εγκώμιο για τον δήμαρχο Ήλιδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο δήμαρχος Ήλιδας έχει δώσει τη ζωή του και το στίγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, γνωστός σε όλη την χώρα. Είναι λαμπρό παράδειγμα δημάρχου, που έχει καταφέρει έργα όσο κανείς άλλος δήμαρχος στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «η αγροτική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα πηγαίνουν χέρι – χέρι. Δεν υπάρχει αγροτική ανάπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα. Στοχεύουμε σε ένα προγράμματα προκειμένου να δώσουμε στον αγρότη τα «εργαλεία» που θέλει σε κάθε τομέα, αλλά και κίνητρα ώστε να γίνει ανταγωνιστικός και να παραμείνει στην περιοχή που δουλεύει και ζει».
Ο κ. Ζαϊμης μίλησε για έναν μηχανισμό που ήδη έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια για την απορρόφηση και την ορθή κατανομή πόρων, με γνώμονα ένα ευρύ αναπτυξιακό σχέδιο για την Δυτ. Ελλάδα.
«Έχουμε σχεδιάσει έναν μηχανισμό προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τα χρήματα που δίνει η Ε.Ε. και λόγω κορονοϊού από το 2021, τα οποία θα είναι πάρα πολλά. Για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα θα πρέπει να έχουμε μηχανισμό και όσον αφορά τις μελέτες και όσον αφορά τις προτεραιότητες που δίνει η Ε.Ε., όπως η κλιματική αλλαγή και οι νέες τεχνολογίες κλπ.
Το συγκεκριμένο Τουριστικό Περίπτερο που είδαμε, που θα ‘χει ολοκληρωθεί εντός του 2021, πρέπει να συνδυαστεί με μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη και του περιβάλλοντα χώρου και του φράγματος κατ’ επέκταση, με στόχο να είναι επισκέψιμος από τους κατοίκους όχι μόνο της Δυτ. Ελλάδας, αλλά όλης της χώρας και μακάρι και από το εξωτερικό», είπε ο κ. Ζαϊμης.
…και για την επέκταση φράγματος προς Δυτ. Αχαϊα
Σχετικά με την επέκταση του φράγματος στην Δυτ. Αχαΐα για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής, ένα χρόνιο ζήτημα, αρχικά τοποθετήθηκε ο κ. Ζαϊμης, ο οποίος δήλωσε:
Το φράγμα, έχουμε πει, πρέπει και μπορεί να εξυπηρετεί ευρύτερα την περιοχή. Πιστεύουμε και την Δυτική Αχαΐα. Η διαφορά είναι ότι θα πρέπει αυτό να γίνει με κλειστούς αγωγούς ώστε να μην υπάρχει απώλεια νερού. Νομίζω αυτό το δέχονται και η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Ηλείας και αυτό είπαμε χθες στον Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών.
Ολοκληρώνονται δύο μελέτες: μια για νομό Ηλείας και μια για νομό Αχαΐας, προκειμένου οι μελέτες να βγάλουν και το κόστος και να εντάξουν και το έργο».
Για το θέμα αυτό που συχνά – πυκνά έχει δημιουργήσει «έριδες», ο κ. Λυμπέρης ήταν σαφής: «Έχουμε κλείσει ραντεβού με Γ.Γ. υπουργείου Υποδομών και τον κ. Κοτσώνη που επιβλέπει την μελέτη. Υπό κανονικές συνθήκες το νερό που έχει η λίμνη φτάνει για να αρδεύσει όλες τις περιοχές.
Δεν νοείται να πάρει άρδευση η Δυτ. Αχαΐα και να μην έχει η Βουπρασία. Αυτό δεν νοείται. Και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε μελέτη η οποία θα πάει να υλοποιήσει έργο, αφήνοντας έξω την Βουπρασία. Νομίζω αυτό είναι αυτονόητο για οποιονδήποτε υπουργό, γραμματέα, για οποιονδήποτε.
Επίσης, δεν νοείται και η βόρεια περιοχή η δική μας, προς την Κάτω Πηνεία και Ήλιδα να μην έχει άρδευση. Επομένως, θα πρέπει και εκεί να υπάρξει μέριμνα αγωγού άρδευσης…».