Ηλεία

Αυτοψία Λυμπέρη στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά

«Πάμε προς ολοκλήρωση του έργου…»

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, «προχωρούν» οι εργασίες για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, όπως διαπίστωσε χθες το μεσημέρι κατά την αυτοψία που διενήργησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Παρουσία της Επιτροπής του ΣΔΙΤ και συνοδευόμενος από την γενική γραμματέα του δήμου Νίκη Κοκκαλιάρη, ο κ. Λυμπέρης ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και κατά την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο σημείο, όπου τέθηκαν αναλυτικά οι παρεμβάσεις που γίνονται και αυτές που ακολουθούν άμεσα.

«Με ικανοποίηση λέω ότι το χρονοδιάγραμμα, που έτσι κι αλλιώς είναι αυστηρό, τηρείται, ο έλεγχος και από την δική μας πλευρά, μέσω του τεχνικού συμβούλου, αλλά και από τις ανεξάρτητες αρχές γίνεται κανονικά και το έργο εγκρίνεται βήμα – βήμα και προχωρά», δήλωσε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Έστω και με καθυστέρηση…

Ο κ. Λυμπέρης μίλησε για καθυστέρηση του έργου την περασμένη πενταετία, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι πλέον βρίσκεται στην τελική «ευθεία» για την ολοκλήρωσή του: «Η διαπίστωσή μου είναι ότι έστω και τώρα, με 5 χρόνια καθυστέρηση, πάμε προς την ολοκλήρωση ενός έργου που πιστεύω αν το παραλάβουμε δεν θα είναι άξιο προς παρουσίαση στην υπόλοιπη χώρα, όπως πρόσφατα έχει δει ο κόσμος από τα πανελλαδικής εμβέλειας Μ.Μ.Ε., αλλά αυτό για έναν ακόμα παραπάνω λόγο θα είναι και από αρχιτεκτονικής άποψης αξιοθέατο, που από τη μια θα λειτουργεί ως μια εκπαιδευτική διαδικασία σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων σε προηγμένες κοινωνίες και από την άλλη εκπαίδευσης των παιδιών, των σχολείων, της νέας γενιάς, για το πώς θα πρέπει και αυτά να σχεδιάζουν και να προχωρήσουν στο μέλλον τους, όταν μετά από 1- 2 δεκαετίες αυτό το έργο θα έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του και θα πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Άρα, λέω με μια διάθεση χιούμορ, ότι εδώ θα μπορούν όσοι το επισκέπτονται να παίρνουν και μια εικόνα από το «μπαλκόνι» της Αμαλιάδας που λέγαμε, να δουν δηλαδή το παραλιακό μέτωπο από την Ζάκυνθο μέχρι την Κεφαλονιά και γιατί όχι να μην αισθανθούν καθόλου δυσάρεστα με την διαχείριση των σκουπιδιών μας…».

«Βόμβα» οι ΧΥΤΑ…

Ο δήμαρχος Ήλιδας αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του παρελθόντος με την δημιουργία ΧΥΤΑ, που δεν ευδοκίμησε, λέγοντας ότι εάν είχε δημιουργηθεί ΧΥΤΑ, τώρα θα υπήρχε στην περιοχή μια «βόμβα» με εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων πάνω από τους πολίτες.

«Θα είχε γεμίσει όλη η χαράδρα μέχρι τώρα, με εκατομμύρια τόνους σκουπίδια, θα ήταν αυτή μια «βόμβα» πάνω από το κεφάλι μας και βέβαια όλος αυτός ο χώρος θα είχε απαξιωθεί. Δεν θα είχε καμία σχέση με τον σημερινό σχεδιασμό και την σημερινή λειτουργία που πάμε να του δώσουμε», κατέληξε.

Όσον αφορά στις εργασίες, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται  οι χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και των πρανών και οι εκσκαφές θεμελίωσης των κτηρίων και παράλληλα πραγματοποιούνται και συνοδευτικά έργα οδοποιίας.

Εκπονούνται και  μία σειρά από μελέτες που απαιτούνται για το έργο, όπως αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και άλλες ειδικές μελέτες.

Όλη η επικαιρότητα