Κόσμος

Αυτός είναι ο μακελάρης της Βαρκελώνης: Οι πρώτες εικόνες

Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες φωτογραφίες του τζιχαντιστή που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι του λευκού βαν που την περασμένη Πέμπτη σκότωσε 13 ανθρώπους στην τρομοκρατική επίθεση της Βαρκελώνης έφερε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η ισπανική εφημερίδα El Pais κατ’ αποκλειστικότητα.

Στις τρεις φωτογραφίες ο οδηγός του οχήματος φαίνεται να αποχωρεί απόλυτα ψύχραιμα από το σημείο της επίθεσης αδιαφορώντας για το γεγονός ότι είχε μόλις σκοτώσει 13 ανθρώπους και είχε τραυματίσει περισσότερους από 100.

Όπως σημειώνει η El Pais, ο τζιχαντιστής μετά την επίθεση φαίνεται να κατευθύνεται προς την αγορά της Μποκερία.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε ότι η βασική θεωρία των αρχών που ερευνούν το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη είναι ότι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στην Λα Ράμπλα ήταν ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

Η αστυνομία καταζητεί τον Αμπουγιακούμπ — τον μοναδικό από τους 12 υπόπτους που εξακολουθεί να διαφεύγει — εδώ και αρκετές ημέρες αλλά οι αρχές δεν τον είχαν ταυτοποιήσει ως τον οδηγό του βαν.

Ερωτηθείς σήμερα από το καταλανικό ραδιόφωνο αν ο Αμπουγιακούμπ ήταν ο οδηγός, ο Χοάκιμ Φορν, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, είπε: “Αυτή είναι μια από τις υποθέσεις. Είναι η βασική. Τα πάντα συγκλίνουν σε αυτό. Σήμερα θα αναλύσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και (θα εξηγήσουμε) γιατί καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα”.

Η αστυνομία πραγματοποίησε περισσότερες εφόδους στη διάρκεια της νύχτας σε σπίτια στην πόλη Ριπόλ, όπου κατοικούσαν πολλοί από τους υπόπτους, είπε ο Φορν.

Ο Φορν συμπλήρωσε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του Αμπουγιακούμπ έχει επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Αυτό το πρόσωπο δεν καταζητείται πλέον μόνο στην Καταλονία αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής αστυνομίας”.

Χθες Κυριακή, οι αρχές δεν απέκλειαν ο Αμπουγιακούμπ να έχει περάσει από τα σύνορα στη Γαλλία.

Ο ύποπτος ιμάμης διέμενε στο Βέλγιο

Ο ιμάμης σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος του πυρήνα των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία είχε διαμείνει για λίγους μήνες στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, το διάστημα μεταξύ «Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω» ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε «στο Μέχελεν από τον Ιανουάριου έως τον Μάρτιο του 2016», είπε ο Μπόντε, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Ηλικίας περίπου 40 ετών ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την Τρίτη, ευθύνεται ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.

«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σατί, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές χθες, είχε φυλακιστεί για πταίσματα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας κατέγραψε το Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Ισπανία να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα κοντά στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Καμπρίλς της Ισπανίας, όπου σκοτώθηκε μία γυναίκα, καταγράφθηκε από κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού, πριν από μία εβδομάδα, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Le Parisien.

Η αστυνομία στο Καμπρίλς πυροβόλησε και σκότωσε 5 άνδρες που φόραγαν ψεύτικες ζώνες με εκρηκτικά, αφού έπεσαν με το Audi πάνω σε παραθεριστές και αφού το όχημα αναποδογύρισε, εξήλθαν από αυτό και άρχισαν να μαχαιρώνουν ανθρώπους. Μια Ισπανίδα σκοτώθηκε στην επίθεση που έγινε ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, με 13 νεκρούς.

Χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας κατέγραψε το αυτοκίνητο μάρκας Audi να τρέχει έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού, πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Επισήμανε επιπλέον ότι σε αυτό το στάδιο οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει κάποια άμεση και σε επιχειρησιακό επίπεδο διασύνδεση μεταξύ του πυρήνα των τρομοκρατών στην Ισπανία και τη Γαλλία κι ότι το όχημα θα μπορούσε απλά να διέρχεται από την χώρα.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Γαλλίας δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν από την πλευρά τους ότι το Audi ανήκε στον Μοχάμεντ Ααλά, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη. Ένας από τους αδελφούς του σκοτώθηκε στο Καμπρίλς κι άλλος ένας, επίσης ύποπτος για τις επιθέσεις, αγνοείται.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα