Ελλάδα Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αυτός ήταν ο Μιχάλης!

Ακούστε το άρθρο

Στον ξεχωριστό χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την επιστημονική κατάρτιση του άτυχου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρθηκαν δυο άνθρωποι που έτυχε να τον γνωρίσουν από κοντά Η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και στενή φίλη της οικογένειας του πατέρα του εκλιπόντος Νώντα Ζαφειρόπουλου, περιγράφει έναν καλοσυνάτο και προσηνή άνθρωπο. Για έναν καλό συνάδελφο και άριστο ποινικολόγο κάνει λόγο ο έγκριτος δικηγόρος Χαράλαμπος Κονδύλης από την Αρχαία Ολυμπία, μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από την πλευρά του ο Επικουρος καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στη Σχολή Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νίκος Αναστασόπουλος μας μιλά για τη σχέση της οικογένειας Ζαφειρόπουλου με την ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Δίβρη

Χαράλαμπος Κονδύλης (μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών)

«Καλός συνάδελφος, κορυφαίος ποινικολόγος»

«Οι σφαίρες στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, είναι σφαίρες στην καρδιά της δικαιοσύνης. Η δολοφονία δικηγόρου κατά την άσκηση του επαγγέλματος, αποτελεί ευθεία βολή κατά της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και του λειτουργήματος του δικηγόρου. Δεν είναι σημαντικό αν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ασχολείτο με ποινικές, διοικητικές ή αστικές υποθέσεις. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μπει στο γραφείο σου για οποιοδήποτε λόγο και για οποιαδήποτε υπόθεση ασχολείσαι και να σε σκοτώσει. Όλος ο κόσμος τα ίδια πράγματα έχει να πει για το Μιχάλη, ότι ήταν χαμογελαστό παιδί, σοβαρός και σωστός στη δουλειά του, επαγγελματίας. Στα πλαίσια συναδελφικής αλληλεγγύης, ποτέ δεν είχε αντιπαρατεθεί πέραν του δέοντος με κάποιον, είτε είναι συνάδελφος, είτε κατηγορούμενος, είτε αντίδικος. Πήραμε μια δύσκολη και δυναμική απόφαση, αφού οφείλουμε να προασπίσουμε με σθένος και δυναμισμό το δικαίωμα στην εργασία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Τώρα, η ενότητα του σώματος είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Αποφασίσαμε μια εβδομάδα αποχή, για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας, αλλά και ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους, που εν μέσω προβλημάτων, ασκούν τα καθήκοντά τους».

 Φάνη Πάλλη – Πετραλιά (πρώην Υπουργός και βουλευτής)

«Άνθρωπος της προσφοράς»

«Εϊναι μέρες δύσκολες , με πόνο και οργή ταυτόχρονα. Λόγω κοινής καταγωγής με το Νώντα Ζαφειρόπουλο, πατέρα του Μιχάλη, είχαμε συνδεθεί από τα πρώτα μου βήματα μέσα στο κόμμα. Η Δίβρη μας ένωσε με σχέση οικογενειακή. Ο Μιχάλης ήταν από τα καλά παιδιά, που χαίρεται ένας γονιός και καμαρώνει και είχε διακριθεί από το σχολείο. Ήταν στο Δ.Σ. του ΕΟΤ όταν εγώ ήμουν Υπουργός Τουρισμού και έβλεπα πόσο συγκροτημένος, σοβαρός και τι επιστημονική κατάρτιση είχε. Ήταν ένας από τους πολύ ανερχόμενους δικηγόρους. Δεν είχα παρακολουθήσει την καριέρα του, αλλά τον έβλεπα, τον άκουγα και τον καμάρωνα. Ήταν απλός, χωρίς καμία έπαρση και προσέφερε στην πατρίδα, στο κοινωνικό σύνολο και στο κόμμα». Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί πλέον στην κοινωνία μας, συμπληρώνοντας: «Ζούμε μια εξαθλίωση των ηθών και της κοινωνίας. Το οργανωμένο έγκλημα ήταν άγνωστο στην ελληνική κοινωνία».

Η σχέση Ζαφειρόπουλου-Δίβρης

Νίκος Αναστασόπουλος (Επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

«Ιστορική οικογένεια της Δίβρης»

«Ο παππούς του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που έφερε το ίδιο όνομα, ήταν εκλεκτός συμπατριώτης, λάτρης της Δίβρης, ανώτατος δικαστικός Αρεοπαγίτης και είχε μεταδώσει την αγάπη στα παιδιά του. Τη δεκαετία του 50’, είχε χρηματίσει πρόεδρος του συνδέσμου των εν Αθήναις Διβριωτών με όνομα «Ο Άγιος Παντελεήμων». Η αγάπη του για τη Δίβρη ήταν τόσο μεγάλη, ώστε έγραψε τα παιδιά του στο χωριό, μεταξύ αυτών και το βουλευτή γιο του, Νώντα Ζαφειρόπουλο, πατέρα του δολοφονηθέντος. Ο Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε βέβαια στο Αργοστόλι, αφού εκεί υπηρετούσε ο πατέρας του το 1943 και ότι πέθανε στην Αθήνα Αύγουστο του 2006. Γνωστός δικηγόρος, πολιτικός, βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη ΝΔ. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1989 και τελευταία φορά στις εκλογές του 1996. Βεβαίως, είχε ασκήσει για πολλά χρόνια τη δικηγορία. Ήταν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου και ο άτυχος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε διεκδικήσει την προεδρία του το 2010. Εν τέλει, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Συλλόγου το 2005 και σύμβουλος παλαιότερα».

Όλη η επικαιρότητα