Παιδί

Αυξάνεται η παιδική σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου – Πάνω από 9 εκατ. καταγγελίες το 2016

Ακούστε το άρθρο

Σταθερή αύξηση στα καταγγελλόμενα κρούσματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη διαπιστώνει ο Διεθνής Σύνδεσμος όλων των Ανοικτών Γραμμών καταγγελιών υλικού παιδικής πορνογραφίας INHOPE στον ετήσιο απολογισμό του (2016) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχείο o INHOPE έλαβε 9.357.240 καταγγελίες για υλικό παιδικής πορνογραφίας από τις οποίες επεξεργάστηκε και προώθησε προς τις διωκτικές αρχές τις 210.904. Από τις καταγγελίες που έλαβε ο INHOPE, το 75% του παράνομου περιεχομένου σε επίπεδο Ευρώπης απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες συμβάλλοντας δυναμικά με τον τρόπο αυτό στην προστασία των θυμάτων και την εξάλειψη του φαινομένου παιδικής πορνογραφία στο Ίντερνετ. Ευάλωτες ομάδες και κατά το έτος 2016 αποδεικνύονται τα κορίτσια παιδικής ηλικίας. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι  όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

O INHOPE είναι μία παγκόσμιας εμβέλειας συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου παιδικής πορνογραφίας και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς. Συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς πρόληψης και καταστολής εγκλημάτων όπως την ΙNTERPOL και την EUROPOL καθώς και με οργανισμούς-κλειδιά της βιομηχανίας του Ίντερνετ, όπως το Facebook, το Twitter και τη Microsoft.

Η SafeLine η μοναδική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου στην Ελλάδα, έχει την τύχη να είναι, από το 2003, ένα από τα πρώτα μέλη της συντονισμένης αυτής προσπάθειας για την εξάλειψη της παιδικής πορνογραφία στο Ίντερνετ. Η SafeLineείναι μια από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

-Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

-Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών και

-Μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Όλη η επικαιρότητα