Ελλάδα

Αύξηση-ρεκόρ για καταγγελίες βιασμών και κακοποίηση ανηλίκων

Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι από τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις ανηλίκων δεν καταγράφονται ποτέ επισήμως, όπως επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» αξιωματικοί του Τμήματος Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, ακόμη και ο καταγεγραμμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2018 διαπιστώθηκαν επίσημα 25 (!) ανήλικα θύματα. «Το 95% των περιστατικών κακοποίησης ή βιασμών ανηλίκων είναι κάποιο οικείο του πρόσωπο, ενώ γύρω στο 50% είναι κάποιο πρόσωπο της οικογένειάς του», μας λέει χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα Κωστάκου, ψυχολόγος του Τμήματος Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αριθμοί της τελευταίας τριετίας, που εξασφάλισε ο «Ε.Τ.», δείχνουν πως τα θύματα είναι περισσότερα από τους… δράστες κάθε χρόνο, καθώς υπάρχουν λίγοι δράστες με εκατοντάδες – ανήλικα και μη- θύματα. Η «σιωπή» είναι ο «σύμμαχος» των δραστών, όπως μας λένε χαρακτηριστικά ψυχολόγοι του Τμήματος Ανηλίκων, τονίζοντας πως οποιαδήποτε τέτοια στάση οδηγεί σε περιστατικά όπως αυτό της Λέρου, όπου ανήλικα παιδιά κακοποιούνταν από τους ίδιους τους γονείς τους για αρκετά χρόνια. «Εχουμε περίπου 150 υποθέσεις το χρόνο. Αν πηγαίναμε ακόμη πιο πίσω θα βλέπαμε ότι τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί. Καταγγέλλονται περισσότερο και υπάρχουν πιο ενημερωμένα παιδιά», είπε στον «Ε.Τ.» η ειδική ψυχολόγος για θέματα ανηλίκων.

Είναι χαρακτηριστικό πως έως σήμερα οι περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων -ακόμη και από συγγενικά τους πρόσωπα-, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., είναι 33. Αντιστοίχως τα ανήλικα θύματα βιασμών ανέρχονται ήδη σε 25. Τα νούμερα «μιλούν» για ακόμη μία φορά από μόνα τους, καθώς είναι αυξημένα συγκριτικά με το 2017, όπου σημειώθηκαν εν τω συνόλω 84 περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων και σε 106 που ήταν το 2016.

Επιπρόσθετα, έως σήμερα έχουμε ήδη 25 ανήλικα θύματα βιασμού, τη στιγμή που για όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 73 και το 2016 ήταν 64. Παράλληλα, αυξητική τάση παρατηρείται και στα νούμερα των ανήλικων θυμάτων ασέλγειας από συγγενικά τους πρόσωπα ή άτομα του κοινωνικού τους περίγυρου. Ηδη έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά, τη στιγμή που το 2017 ήταν μόλις 49 για όλο το έτος, ενώ το 2016 ήταν συνολικά 50.

«Δεν κάναμε κάτι κακό»!

Την ίδια ώρα, οργή στην κοινή γνώμη προκάλεσαν χθες τα όσα φέρεται να κατέθεσε η μητέρα που μαζί με το σύζυγό της κακοποιούσε τα παιδιά της στη Λέρο, σύμφωνα με το δικηγόρο της.«Η μητέρα είναι χαμηλού νοητικού και μορφωτικού επιπέδου. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει βγάλει το δημοτικό. Πιστεύω ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του κακουργήματος. Δεν πρέπει κανείς να σιωπά σε τέτοια περιστατικά σκληρής βίας», είπε ο συνήγορος υπεράσπισής της, Εμμανουήλ Χατζηάμαλλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «Ε».

«Αισθανόταν πως έκανε κάτι που δεν έπρεπε να το ξέρει ο γείτονας. Δεν πίστευε πως έκανε κάτι κακό. Η μητέρα και ο πατέρας των άτυχων παιδιών δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως ο καθένας μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Ηταν θέμα χρόνου να τον σκοτώσω»
«Ο πατέρας μου ήταν κέρβερος, με έδερνε συνέχεια όταν ήμουν μικρός, έδερνε συχνά και τη μάνα μου, γι’ αυτό και εκείνη τον χώρισε πριν από 16 χρόνια, όταν ήμουν 10 ετών. Οταν ήμουν… ήρθε στο δωμάτιό μου που κοιμόμουν μόνος μου αλλά δεν θυμάμαι παραπάνω και μη με ρωτάτε άλλο για αυτό το θέμα». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στους αστυνομικούς τις στιγμές κακοποίησης που βίωσε ο 26χρονος από τον 70χρονο πατέρα του, τον οποίο δολοφόνησε την περασμένη Κυριακή στη Ζάκυνθο.

«Απ’ όταν πέθανε η τρίτη και τελευταία σύζυγός του που ήταν Ρουμάνα -τον Οκτώβριο του 2010, από ανίατη ασθένεια-, πήγαινα συχνά και έβλεπα τα δύο αδελφάκια μου, που ζούσαν μαζί του. Το ένα μάλιστα είναι αγοράκι 10 ετών. Κλονίστηκα μια μέρα που η εννιάχρονη αδελφή μου μου παραπονέθηκε πως πονάει στα γενετικά της όργανα. Και τότε αμέσως σκέφτηκα: Χριστέ μου, θα κάνει τα ίδια και σε εκείνη. Από τότε αποφάσισα πως αυτό το τέρας δεν θα πρέπει να συνεχίσει να ζει και να κάνει τα αδελφάκια μου να υποφέρουν φρικτά. Ηταν πλέον θέμα χρόνου να τον σκοτώσω», είπε στους αστυνομικούς, σύμφωνα με την κατάθεσή του που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Όλη η επικαιρότητα