Ηλεία

Άγ.Θεόδωροι Λεχαινών: «Βόμβα» για 400 ανθρώπους η τελική έκθεση του Πανεπιστημίου – Τι απαντά η εταιρία

Ακούστε το άρθρο

«Κίνδυνος για καρκινογένεση»- «Τοξικό περιβάλλον» –Οι κάτοικοι θα εγείρουν αστικές αξιώσεις για αποζημιώσεις..

Έντονο προβληματισμό και ενδεχομένως αφετηρία για περαιτέρω διερεύνηση θα προκαλέσουν  στους 400 κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών και της ευρύτερης περιοχής, τα όσα αναφέρονται στην Τελική Έκθεση του ερευνητικού έργου «Εκτίμηση επιβάρυνσης περιβάλλοντος σε περιοχή εγκατάστασης μονάδας αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής» του εργαστηρίου Υγιεινής Ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Η έκθεση αφορά κυρίως την μονάδα “Fargeco Hellas”.

Την έκθεση των 34 σελίδων, υπογράφουν : η κ Ελένη Σαζακλή επίκουρος καθηγήτρια Υγιεινής Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας και Τοξικολογίας, η κ. Αθηνά Φειδάκη Χημικός Ερευνήτρια και ο κ. Μιχάλης Λεοτσινίδης καθηγητής Υγιεινής Διευθυντής Εργ. Υγιεινής Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου.

«Κίνδυνος για καρκινογένεση»

Ειδικότερα στην σελίδα 27 αναφέρονται τα εξής: «Ο συνολικός κίνδυνος για καρκινογένεση, αθροίζοντας τους επιμέρους κινδύνους για κάθε ένωση (τελευταία στήλη του πίνακα 8) έχει πιθανότητα 3,79 Χ 10 στην -5. Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης καρκίνων σε 4 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμό, εξαιτίας της έκθεσης σε αυτές τις ενώσεις. Ο κίνδυνος αυτός είναι 40 φορές υψηλότερος του αποδεκτού (ένα στο 1.000.000) όπως αναφέρθηκε ανωτέρω. Να σημειωθεί  ότι στην παρούσα εκτίμηση κινδύνου ελήφθησαν υπόψη οι μέγιστες συγκεντρώσεις που ανιχνεύθηκαν στην ανοικτή ατμόσφαιρα. Η ακριβής εκτίμηση θα απαιτούσε την εγκατάσταση σταθμών δειγματοληψίας σε 24ωρη βάση, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ωριαίες και ημερήσιες διακυμάνσεις των συγκεντρώσεων των ενώσεων.»

«Απολύτως βάσιμες οι οχλήσεις»

Σε άλλο σημείο της Έκθεσης στα συμπεράσματα αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, οι αναφερόμενες οχλήσεις των περιοίκων θεωρούνται απολύτως βάσιμες, τουλάχιστον όσον αφορά στο πρόβλημα της δυσοσμίας. Πέραν τούτου, η εκτίμηση κινδύνου έδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης δυσμενών επιδράσεων επί της υγείας στον εκτιθέμενο πληθυσμό, μεγαλύτερης της αποδεκτής.  Η διερεύνηση τυχόν βλαβών που έχουν ήδη προκληθεί στο γενικό πληθυσμό απαιτεί τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης σχεδιασμένης για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Προτείνεται στα πλαίσια της αρχής της πρόληψης όπως αυτή εκφράζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη των εκπομπών»

«Εκτίμηση κινδύνου
για πρόκληση τοξικότητας»

Στην έκθεση στη σελίδα 25 (πίνακας 7) αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις βρέθηκαν στον αέρα πέντε ενώσεις (επτανάλη, καπρολακτάμη, τριμεθυλοβενζόλιο, προπανικό οξύ και ξυλόλια) «των οποίων ο υπολογιζόμενος λόγος κινδύνου υπερβαίνει την τιμή αυτή». Στη συνέχεια αναφέρονται οι επιπτώσεις που πιθανόν προκαλούνται από την έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον: αίσθηση καψίματος στην αναπνευστική οδό, βρογχική στένωση, πνιγμό και βήχα, ακόμη ζάλη κεφαλαλγία και κοιλιακές κράμπες.

«Έκθεση καταπέλτης »

Συναντήσαμε χθες τον νομικό εκπρόσωπο των κατοίκων των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών κ. Γιώργο Κατσαμπέρη  στο δικαστικό μέγαρο Αμαλιάδας στον οποίο γνωστοποιήσαμε στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση.

Ο κ. Κατσαμπέρης δήλωσε:  «Η έκθεση σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχω, γιατί δεν την έχω στα χέρια μου, είναι καταπέλτης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας όλα αυτά τα χρόνια  για το πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή των περίπου 400 κατοίκων. Η έκθεση αυτή δεν μπορεί να παρακαμφθεί με τίποτα. Ουδείς αμφισβητεί την εγκυρότητά της και τον τρόπο με τον οποίο έγινε καθότι  ο καθηγητής κ. Λεοτσινίδης είναι γνωστός και έχει μια αξιόλογη επιστημονική πορεία. Η έκθεση αφορά κυρίως την μονάδα αδρανοποίησης υποπροϊόντων την Fargeco Hellas».

«Η αγωνία μας είναι
τα μικρά παιδιά»

Σε ερώτηση γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη η έκθεση ο κ. Κατσαμπέρης δήλωσε: «Εκτιμώ ότι η έκθεση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί γιατί είναι μη διαχειρίσιμη. Δηλαδή αν βγει στη δημοσιότητα ότι προκαλούνται καρκινογενέσεις από την συγκεκριμένη λειτουργία του εργοστασίου, καταλαβαίνετε ότι η αντίδραση των κατοίκων και όλο αυτό το πράγμα θα έχει πολλαπλές συνέπειες. Μιλάμε για μια περιοχή με 400 κατοίκους και μικρά παιδιά. Η μεγάλη μας αγωνία αυτή τη στιγμή, πέρα από τους κατοίκους που κάποιοι εξ αυτών διαμαρτύρονται για αναπνευστικά προβλήματα, είναι τα μικρά παιδιά και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Όταν ο καθηγητής μιλούσε για βλάβη στην υγεία στην πρώτη του έκθεση χωρίς κατώφλι, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για δυσοσμία που προκαλεί βλάβη στην ανθρώπινη υγεία. Η έκθεση αυτή έρχεται μετά την εγκατάσταση ειδικού θερμοκαταστροφέα  ο οποίος  εξαλείφει τις οσμές».

«Το επόμενο βήμα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κατσαμπέρης απάντησε: « Όταν λάβουμε γνώση της έκθεσης, εμείς θα προχωρήσουμε σε αστικές αξιώσεις  για αποζημιώσεις κατά της εταιρείας και θα στραφούμε κατά παντός υπευθύνου διότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή από το 2011, μιλάμε για υπηρεσίες που ενώ εμείς μιλούσαμε για πρόβλημα αυτοί έλεγαν πως δεν υπάρχει, μιλάμε για μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος στο ρέμα του Βροντού και πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του ρέματος και γενικότερα να αποφασίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αν επιθυμεί δραστηριοποίηση βιομηχανιών στην περιοχή που προκαλούν τόσες μεγάλες βλάβες στην υγεία»

Όλη η επικαιρότητα