Ηλεία

Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί στο Βαρθολομιό: Μαράζωσαν από τη δίψα οι πατάτες

ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΡΟ

Εκατοντάδες στρέμματα πατάτας στην ευρύτερη περιοχή του Βαρθολομιού μαραζώνουν εξαιτίας της ανομβρίας αλλά και της ακατανόητης, όπως καταγγέλλεται από εξοργισμένους  καλλιεργητές, στάσης του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων που επικαλούμενος τέλος αρδευτικής περιόδου δεν δίνει νερό για πότισμα, τη στιγμή που το θερμόμετρο αγγίζει τους 30 βαθμούς θερμοκρασία.

Οι πατατοπαραγωγοί είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση και δηλώνουν ότι έχει πληγεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος Γεώργιος δήλωσε: «Ειδικά στο ΤΟΕΒ αυτό με την παρατεταμένη ανομβρία που έχουμε, η καλλιέργεια ειδικά η πατάτα αλλά και κάποια άλλα κηπευτικά είναι σε πλήρη μαράζωση  και ήδη έχουν μπει στο 70% της καταστροφής τους. Είχαμε πάει στο ΤΟΕΒ την προηγούμενη εβδομάδα και είχαμε συμφωνήσει τρεις μέρες την προηγούμενη εβδομάδα και αν συνεχισθεί η παρατεταμένη ανομβρία άλλες τρεις μέρες αυτή τη βδομάδα. Μιλήσαμε την Παρασκευή με τον πρόεδρο και δεν συνεννοηθήκαμε. Ενώ έχουμε άψογη συνεργασία για όλα τα άλλα θέματα  σαν δήμος στο συγκεκριμένο θέμα για το νερό μας παίζουν τον παπά. Μια το νερό, μια οι καταστροφές μια το ένα μία το άλλο και κάνουμε όλο εισαγωγές.»

Ο καλλιεργητής πατάτας και κηπευτικών κ. Σμέρος Διονύσης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νερό. Η αφορμή δεν ξέρω ποια είναι και πώς ο ΤΟΕΒ χειρίζεται αυτό το θέμα, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα. Μιλάμε για ανάπτυξη. Καλούμε τον Περιφερειάρχη τον δήμαρχο που συμμετέχει με τον αντιδήμαρχο κ. Γεωργιόπουλο, να το παλέψουν αυτό το θέμα. Αυτός ο νομός έρχεται τελευταίος και θα περάσει και το τέλος. Να μας δώσουν νερό γιατί το φυτό καταστρέφεται. Είχανε πάει στον ΤΟΕΒ  την προηγούμενη μέρα και είπανε  θα το αμολύσουνε το νερό τρεις μέρες. Τριάντα βαθμούς έχουμε θερμοκρασία και συνεχίζει . Δεν έχουνε δώσει νερό αυτή τη βδομάδα. Την προηγούμενη δώσανε. Από πληροφορίες οι άλλοι ΤΟΕΒ δίνουν νερό κανονικά. Η καλλιέργεια καταστρέφεται. Πληρώνουμε τα τέλη μας, μας γράφουν υδρονομείς και μας αγνοούν.  Τώρα λέει έχουμε πολύ ρεύμα. Μου κάνει πρόταση ο πρόεδρος να μετρήσουμε το ρολόι  και να αναλάβεις εσύ το ρολόι από δω και πέρα. Και ρωτάω εγώ την Περιφέρεια, τους δήμους, τους κατοίκους όλους: είναι συμπεριφορά αυτή; Σε έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί με τα κοινά και να μου λένε αυτά τα πράγματα; Κάνω έκκληση στον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη να δει το θέμα. Ο αντιπεριφερειάρχης που είναι από την περιοχή μας να ασχοληθεί με το θέμα. Τα προβλήματα δεν λύνονται στα γραφεία. Αυτοί που είναι στο συμβούλιο του ΤΟΕΒ είναι καλαμποκάδες! Ας μας πουν πως δεν τους νοιάζουν τα κηπευτικά και να βάλουμε μόνοι μας ρεύματα»

Ο κ. Γεωργιόπουλος Ευάγγελος, αγρότης δήλωσε: «Χρειαζόμαστε σαφέστατα νερό και όχι με βάση το πότε τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος, που το έχουν κάνει «καραμέλα». Από τον ΤΟΕΒ έρχονται κάθε 15 Οκτώβρη και μας λένε πως πρέπει να κλείσουμε τα νερά γιατί είναι τέλος καλλιεργητικής περιόδου. Όταν επικρατούν τέτοιες καιρικές συνθήκες, έχουμε ανομβρία, η θερμοκρασία έχει φτάσει 30 βαθμούς, είναι ακόμα καλοκαίρι και μας περιπαίζουν! Όταν τους ζόρισε ο Δήμος για να πάρουν κάτι λεφτά που τους χρωστούσε, τότε μας έδωσαν νερό. Τώρα που δεν έχουν ανάγκη τον Δήμο μας λένε δεν έχει νερό και περιμένουμε να βρέξει. Κάθε χρόνο γίνεται η ίδια ιστορία και πάμε και τους παρακαλάμε για κάτι που το πληρώνουμε. Και μάλιστα, οι πατάτες αυτές είναι φυτεμένες τέλος Αυγούστου και μας έχουν δώσει νερό μόλις ενάμιση μήνα. 15 Οκτωβρίου τελειώνει, αλλά σε παρατεταμένη ανομβρία είναι υποχρεωμένο να δώσει νερό, την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε νερό, τώρα όχι, ενώ τα άλλα ΤΟΕΒ δίνουν».

Ο κ. Βρυώνης Σταύρος, αγρότης δήλωσε: “Έδωσαν μία φορά νερό και βγήκαν στις 23 του μήνα να γράψουν όποιον ποτίζει για να πληρώσει 30 ευρώ το στρέμμα. Αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει να πληρώσουν όσοι ποτίσουν μία φορά».

Όλη η επικαιρότητα