Αγροτικά Ηλεία

Αγανακτισμένοι οι αγρότες στην Αρετή – Νερό σήμερα για να μην καταστραφούμε…

Η πίεση του νερού είναι από μικρή έως ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, οι οποίες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών κάνουν την καλλιέργεια να «αργοπεθαίνει».
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα μη επαρκούς υδροδότησης στο αντλιοστάσιο 15 έχουν δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στους καλαμποκοπαραγωγούς της Αρετής Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αφού ο κίνδυνος να χαθεί ολόκληρη η χρονιά τη στιγμή που βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της είναι έκδηλος.

Μοναδικό ζητούμενό τους τη δεδομένη χρονική στιγμή η άμεση υδροδότηση του συγκεκριμένου τμήματος, προκειμένου να περιοριστεί η καταστροφή που έχουν ήδη υποστεί οι εκτάσεις και να μην υπάρξει ακόμα μια χαμένη χρονιά. Ειδάλλως, σήμερα το πρωί αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη θα κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου.

Ειδικότερα, όπως εξήγησαν οι αγρότες που βρέθηκαν στις εκτάσεις που έχουν πρόβλημα, η πίεση του νερού είναι από μικρή έως ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, οι οποίες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών κάνουν την καλλιέργεια να «αργοπεθαίνει».

Ο φακός της εφ. «Πατρίς» βρέθηκε χθες στην περιοχή, καταγράφοντας τις κατεστραμμένες εκτάσεις και την απόγνωση των αγροτών, οι οποίοι φωνάζουν για άμεση υδροδότηση του τμήματος για να «σώσουν ότι μπορεί να σωθεί πλέον».

Τα φύλλα των καλαμποκιών έχουν ξεραθεί λόγω έλλειψης νερού που οφείλεται στα προβλήματα των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Αίτημά τους είναι η στήριξη των αγροτών από την πολιτεία για να μην οδηγηθούν στο δρόμο, ενώ υποστήριξαν πως κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.

Αγρότες σε απόγνωση

Δεν υπάρχει χρονιά το τελευταίο διάστημα που ο πρωτογενής τομέας να μην βιώνει δύσκολες στιγμές. Άλλοτε οι καιρικές συνθήκες και άλλοτε τα χρόνια προβλήματα στα αντλιοστάσια έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια σοβαρά πλήγματα στα εισοδήματα των αγροτών.

Ωστόσο τώρα που οι καλλιέργειες βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και έχουν ανάγκη να λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα, τα προβλήματα στα αντλιοστάσια βάζουν «ταφόπλακα» στις ελπίδες κάθε αγρότη για μια καλή χρονιά μετά από χρόνια.

Μάλιστα όντας απεγνωσμένοι από την κατάσταση, δηλώνουν έτοιμοι να κινηθούν σήμερα νομικά κατά παντός υπευθύνου μιας και δεν έχουν να χάσουν τίποτα πλέον.

Ειδικότερα τόνισαν:

Βασίλειος Ντάλκουρας – Αγρότης

«Μία εβδομάδα τώρα έχουμε θέμα με το νερό στο 15 και μας κοροϊδεύουν ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ για το ποιος είναι αρμόδιος και γιατί δεν έχουν αντλίες. Δε θα γίνουμε πιόνια κανενός. Θέλουμε νερό και δε μας νοιάζει ποιος φταίει. Μας δουλεύουν. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Οι καλλιέργειες κάηκαν. Για ένα μοτέρ 20.000 € καίγονται καλλιέργειες εκατομμυρίων. Πληρώνουμε κανονικά τα αρδευτικά και δεν έχουμε νερό. Δεν έχει σημασία αν πληρώνεις. Από τη στιγμή που ο κόσμος έχει βάλει καλλιέργειες, πρέπει να ποτίσει. Αν πληρώνει ή όχι, δεν είναι δική μας υπόθεση. Είναι νομικό το θέμα».

Δημήτρης Κωστόπουλος – Αγρότης

«Καλλιεργώ περίπου 350 στρέμματα. Εννέα μέρες τώρα έχουμε πρόβλημα με το νερό. Δεν  υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα για να ποτίσουμε τις καλλιέργειες. Αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά και να οδεύουμε στην καταστροφή. Δεν ξέρουμε ποιος ευθύνεται και τι συμβαίνει, αφού κανείς δεν έρχεται να μας ενημερώσει. Ζητάμε από τους φορείς να ασχοληθούν με το θέμα, διότι οδεύει προς καταστροφή το αντλιοστάσιο που αρδεύει τον 15. Σε περίπτωση που το πρόβλημα συνεχιστεί, αυτό ισοδυναμεί με το τέλος. Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου».

Τρύφωνας Ντελμεκούρας – Αγρότης

«Έχουμε παραπάνω από εβδομάδα να ποτίσουμε, αφού δεν είναι επαρκής η πίεση στο δίκτυο. Καλώ τους υπεύθυνους ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ και Περιφέρειας, να φύγουν από τις παραλίες και να έρθουν να μας πουν ποιος ευθύνεται που δεν έχουμε νερό και πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα χθες. Δεν αντέχουμε άλλο. Τα κοστολόγια είναι τεράστια και μεγάλες καλλιέργειες καταστρέφονται αυτή τη στιγμή. Δεν είμαστε ανόητοι όπως μπορεί να πιστεύουν μερικοί που τους ψηφίζουμε και τους εκλέγουμε».

Θεόδωρος Κατσάμπης – Αγρότης

«Έχουμε πρόβλημα εδώ και μέρες με το αντλιοστάσιο. Δεν μπορούμε να ποτίσουμε. Είμαστε στην στιγμή με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας όπου τα φυτά χρειάζονται νερό. Δυστυχώς όμως δε λειτουργεί τίποτα. ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο, ο πρόεδρος του αντλιοστασίου δεν σηκώνει το τηλέφωνο και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με κανέναν. Χάνουμε της καλλιέργειες και τα έξοδα μεγαλώνουν. Σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά, εφόσον τους έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους εδώ και μία εβδομάδα».

Γιώργος Κράγκαρης-Αγρότης

«Είμαι καλλιεργητής χρόνια και παλεύω να τα βγάζω πέρα. Δυστυχώς δεν μπορούμε φέτος με όσα έχουν κάνει να ποτίσουμε και να βγάλουμε την καλλιέργεια. Από τη στιγμή που τηλεφωνούμε στον κ. Παλαιολόγο και δεν απαντά χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, απαιτούμε να έρθει και να δει από κοντά το πρόβλημα. Αύριο έχουμε συνεννοηθεί όλοι να κλείσουμε τα γραφεία του ΤΟΕΒ. Καλό θα είναι να έρθουν να δώσουν λύση, ειδάλλως είμαστε τελειωμένοι. Οι καλλιέργειες τελείωσαν. Από πρωί μέχρι βράδυ προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα και αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε. Προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά αυτές οι συνθήκες δε το επιτρέπουν. Αν δεν παράγω πως θα πληρώσω;»

Σάκης Μέρος – Αγρότης

«Είμαι από Βαρθολομιό, αλλά δραστηριοποιούμαι εδώ. Στο Βαρθολομιό δεν έχουμε πρόβλημα, ωστόσο εδώ αυτό εστιάζεται στο 15. Η στάση των παραγόντων, των προέδρων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, είναι αρνητική. Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον. Οι καλλιέργειες καταστρέφονται. Πρέπει οι αρμόδιοι να δουν το πρόβλημα. Υπάρχει κρατικός φορέας που ελέγχει τον ΤΟΕΒ. Η Πολιτεία που είναι; Είναι ζωτικής σημασίας οι καλλιέργειες. Η κυβέρνηση είπε να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι λόγω πολέμου, όντας υψίστης σημασίας καλλιέργεια. Ο αγροτικός κόσμος πλέον είναι απογοητευμένος. Τον αναγκάζουν πολλές φορές ακόμα και να παρανομήσει, βάζοντας αντλίες να ποτίσουν με το κόστος του πετρελαίου να είναι τεράστιο, ενώ παράλληλα υπάρχει και κίνδυνος να πάνε στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ δεν έχει εμφανιστεί να δώσει εξήγηση. Η ασυδοσία στο αποκορύφωμά της. Τα έχω ξαναπεί πολλάκις και κινδυνεύω να γίνω γραφικός. Η ζημιά που έχει γίνει δε διορθώνεται. Και αύριο να βάλουν νερό, 30 – 40% θα λείψει από την παραγωγή. Οι υπεύθυνοι να συμπαρασταθούν στον πρωτογενή τομέα, διότι αυτός δεν είναι αυτοκινητοβιομηχανία να βγάζει το προϊόν οπότε θέλει».

Απάντηση προς τους αγρότες

Τη δική του θέση για το ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες θέλησε να αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος, ο οποίος τόνισε πως νερό υπάρχει και πως θα πρέπει οι αγρότες να βγάλουν τις κεντρόφυγες από τα δίκτυα για να μπορέσει το δίκτυο να δουλέψει από μόνο του και να μην αποδυναμώνεται η πίεση.

Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν κενά αέρος και σπάει το δίκτυο, επισημαίνοντας πως απαγορεύονται οι κεντρόφυγες στο δίκτυο. παράλληλα, υπογράμμισε σε όσα ακούστηκαν για απειλές κατά δημοσιογράφου πως ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο και πως πάντα βρίσκεται στο πλάι των αγροτών, ενώ δήλωσε πως σήμερα θα φτιάξει ακόμα ένα μοτέρ προκειμένου να ενισχύσει το δίκτυο. Τέλος, υποστήριξε πως όποια παράνομη βάνα υπάρχει θα σφραγίσει.

Όλη η επικαιρότητα