Ηλεία

Αγαπημένε μου Αϊ Βασίλη… Ονειρεύομαι το 2014…να είναι ο καλύτερος χρόνος!

gramma.jpg
Ακούστε το άρθρο

«…Αγαπητέ Αϊ Βασίλη, είμαι σε μια ηλικία που μπορώ να καταλάβω τον πόνο και τη δυστυχία που υπάρχει στον κόσμο…Εσύ σαν Άγιος που είσαι, σου ζητώ να κάνεις ένα θαύμα…Δε θέλω δώρα και παιχνίδια…Σε τέτοια ηλικία, τρία πράγματα ζητώ…ΑΓΑΠΗ – ΕΙΡΗΝΗ – ΕΥΤΥΧΙΑ. Να μπορούν όλα τα παιδιά, να έχουν τροφή, ζεστασιά και ένα σπίτι να μείνουν…». Αυτό το δώρο ζητά η 10χρονη Ελένη από τον Αϊ Βασίλη, κι αυτό, ζητούν πια τα περισσότερα παιδιά μέσα από τα γράμματα τους, αν και κανείς θα περίμενε να ζητούν ακριβά και εντυπωσιακά παιχνίδια. Όχι ότι δε ζητούν παιχνίδια, είναι παιδιά και θα ήταν ανησυχητικό να μη το κάνουν, αλλά ακόμα και τα παιχνίδια που ζητούν, προορίζονται για…καλό σκοπό. Γιατί και ο Σπάιντερ Μαν ένα παιχνίδι είναι, αλλά ο 10χρονος μαθητής τον ζητά για να…τιμωρήσει τους κακούς, που κάνουν τον κόσμο να υποφέρει.

Ο Αϊ Βασίλης, άνοιξε το γραμματοκιβώτιο του και παραχώρησε στην εφημ. «Πατρίς» τα γράμματα που είχαν στείλει σ’ αυτόν οι μαθητές τριών σχολείων του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής. Συγκινητικά γράμματα, γεμάτα ελπίδα και αισιοδοξία, ότι το μέλλον αυτού του τόπου, βρίσκεται σε…καλά χέρια. Στα χέρια αυτών των παιδιών που ζήτησαν από τον Αϊ Βασίλη αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο, υγεία και ευτυχία, δουλειά για όλους τους άνεργους, σπίτι για όλους τους άστεγους και τροφή για τους πεινασμένους και τα παιδιά του κόσμου. Όσο για τα μικρά δωράκια που ζητούν για τους εαυτούς τους, για τα παιχνίδια που θα ήθελαν για να παίξουν, αν δεν τα πάρουν, δεν πειράζει, πάλι θα τον αγαπούν – όπως λένε – αφού ξέρουν ότι Αϊ Βασίλης έχει πολύ δουλειά και καλό θα ήταν τα προηγηθούν τα παιδιά που δεν έχουν σπίτι, φαγητό και κανένα παιχνίδι για να παίξουν.

Τι ζητούν τα παιδιά μας…

Τα παιδιά, βάζουν τις δικές τους επιθυμίες στην άκρη ή σε δεύτερη μοίρα και επιδεικνύοντας απίστευτη ωριμότητα για την ηλικία τους – η οποία έχει έρθει νωρίτερα λόγω των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει η οικογένειά τους, οι γείτονες, κάποιοι συγχωριανοί ή φίλοι – ζητούν από τον Αϊ Βασίλη να φέρει σε όλο τον κόσμο «αγάπη, ειρήνη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…». Του ζητούν να «…βρει μια δουλειά ο μπαμπάς και η μαμά που είναι άνεργοι τόσο καιρό», «…να βρει σπίτια και τροφή στους άστεγους και άνεργους», «…να «οπλίσει» τους γονείς με υπομονή και δύναμη, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν…», «…να βοηθήσει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να κάνουν γιορτές», «…ένα μεγάλο χαμόγελο και μάλιστα να είναι μεταδοτικό…», «…όλα τα παιδιά να έχουν τροφή, ρούχα και να πηγαίνουν στο σχολείο», «…ένα φόρεμα στη μαμά μου», «…ένα παγκόσμιο άτλαντα για την αδελφή μου κι ένα αυτοκινητάκι για τον αδελφό μου», «…να γίνει καλά ο παππούς και να ξαναπερπατήσει». Αυτές είναι μερικές από τις επιθυμίες των παιδιών, και ζητούν από τον Αϊ Βασίλη να κάνει πραγματικότητα.

Δεν μένουν όμως μόνο εκεί, αλλά, επηρεασμένοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ζητούν και τη δική του παρέμβαση στο θέμα των…σκουπιδιών. Του επισημαίνουν ότι άδικο να μένουν τα σκουπίδια μέσα στα χωριά, δίπλα στα σπίτια και να μυρίζουν…

Σαν παιδιά, όμως έχουν κι αυτά τις δικές τους μικρές επιθυμίες, εκτός από κούκλες, αυτοκινητάκια και ποδήλατα, εξοικειωμένα πια με τις νέες τεχνολογίες, ζητούν ηλεκτρονικά παιχνίδια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και…ένα κινητό τηλέφωνο για ασφάλεια, για να ξέρουν οι γονείς που βρίσκεται το παιδί τους και να μην ανησυχούν. Και δε ξεχνούν τους γονείς, τα αδέλφια και τους φίλους τους, ζητώντας μικρά δωράκια και γι’ αυτούς.

«Αγαπητέ Αϊ Βασίλη υπάρχεις; Αν ναι, γιατί δεν μπορώ να βρω το σπίτι σου στο Google Earth» αναρωτιέται ένα μικρός μαθητής, ζητώντας από τον Αϊ Βασίλη να επικοινωνήσει μαζί του, να απαντήσει στα γράμματα του, ενώ κάποιοι άλλοι του ζητούν «μια βόλτα με το έλκηθρό του», «ένα μαγικό χαλί για να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν όλο τον κόσμο, να φτάσουν μέχρι και το φεγγάρι». Με αστείρευτη φαντασία, με τρυφερά αισθήματα και αίσθημα δικαίου ζητούν μέχρι και «…Μια μηχανή του χρόνου, για να γυρίσω το χρόνο πίσω, να διορθώσω κάποια πράγματα που δεν έχουν γίνει σωστά, να παροτρύνω τους ανθρώπους να κάνουν ανακύκλωση…».

Αυτά είναι τα…δικά μας παιδιά, και μέσα από αυτά τα γράμματα, τα οποία έγραψαν αβίαστα προς τον αγαπημένο τους Αϊ Βασίλη, ανοίγουν τις ευαίσθητες καρδιές τους και εκφράζουν τις επιθυμίες τους, ζητώντας του να κλείσεις τις ανοιχτές πληγές της κοινωνίας…Σ’ αυτά τα παιδιά, στους γονείς και στους δασκάλους τους…αξίζει ένα μεγάλο μπράβο! Και να είστε σίγουροι, πως, όταν αυτά τα παιδιά πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αυτός ο κόσμος θα γίνει καλύτερος!!!

 

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα