Αγγελος Μπακόπουλος: Μια διαρκώς εξελισσόμενη προσωπικότητα στο χώρο της διεθνούς γαστρονομίας

Share

Με σκληρή δουλειά και μοναδικό όραμα να ταξιδέψει και να κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο την ελληνική κουζίνα, ο διεθνούς φήμης chef Άγγελος Μπακόπουλος με καταγωγή από την Ηλεία, συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία στο χώρο της γαστρονομίας.                                                       

Έχοντας αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις έχει καταφέρει να εδραιωθεί και να ξεχωρίσει στο χώρο και μέσα από τις επιτυχημένες του συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάνει το όραμά του πράξη ταξιδεύοντας ταυτόχρονα τις ελληνικές γεύσεις καθώς και τα ελληνικά προϊόντα που επιλέγει να χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες.                                     

Ο Άγγελος Μπακόπουλος συνεργάζεται με αρκετά εστιατόρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς ο ίδιος διατηρεί μια εταιρία consulting όπου επανδρώνει εστιατόρια και ξενοδοχεία μαζί με την ομάδα του.                      

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε τα ηνία της γευστικής εμπειρίας ως Culinary director στη Ζάκυνθο, μια συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2023.                                                                             

Ευρηματικός, με πολλή φαντασία, χιούμορ και νέες ιδέες τον συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα από τον καθημερινό επαγγελματικό του «πυρετό», μία κατάσταση η οποία αποτελεί βασικό μέρος της ζωής  του. Άλλωστε η επιμονή, η καθημερινή προσπάθεια και η πολλή δουλειά είναι στοιχεία της προσωπικότητάς του, τα οποία του έχουν ανοίξει διάπλατα το δρόμο της επιτυχίας.

Πώς ήταν το καλοκαίρι του 2022 στο Ιόνιο ;

Ήταν ένα υπέροχο καλοκαίρι που απολαύσαμε θεωρώ όλοι. Η Ζάκυνθος είναι ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός που έτσι κι αλλιώς μαγεύει. Το ξενοδοχείο που συνεργάστηκα δίνει έμφαση στο κομμάτι των εστιατορίων και στηρίζεται πολύ στο γαστρονομικό προφίλ του.      

Εκεί με την ομάδα μου δημιουργήσαμε μια κουζίνα υψηλών απαιτήσεων με πολλή αγάπη και σεβασμό στον καταναλωτή και σύμφωνα με όλα όσα διαπίστωσα θεωρώ ότι καταφέραμε το στόχο μας.

Πού στηρίχτηκαν οι γαστρονομικές προτάσεις που υιοθέτησες ;

Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να «παντρέψουμε» την επτανησιακή κουζίνα, με την κουζίνα της υπόλοιπης Ελλάδας, πάντα με καινοτόμες και μοντέρνες τεχνικές. Δεν ήταν πολύ εύκολα γιατί θέλαμε να διατηρήσουμε τα στοιχεία του τόπου, κάτι που καταφέραμε !                        

Άλλωστε πάντα με μαγεύει ο συνδυασμός της παράδοσης και του μοντέρνου, είναι μια πρόκληση που μου αρέσει να δημιουργώ.

Όσο για τις πρώτες ύλες, πώς τις επιλέγουμε ;

Όπως πάντα με πολύ αυστηρά κριτήρια και για τα τρία εστιατόρια που ήδη λειτουργούν και σε ακόμη ένα που ετοιμάζεται.                                         

  Μια καλή συνταγή όσο καλά και να είναι φτιαγμένη, όσο προσεγμένη και να είναι, η πρώτη ύλη πάντα θα επηρεάζει και θα διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα. Αρχή μου ήταν και είναι να χρησιμοποιώ όσο μπορώ προϊόντα παραγωγής από το μποστάνι και κρέατα από την βιολογική φάρμα στα βουνά του νησιού. Κάτι που καταφέραμε και αυτή τη φορά να το κάνουμε πράξη.

Με όλα αυτά που κάνεις, την ιδιαίτερη πατρίδα σου το Λαντζόι, βρίσκεις χρόνο να το επισκέπτεσαι ;

Δυστυχώς δεν βρίσκω χρόνο να το επισκεφτώ. Τον περισσότερο καιρό τον περνάω μέσα σε ένα αεροπλάνο, καθώς ταξιδεύω συνέχεια για κάποιο καινούριο project. Ασφαλώς και μου λείπει, έχω πολύ ωραίες μνήμες και το αγαπώ. Όμως οι απαιτήσεις της δουλειάς, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες είναι πολλές και δε μου αφήνουν τα περιθώρια χρόνου που θα ήθελα.

Πόσο σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό που κάνεις έχει η οικογένειά σου ;

Πολύ καθοριστικό ρόλο και σίγουρα αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σύζυγό μου που δείχνει κατανόηση, αλλά και στο γιό μου Γιώργο ο οποίος είναι πηγή δύναμης και έμπνευσης. Θεωρώ ότι χωρίς την  στήριξή τους δεν θα είχα καταφέρει τόσα πολλά.

Ο Άγγελος Μπακόπουλος:

  • Σπούδασε Τουριστικά Επαγγέλματα στο Ηράκλειο της Κρήτης και στον χώρο της εστίασης απαριθμεί 17 χρόνια.
  • Κάθε χρόνο βραβεύεται από τους εγκυρότερους γαστρονομικούς θεσμούς της χώρας, πιστοποιώντας ότι πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες σεφ που ασχολούνται με την υψηλή γαστρονομία.
  • Επίσης κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τους επιδραστικότερους chef της Ελλάδας από τον θεσμό The fnl guide Greece