Κόσμος

Αγία Πετρούπολη: Η Βενετία του Βορρά

Ακούστε το άρθρο

Μπαρόκ και νεοκλασική, γοητευτική και μυστηριώδης, η πόλη των Τσάρων που δημιουργήθηκε από τον Πέτρο Α’ πριν από περίπου 300 χρόνια είναι ένα ζωντανό μουσείο που αφηγείται με λυρισμό μια ιστορία αιώνων.

Χτισμένη στη συμβολή του ποταμού Νέβα με τη Βαλτική, με φυσικά και τεχνητά κανάλια και περισσότερες από 400 σκαλιστές γέφυρες, η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας και επί σοβιετικής εποχής γνωστή ως Λένινγκραντ είναι από τις πιο καλοδιατηρημένες ιστορικές πόλεις της Ευρώπης. Με αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική κληρονομιά και αληθινούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, πανέμορφα τοπία και ανερχόμενη γαστρονομική σκηνή, προσφέρει μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Στον «Καλοκαιρινό Κήπο», ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της πόλης

Η UNESCO έχει ανακηρύξει το κέντρο και τα προάστιά της μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ κήποι, τεράστια πάρκα, παλάτια και μνημεία-κομψοτεχνήματα την καθιστούν σημείο αναφοράς στην ταξιδιωτική ατζέντα. Αν μάλιστα επιλέξετε να την εξερευνήσετε πεζοί, σίγουρα θα νιώσετε τον έντονο παλμό της πόλης, ενώ όλο και κάτι θα ανακαλύψετε που δεν θα βρείτε γραμμένο στους τουριστικούς οδηγούς.

Στο Ρωσικό Μουσείο (πάνω), φιλοξενείται η καλύτερη συλλογή ρωσικής τέχνης διεθνώς και στο Ερμιτάζ  (κάτω) περισσότερα από 3.000.000 εκθέματα

Σαν νουβέλα του Ντοστογέφσκι
Μια περιήγηση στα μουσεία της πόλης με τα αριστουργηματικά έργα τέχνης θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή, το να βρεθείτε όμως στο Ερμιτάζ, το ανάκτορο της Μεγάλης Αικατερίνης που έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, φιλοξενώντας περισσότερα από 3.000.000 εκθέματα, είναι πραγματική εμπειρία. Με καθηλωτική αρχιτεκτονική, στεγάζεται σε ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος των Χειμερινών Ανακτόρων. Ο ελάχιστος χρόνος που μπορείτε να περάσετε εδώ για να δείτε μόνο τα βασικά είναι τουλάχιστον 3-4 ώρες. Αμύθητης αξίας έργα τέχνης σημαντικών ζωγράφων, βασιλικοί θησαυροί, αιγυπτιακές μούμιες, εκπληκτικά ξυλόγλυπτα και αγάλματα κοσμούν τις αίθουσες ενός από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της πάλαι ποτέ πόλης των Ρομανόφ. Απαραίτητη η επίσκεψη στο Ρωσικό Μουσείο για μια δυνατή γνωριμία με την καλύτερη συλλογή ρωσικής τέχνης διεθνώς.

Ο Ναός της Ανάστασης (γνωστός ως Ναός του Χυμένου Αίματος) (πάνω δεξιά) και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ που φαίνεται από κάθε σημείο της πόλης

Σημείο αναφοράς της πόλης και ο Χάλκινος Καβαλάρης του Γάλλου γλύπτη Ετιέν-Μορίς Φαλκονέ, το έφιππο άγαλμα στην πλατεία της Συγκλήτου στην παρόχθια οδό του ποταμού Νέβα. Εμβληματικά σημεία ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ και η κεντρική Πλατεία του Παλατιού, ενώ ο Ναός της Ανάστασης (γνωστός ως Ναός του Χυμένου Αίματος) είναι στην top list των όσων πρέπει να δείτε όσο σύντομο και αν είναι το ταξίδι σας. Ο ναός χτίστηκε στη μνήμη του τσάρου Αλέξανδρου Β’ που δολοφονήθηκε το 1881 όταν ένας νεαρός εξτρεμιστής, αντίθετος με τις πεποιθήσεις του, έριξε βόμβα στην άμαξά του. Ο Αλέξανδρος Β’ θεωρείται από τους σπουδαιότερους Ρώσους τσάρους, του οποίου ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα ήταν η χειραφέτηση των δουλοπάροικων το 1861, γεγονός που σήμανε και το τέλος της δουλείας των Ρώσων χωρικών. Ο ναός αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών της πόλης λόγω της ιστορίας αλλά και του κομψού σχεδιασμού του με τα πολύχρωμα μωσαϊκά.

Στην Αγία Πετρούπολη υπάρχουν περισσότερες από 800 γέφυρες και πολυάριθμα κανάλια

Η Αγία Πετρούπολη αποκαλείται και «Βενετία του Βορρά» λόγω των πολυάριθμων καναλιών της που μπορείτε να εξερευνήσετε κάνοντας μια βόλτα με καραβάκι για να θαυμάσετε τα μπαρόκ και νεοκλασικά κτίρια που υψώνονται όπου και αν στραφείτε. Βρείτε οπωσδήποτε χρόνο για να επισκεφτείτε το τελευταίο διαμέρισμα του θρυλικού Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, όπου έζησε με την οικογένειά του μέχρι τον θάνατό του, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του διάσημου συγγραφέα και άνοιξε στην 150ή επέτειο της γέννησής του. Εδώ εμπνεύστηκε και ολοκλήρωσε θρυλικά έργα όπως οι «Αδερφοί Καραμάζοφ».

Στιγμιότυπα από το τεχνητό νησί New Holland Island, το οποίο αναδιαμορφώθηκε από εταιρεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς

Αξέχαστη μένει, ιδίως στους λάτρεις του είδους, και μια παράσταση ενός από τα σπουδαία μπαλέτα της χώρας σε θέατρο της πόλης όπως το Μιχαϊλόβσκι, το Ερμιτάζ ή το Μαριίνσκι. Δοκιμάστε, αντί για ταξί ή λεωφορείο, μια μέρα να κινηθείτε με το μετρό: με κρύσταλλα, πολυελαίους και πίνακες ζωγραφικής σε όλους τους διαδρόμους του, είναι κι αυτό μια ωραιότατη τουριστική ατραξιόν. Επίσης, μην παραλείψετε να περάσετε από το τεχνητό New Holland Island, το οποίο αναδιαμόρφωσε εταιρεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς μεταμορφώνοντας εγκαταστάσεις φυλακών και κατασκευής πλοίων σε μοντέρνους πολυχώρους.

Στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης συναντάς παντού επιβλητικά κτίρια

Shopping, τσάι & γαστρονομία
Κεντρικοί δρόμοι, όπως η λεωφόρος Νιέφσκι Προσπέκτ που συγκεντρώνει καταστήματα με διεθνή brands, είναι ό,τι πρέπει για τα ψώνια σας, τα οποία θα ολοκληρώσετε ιδανικά με μια στάση για τσάι αλά ρωσικά, απολαμβάνοντας τη μυσταγωγική διαδικασία σερβιρίσματος. Το τσάι στη Ρωσία εξάλλου είναι ζήτημα πολιτισμικού DNA και στα παραδοσιακά μαγαζιά σερβίρεται τυπικά σε podstakannik (σε ελεύθερη μετάφραση: «αυτό το πράγμα κάτω από το ποτήρι»), που είναι επινικελωμένο ανάγλυφο σκεύος στο οποίο τοποθετείται το ποτήρι με το τσάι μετά το φιλτράρισμα. Κατά την περιήγησή σας στην πόλη, επισκεφθείτε και τον λεγόμενο Καλοκαιρινό Κήπο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της πόλης, που μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου είναι κατάφυτος και από αρχές Οκτωβρίου, όταν «φορά» τα φθινοπωρινά του, γίνεται ζωντανή απόδειξη της χαμαιλεοντικής ομορφιάς της φύσης.

Το Pyshechnaya -το παλαιότερο cafe της πόλης- (πάνω) και το κομψό Art Cafe Coffee house (Kofeyniy domik) (κάτω) που στεγάζεται σε κτίριο 300 ετών

Εδώ θα βρείτε και το κομψό Art Cafe Coffee house (Kofeyniy domik), ένα από τα παλαιότερα café της πόλης, που στεγάζεται σε κτίριο 300 ετών. Το Pyshechnaya είναι το παλαιότερο cafe της πόλης, που λειτουργεί από το 1958, διατηρώντας την αυθεντική συνταγή των πίσκι (ρωσικά ντόνατς). Τις πρώτες πρωινές ώρες μπορεί να πετύχετε τεράστια ουρά από όσους περιμένουν να παραγγείλουν καφέ με ζεστά, φρέσκα πίσκι. Μπείτε και δοκιμάστε τα, αξίζει η αναμονή. Στην επίσκεψή σας στο New Holland Island, κάντε μια στάση στο ατμοσφαιρικό Kuznya, για καφέ με κέικ μελιού ή γεύμα με πιάτα που επιμελείται ο σεφ Ρουσλάν Ζακίροβ, συνοδεία -κάποιες μέρες- ζωντανής μουσικής.

Στη σάλα του Kuznya, στο New Holland Island

Για ένα σωστό τετ α τετ με τις παραδοσιακές τοπικές γεύσεις, μια από τις γαστρονομικές σταθερές της πόλης και ένα από τα εμβληματικά εστιατόρια αυθεντικής ρωσικής κουζίνας είναι το «Russian Vodka Room No 1». Εδώ ο σεφ Αντρέι Βλασόβ, που θεωρείται από τους σπεσιαλίστες της εγχώριας παραδοσιακής κουζίνας, μαγειρεύει παντελώς αφτιασίδωτα κλασικά πιάτα σε ένα εκτενές μενού με προτάσεις από διάφορες χρονικές περιόδους της ρωσικής ιστορίας. Το μοσχάρι στρογγανόφ με βελούδινο, όχι βουτυράτο όμως, πουρέ πατάτας και σάλτσα μανιταριών προκαλεί σιελόρροια σε κάθε μπουκιά, τα πιροσκί με κάθε λογής γέμιση δίνουν και παίρνουν στα τραπέζια, ενώ σφηνάκια με παντός τύπου βότκα σερβίρονται κάπου στο ενδιάμεσο.

Το vodka Bar (πάνω) διαθέτει τις περισσότερες ετικέτες ποιοτικής βότκας στην πόλη και δίπλα του ακριβώς, στο ίδιο κτίριο, βρίσκεται ένα μουσείο (κάτω) για μια πλήρη ξενάγηση στην ιστορία του εθνικού ποτού της Ρωσίας 

Πριν από το γεύμα σας, κάντε ένα πέρασμα από τη διπλανή αίθουσα όπου φιλοξενείται μια εμπεριστατωμένη έκθεση, ένα μικρό μουσείο βότκας, στην οποία θα μάθετε τα πάντα για το εθνικό ποτό της Ρωσίας, ενώ στο ίδιο κτίριο βρίσκεται και Vodka Bar, που διαθέτει τις περισσότερες ετικέτες ποιοτικής βότκας στην πόλη (πάνω από 200) για να πιείτε μερικά σφηνάκια τα οποία συνοδεύονται με αγγουράκι τουρσί ή μπρουσκέτες με λαρδί.

Στο εστιατόριο CoCoCo στο πολυτελές ξενοδοχείο «Sofitel», για μια γαστρονομική ξενάγηση στη ρωσική ιστορία

Η γνωριμία βέβαια με την τοπική μαγειρική κουλτούρα περιλαμβάνει και τις σύγχρονες εκφάνσεις της και το κομψό «CoCoCo» της γνωστής περσόνας του τοπικού lifestyle Ματίλντα Σνούροβα, στο πολυτελές ξενοδοχείο «Sofitel», πρέπει να συμπεριληφθεί στο γαστρονομικό σας καλεντάρι. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα «farm to table» εστιατόρια της Ρωσίας και σημείο συνάντησης προσωπικοτήτων της εγχώριας αλλά και διεθνούς σόουμπιζ. Εδώ, ο φιλόδοξος ανερχόμενος σεφ Ιγκόρ Γκρίσεσκιν, εν είδει γαστρονομικού Τολστόι, αφηγείται την ιστορία της κουζίνας της Χώρας των Τσάρων αποδίδοντας στην απλή πρώτη ύλη καλλιτεχνική διάσταση. Η κουζίνα του είναι στη watchlist της επιτροπής που διαμορφώνει τη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια διεθνώς (World’s 50 Best Restaurants), η οποία κατέταξε φέτος το «CoCoCo» 104ο στον κόσμο σε επετειακή λίστα που περιλάμβανε όχι 100, ως είθισται, αλλά 120 εστιατόρια.

via

Όλη η επικαιρότητα