Ελλάδα

Άγιο Όρος: Ξύλο μεταξύ ΜΑΤ και μοναχών

images.watchit.gr_.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι μοναχοί που βρίσκονται ταμπουρωμένοι στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου ήρθαν στα χέρια με άνδρες των ΜΑΤ…

Ενας μοναχός τραυματίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από μοναχούς της παλιάς αδελφότητας, κατά τη διάρκεια της επέμβασης των ΜΑΤ στο κονάκι της Εσφιγμένου.

Ο μοναχός τραυματίστηκε όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα με ένα μικρό γερανάκι. Οι μοναχοί για να ανακόψουν την επέμβαση πέταξαν στουπί προς τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να εξετάζεται ακόμη και η παρέμβαση του εισαγγελέα με κατηγορίες για τρομκρατική ενέργεια.

Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου δήλωσε: “το πρωί έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί μια αναγκαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπουν την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Ο δικαστικός επιμελητής που πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει την απόφαση αυτή, συνοδευόμενος από ομάδα πολιτών, δέχτηκε επίθεση από το αντιπροσωπείο από ομάδα μοναχών της Μονής Εσφιγμένου που του πέταξαν εκρηκτικά”.

Μετά το περιστατικό αυτό η κατάσταση εκτονώθηκε. “Τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο” πρόσθεσε ο κ. Κασμίρογλου. Στο μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές ενώ ενημερώθηκε και η εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία και δικαστικές αρχές δεν ανακοινώνουν επίσημα το παραμικρό για την υπόθεση.

Από τις 20 Ιουλίου, οπότε επιδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής – που καλούσε τους μοναχούς να εγκαταλείψουν το κονάκι – εμφανίστηκαν περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν μπλοκάρει τους γύρω δρόμους, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. «Μολών λαβέ» έλεγαν από την αρχή οι μοναχοί, που παραμένουν στο κτήριο μαζί με πιστούς που προσέτρεξαν για βοήθεια.

Η ανακοίνωση των μοναχών

«Μας επιδόθηκε εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου μας στις Καρυές (κτήριο Β). Δεν θα φύγουμε από το κονάκι μας επειδή η νέα αδελφότητα θέλει με εργασίες να δικαιολογήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι ο τόπος μετανοίας μας και εγκαταβιούμε σε αυτό σαν αδελφότητα αιώνες, πολλοί μοναχοί μας πρωτοπήγαν νέοι στο κονάκι πριν από 50 χρόνια και τώρα πρέπει να φύγουν. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί, ακόμα και αν είναι το τελευταίο που θα κάνουμε» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:

”Πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να έχει δώσει πράσινο φως για επέμβαση αστυνομική εναντίον μοναχών εντός Αγίου Όρους. Έχει αναλογιστεί η κυβέρνηση ότι θα ποτίσει με αίμα μοναχών το χώμα του Αγίου Όρους. Στο κονάκι εγκαταβιούμε εδώ και δεκαετίες έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και σας παρακαλούμε να επαναφέρετε την ησυχία και την ηρεμία στο Όρος. Ας επέμβει η πολιτική ηγεσία να ηρεμήσει τα πνεύματα … ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ … ΕΛΕΟΣ”

Όλη η επικαιρότητα