Αρθρογραφία

Άγιος Φανούριος: Ο Άγιος της πίστης και της τύχης

Ακούστε το άρθρο

Ο Άγιος της πίστης και της τύχης που τον καλούμε πάντα για την ευλογία του είναι ο Άγιος Φανούριος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει γευτεί τη φανουρόπιτα που φτιάχνουμε για να ζητήσουμε τη βοήθειά του.

Είναι ο Άγιος που φανερώνει τα χα- μένα ζώα ή πράγματα και την τύχη. Γι’αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατά στο χέρι αναμμένο κερί. Η παράδοση για τη φανουρόπιτα έχει να κάνει με τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου.

Αυτή λέει ήταν αμαρτωλή, σκληρή και άπονη με τους φτωχούς. Γι’ αυτόν τον λόγο πήγε στην κόλαση. Ο γιος της, ο Άγιος Φανούριος, προσπάθησε να τη σώσει τραβώντας την με τη βοήθεια ενός κρεμμυδόφυλλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε έναν ζητιάνο).

Ο Άγιος Φανούριος ζήτησε τη βοήθεια του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο οποίος όμως του είπε ότι δεν μπορεί να τη σώσει, διότι αυτή διέπραξε μεγάλη αμαρτία όταν έσπρωξε τρεις γυναίκες στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνας του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε από τον Θεό. Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου.

Η θαυματουργή προσευχή του Αγίου Φανουρίου υπέρ υγείας, εύρεσης αντικειμένων και αγάπης

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Όλη η επικαιρότητα