Ηλεία

Άγιος Ιωάννης Δήμου Πύργου: Διεκδικεί περισσότερα…

Ακούστε το άρθρο

Μόλις μια… ανάσα από την πόλη του Πύργου (απέχει 5 χλμ) η τοπική κοινότητα Αγίου Ιωάννη, βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση αφού τόσο το λιμάνι του Κατακόλου (απέχει 8 χλμ), όσο και πολλές παραλίες βρίσκονται επίσης σε μικρή απόσταση, καθιστώντας την κοινότητα κομβικό σημείο…

Ο Άγιος Ιωάννης δεν αποτελεί όμως μόνο το κοντινότερο σημείο «απόδρασης» αλλά διαθέτει και πλούσια ιστορία που για τους κατοίκους του αποτελεί σημείο κατατεθέν.

Η τοπική κοινότητα εκτείνεται σε ένα μεγάλο μέρος της πρώην λίμνης Μουριάς, για την οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από συλλογικότητες για τον επαναπλημμυρισμό της, ενώ παλιότερα ευδοκιμούσαν πολλά προϊόντα και καλλιέργειες, αφού οι κάτοικοι εκμεταλλεύονταν τα πλούσια εδάφη του χωριού. Από τον Άγιο Ιωάννη περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά της σταφίδας στο λιμάνι του Κατακόλου ενώ σήμερα το τρένο περνά ελάχιστες φορές και φέτος λόγω της πανδημίας οι επιβάτες-τουρίστες της γραμμής Πύργος – Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία είναι ελάχιστοι…

Τουλάχιστον επτά παραλίες απέχουν μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ στον Άγιο Ιωάννη υπάγεται και ο παραλιακός οικισμός «Κυανή Ακτή» που κάθε καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για παραθεριστές και λουόμενους…

Σήμερα οι κάτοικοι –προσπαθώντας να εγκλιματιστούν στα νέα δεδομένα που επιβάλλει ο κορωναιός- καταβάλλουν προσπάθειες ώστε η κοινότητα να αποκτήσει περισσότερη λάμψη. Ο συσχετισμός της με την αρχαία πόλη Λέτρινα, οι εκδηλώσεις Πολιτιστικού χαρακτήρα και ανάδειξης διατροφικών προϊόντων που καλλιεργούνται εντός των ορίων της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί προορισμό σύντομης απόδρασης για τους κατοίκους του Πύργου μπορούν να αποτελέσουν τον συνδυασμό για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος ομολογούν οι ίδιοι…

Λένα Κούλη (πρόεδρος τοπική κοινότητας Αγίου Ιωάννη)

«Η κοινότητα μας διαθέτει περί τους 600 κατοίκους και αρκετές επιχειρήσεις. Θέλουμε η κοινότητα μας να είναι πάντα καθαρή και γι` αυτό το λόγο προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων κάνοντας ένα διαχωρισμό στις ημέρες που οι κάτοικοι θα τοποθετούν στους κάδους τα σύμμεικτα ή τα ανακυκλώσιμα. Ρίχνουμε βάρος σε αυτό και λόγω κορωναιού και λόγω εποχής ώστε τώρα το καλοκαίρι να μην δημιουργούνται εστίες μικροβίων.

Επίσης έχουμε καταθέσει τεχνικό πρόγραμμα στο δήμο Πύργου με κυριότερο έργο την ανάπλαση της πλατείας μας που είναι το σημείο που βλέπουν όλοι όσοι είτε έρχονται στον Άγιο Ιωάννη είτε απλά περνούν από τον κεντρικό δρόμο.

Φυσικά περιμένουμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα έργα που μας αφορούν άμεσα όπως είναι η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη καθώς και η ανάπλαση της οδού Κατάκολου από τον Πύργο έως την κοινότητα μας. Οι κάτοικοι είναι δύσπιστοι αφού για τα συγκεκριμένα έργα ακούμε εδώ και χρόνια αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα…

Για το φετινό καλοκαίρι προετοιμάζουμε μια πολυμορφική εκδήλωση που θα περιλαμβάνει φεστιβάλ θεάτρου Σκιών, χορευτικές επιδείξεις, έκθεση ζωγραφικής κ.α. σε συνεργασία με τους συλλόγους Ενεργών Πολιτών Αγίου Ιωάννη και Πύργος – Όλοι μαζί».

Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος (κάτοικος)

«Η καθημερινότητα στον Άγιο Ιωάννη το τελευταίο διάστημα θαρρώ ότι έχει βελτιωθεί αφού έχουν λυθεί κάποια προβλήματα, κάνοντας τη ζωή των κατοίκων του καλύτερη. Θα ήθελα πάντως να βελτιωθεί το θέμα της κυκλοφορίας με καλύτερη εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προκειμένου να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα. Σημαντικοί παράγοντες για να συμβεί αυτό είναι να υπάρχουν καλύτεροι δρόμοι, η τοποθέτηση πινακίδων καθώς και ο καλύτερος φωτισμός. Όσον αφορά τον μερικό επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς θα έλεγα ότι οι απόψεις διίστανται… κάποιοι τον θέλουν και κάποιοι όχι. Σίγουρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθήσει περιβαλλοντικά αλλά απ` ότι έχω καταλάβει είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Μακάρι να συμβεί…».

Χρήστος Χρυσικόπουλος (εργαζόμενος σε περίπτερο)

«Η καθημερινότητα στον Άγιο Ιωάννη είναι δύσκολη. Το πρόβλημα με ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολο. Το πρόβλημα είναι η Πολιτεία που δεν κάνει κάτι και η Αστυνομία που αφήνει ανήλικα παιδιά να εκτίθενται σε κίνδυνο όπως ένα τροχαίο ή ακόμα και η αρπαγή τους, αφού πρόσφατα είχαμε μια απόπειρα στον Πύργο. Το πρόβλημα μας είναι η αστυνόμευση και η παραβατικότητα-εγκληματικότητα της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων… οι ηλικιωμένοι στον Άγιο Ιωάννη είναι αυτοί που βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Κατά τ` άλλα η κοινότητα θα μπορούσε να έχει πολλές δυνατότητες και να αποτελούσε –ουσιαστικά- προάστιο του Πύργου… αλλά αυτά που σας περιέγραψα είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Αυτοί όσο πάνε και πληθαίνουν ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός μειώνεται».

Παναγιώτα Καψάσκη (ιδιοκτήτρια παντοπωλείου)

«Θέλουμε βοήθεια, ακριβώς απέναντι από το κατάστημα μου υπάρχει κτίριο που ουσιαστικά αποτελεί… χαβούζα! Το να βλέπεις καθημερινά αυτή την ασχήμια δεν είναι ότι καλύτερο ούτε για εμάς ούτε για τους τουρίστες που περνούν από `δω.

Οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, διακρίνω φοβία και κούραση… είναι κουρασμένοι, είναι φοβισμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν;

Ο Άγιος Ιωάννης δεν θα έπρεπε να παρουσιάζει αυτή την εικόνα αφού διαθέτει τα πάντα, καταστήματα εστίασης, φούρνους, φαρμακείο, χασάπικα, μπακάλικα, βενζινάδικο… απλώς λείπουν άνθρωποι!

Παλιότερα είχαμε σύλλογο και κάναμε αγώνα κάτι που κάνει και η πρόεδρος της κοινότητας μας όμως δεν βοηθούνται. Ο νέος δήμαρχος Πύργου προσπαθεί αλλά θέλουμε πιο πολλά πράγματα γιατί το χωριό μας αποτελεί καθρέφτη της περιοχής μας μιας και περνά πολύς κόσμος… φωτισμό, δέντρα και άλλα».

Όλη η επικαιρότητα