Αγροτικά Ηλεία

Αγωνιούν οι αγρότες της Ηλείας – Οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις από την Περιφέρεια

ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ


Τα 4 ευρώ δεν είναι ουσιαστική στήριξη…

Η συνέντευξη Αντιπεριφερειάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης για τις ενέργειες της Περιφέρειας


Μία εφ όλης  της ύλης διαδικτυακή συνέντευξη, παραχώρησε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή όλο αυτό το διάστημα, από την ανάληψη των καθηκόντων της έως και τα μέτρα που έλαβε για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ένα από τα πλέον σημαντικά που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της, αποτελεί η αποδοχή της πρότασης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη  Βορίδη, από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη αλλά και τον κ. Βασιλόπουλο, για επίσκεψη του Υπουργού  στην περιοχή του κάμπου, και την πραγματοποίηση μίας ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή φορέων του αγροτικού κόσμου, όπου θα εξεταστούν όλα τα προβλήματα αλλά και θα αναζητηθούν εκείνες οι λύσεις και προτάσεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξη και στήριξη των αγροτικών προϊόντων και συνολικά της παραγωγών-αγροτών της περιοχής μας.

Οι πρώτοι που πρότειναν μέτρα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε και μία αναφορά στα μέτρα στήριξης που από την πρώτη στιγμή πρότεινε η Περιφέρεια, για την ανακούφιση των παραγωγών-αγροτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ανέλαβε συγκεκριμένες δράσεις όπως  πρωτοβουλία για την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να διατεθεί σε δικαιούχος του ΤΕΒΑ, κάτι που βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης όπως όλα δείχνουν».

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε και στους παραγωγούς φράουλας, οι οποίοι υπέστησαν ανυπολόγιστη ζημιά λόγω ακυρώσεων παραγγελιών και κλειστών αγορών και την αναγκαιότητα στήριξης τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή  πρότεινε τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ με τις αγροτικές αποζημιώσεις και απέστειλε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διευθέτηση του σχετικού προβλήματος των οφειλών των ΟΕΒ προς τη ΔΕΗ καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τόσο για την αποπληρωμή των οφειλών όσο και για την αναβάθμιση των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ της.

Ζήτησε την παράταση των χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων, ενταγμένων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.   Απαίτησε την ταχύτατη λήψη αποφάσεων από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις, φορο-ελαφρύνσεις, οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και η απαραίτητη χρονική μετατόπιση των οικονομικών υποχρεώσεων -χωρίς επιπτώσεις για τους δανειολήπτες αγρότες.

Πραγματοποίησε παρέμβαση  για την ενεργοποίηση της γνωστής στους οινικούς κύκλους «παρέμβαση κρίσης» μέσω της οποίας παράγεται κατ’ εξαίρεση οινόπνευμα από το κρασί.

Οι αγρότες –κτηνοτρόφοι δεν είναι επαίτες

Την αντίθεση του στη  διαφαινόμενη πρόταση του Υπουργείου για την αποζημίωση των 4 ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που υπέστησαν από τη μειωμένη ζήτηση και διάθεση των αμνοεριφίων επισήμανε ο κ. Βασιλόπουλος  τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε κτηνοτρόφους και παραγωγούς επαίτες. Είμαστε αντίθετοι στα 4 ευρώ και επιδιώκουμε ουσιαστική στήριξη στους κτηνοτρόφους που  την έχουν ανάγκη».

Είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο και ασκώντας πιέσεις προς όλους τους αρμοδίους, για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες ευνοϊκότερες για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας μας, σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

«Στόχος  της Περιφέρειας είναι η οργάνωση και ισχυροποίηση των ομάδων παραγωγών με διάφορα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αλλά και να βρεθούν νέες αγορές προς διάθεση τους».

Μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους αυτούς αλλά και μέσα από τη συνεχή ενημέρωση των παραγωγών για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προγράμματα αλλά και μεθόδους καλλιεργειών.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ

Η ΟΑΣΗ ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις

Σε συμβολική διαμαρτυρία και με κατάθεση ψηφίσματος στον  Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο θα προβούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι πατατοπαραγωγοί   του νομού μας, μαζί  με το προεδρείο και τα μέλη της ΟΑΣΗ.

«Έχει γίνει μεγάλη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο και από άλλες χώρες με συνέπεια να  έχει καλυφθεί η αγορά.

Από τις αρχές Απριλίου έχουμε επισημάνει το πρόβλημα, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προστατεύσει τους αγρότες λόγω της πανδημία και να τους στηρίξει.

Η κυβέρνηση δυστυχώς μέχρι και σήμερα  δεν έκανε τίποτα από αυτά, μάλιστα επέτρεψε την εισαγωγή 30.000 τόνων τη στιγμή που παραγωγοί της Ηλείας, της Αχαΐας και της Μεσσηνίας άρχισαν να βγάζουν πατάτες. Αυτό ήταν κανονική εκτέλεση…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης  Βομπίρης, ο οποίος καλεί όλο τον αγροτικό κόσμο να συμμετάσχει στη σημερινή κινητοποίηση.

«Δυστυχώς μετά και τις αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει να δέχεται χτυπήματα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την συνέχιση της ύπαρξης του. Δεν έχουμε στηριχθεί από κανέναν  δυστυχώς» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις από τον καύσωνα

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τον υδράργυρο να  αγγίζει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς κελσίου, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στις ελιές όσο και σε άλλες καλλιέργειες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί, οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες αλλά και ο καύσωνας μπορεί να προκάλεσαν αρνητικές συνέπειες στις ελιές, οι οποίες το διάστημα αυτό βρίσκονται στην καρποδεση.

Οι επιπτώσεις θα φανούν  τις επόμενες 15 μέρες γεγονός που κρατά σε αγωνία το σύνολο των ελαιοπαραγωγών.

Αναγκαία η αναμπέλωση

Τη στήριξη της πολιτείας προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξη των παραγωγών σε πρόγραμμα αναμπέλωσης για την ευρύτερη περιοχή μας, ζητά ο Πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η προσβολή των καλλιεργειών σταφίδας και αμπελιών από μύκητες, έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες τόσο στην ανάπτυξη των φυτών, στην παραγωγή καθώς και στο εισόδημα των παραγωγών.

«Μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα αναμπέλωσης που θα στηρίξει τους παραγωγούς για τα χρόνια που θα παραμείνουν χωρίς εισόδημα από τις καλλιέργειες τους θα επιτευχθεί η συνέχεια της καλλιέργειες του άλλοτε «μαύρου χρυσού» για την περιοχή μας.

ΕΝΩ ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ

Ο καύσωνας «γονατίζει» την ελαιοπαραγωγή

Σοβαροί φόβοι εκφράζονται για το πόσο θα επηρεάσει την επερχόμενη εσοδεία 2020/21 ο καύσωνας που έπληξε την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40oC και πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 150 έτη σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο ομότιμος καθηγητής δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4E), Σταύρος Βέμμος, με άρθρο (olivenews.gr) παρέμβαση προειδοποίησε για  τους κινδύνους των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ ευαίσθητης φάσης της καρπόδεσης των ελαιόδεντρων. Στο ίδιο άρθρο έδωσε και συμβουλές στους παραγωγούς για το κατάλληλο πότισμα ώστε να μειώσουν τις επιπτώσεις του καύσωνα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα επικρατούσε αισιοδοξία για τη νέα εσοδεία μετά από έναν χειμώνα με πολύ καλές βροχοπτώσεις και κρύα. Τώρα όμως οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Δυστυχώς αυτό που αποκαλούμε «κλιματική αλλαγή» εξελίσσεται διαρκώς και πιο απρόβλεπτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την εβδομάδα ο χάρτης της Μεσογείου ήταν ευδιάκριτα χωρισμένος σε δύο τμήματα. Δυτικά, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, με πράσινο χρώμα και φυσιολογικές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, αρχίζοντας από Ιταλία, και με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, ο χάρτης είχε βαφτεί σε ένα βαθύ πυρακτωμένο κόκκινο χρώμα.

Όλη η επικαιρότητα