Ηλεία

Αγορά «εγκλωβισμένη» στην Αρχαία Ολυμπία του τουρισμού – 47 επαγγελματίες κατηγορήθηκαν αλλά… αθωώθηκαν

«Τραπεζάκια έξω» χωρίς την άδεια της Εφ. Α. Ηλείας δε γίνεται - Μια κανονιστική απόφαση που έρχεται τώρα με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη θα φέρει τη λύση.
Ακούστε το άρθρο

Τις συνέπειες της γραφειοκρατίας και της κακής συνεννόησης μεταξύ υπηρεσιών ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η δικαστική περιπέτεια των επαγγελματιών και των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η πρωτοφανής για τα ηλειακά δεδομένα υπόθεση, με το μεγάλο αριθμό των κατηγορούμενων, 47 για την ακρίβεια, είχε αίσιο τέλος, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν τελικά για όλους αθωωτική. Η ταλαιπωρία των επαγγελματιών, που κάποιοι έχουν φύγει πλέον από τη ζωή, ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε χρόνια, έπειτα από αναφορές που εξέτασε η Εισαγγελία Ηλείας, η οποία στην συνέχεια διενήργησε προκαταρκτική εξέταση και συνέταξε το σχετικό κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο οι επαγγελματίες δεν είχαν τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις ώστε να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικά και προϊόντα στο δρόμο, με την υπόθεση τελικά να φτάνει στο ακροατήριο.

Οι επαγγελματίες από την Αρχαία Ολυμπία παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της υποβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου και αρχαιολογικών μνημείων και κατάληψη έκτασης κοινόχρηστων χώρων. Η υπόθεση εκδικάστηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε, ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καμία πρόθεση ή δόλο να αλλοιώσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, με τους επαγγελματίες να αθωώνονται πανηγυρικά.

Στην εφ. «Πατρίς» μίλησε ο δικηγόρος και συνήγορος υπεράσπισης της πλειοψηφίας των τελικά αθωωθέντων επαγγελματιών Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, ενώ μίλησε και για τους ισχυρισμούς που αναπτύχθηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης και οδήγησαν όπως φάνηκε στην αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας.

«Ο νομικός, πραγματικός και αληθής ισχυρισμός μας από την αρχή ήταν ότι οποιοσδήποτε απευθύνεται σε μια δημόσια αρχή ισχύει το τεκμήριο της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στη διοίκηση. Οι καταστηματάρχες απευθύνθηκαν στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων. Αυτό όμως που δεν έγινε ήταν το ενδιάμεσο στάδιο, διότι από την στιγμή που υπάρχει αρχαιολογικός χώρος και αρχαιολογικά μνημεία θα έπρεπε ο δήμος να ζητήσει τη γνωμοδότηση από την κατά τόπο Εφορεία Αρχαιοτήτων, αυτή να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά και από εκεί και πέρα να δοθεί ή να μη δοθεί η άδεια. Αυτή η διαδικασία δεν έγινε. Όπως καταλαβαίνετε ουδεμία ευθύνη φέρει ο ιδιώτης απέναντι σε αυτή την παράλειψη του κράτους.  Με αυτό το σκεπτικό το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους και πραγματικά αποκαταστάθηκε μια αδικία που θεωρώ ότι θα ήταν πρωτοτυπία πανελλαδική να δικαστούν επαγγελματίες που σέβονται τον αρχαιολογικό χώρο και τιμούν την Αρχαία Ολυμπία. Άλλωστε, από αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο πολλοί συντηρούν τις οικογένειές τους και ζουν από αυτό. Άρα καταλαβαίνετε ότι η ευαισθησία τους είναι υπέρ του δέοντος μεγάλη και πραγματική».

«Ήταν μια έκπληξη και κάτι πρωτόγνωρο για τον εμπορικό κόσμο να τον πηγαίνουν στα δικαστήρια για άδειες πληρωμένες. Ωστόσο, έληξε μια μακροχρόνια περιπέτεια για ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου της Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε προκύψει με τις άδειες που είχε εκδώσει ο δήμος, οι οποίες δεν είχαν τη γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το πρόβλημα που είχε προκύψει πρέπει να το συζητήσει ο δήμος με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση και να μην προκύψει ξανά. Η αισθητική είναι ένα ζήτημα που αφορά και τους επαγγελματίες. Μην ξεχνάμε ότι και μια από τις προτάσεις που έχουμε κάνει στη διαΝΕΟσις, η οποία έχει καταγραφεί και ως αποδεκτή μεταξύ άλλων, είναι η αισθητική αναβάθμιση του οικισμού» τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο Νίκος Καρυώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, που ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων.

Ο Γιάννης Λιακόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος στην Αρχαία Ολυμπία σημείωσε στην εφ. «Πατρίς» πως «όλα αυτά τα χρόνια εμείς πληρώναμε στο δήμο και βγάζαμε μια άδεια βάσει των τετραγωνικών που δηλώναμε στα πεζοδρόμια, χωρίς να γνωρίζουμε περαιτέρω αν χρειαζόταν η γνωμοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Όπως καταλαβαίνετε βρεθήκαμε προ εκπλήξεων. Πιστεύω τη μεγάλη ευθύνη φέρει ο δήμος γιατί δεν έκανε κανονιστική μελέτη και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε υπό καθεστώς ομηρίας. Εμείς συνεχίζουμε και λειτουργούμε με το καθεστώς που προϋπήρχε. Ο δήμος πρέπει να εκπονήσει και να υποβάλλει μια κανονιστική μελέτη και μετά να μας πει πως πρέπει να τοποθετούμε το εμπόρευμα είτε τις διαφημιστικές πινακίδες στο δρόμο».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Φλέσσας, που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης ως μάρτυρας υπεράσπισης δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι «από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, ενώ θα έπρεπε να ενημερώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, λόγο κακής συνεννόησης δεν έγινε, ούτε όταν ολοκληρώθηκαν οι παραχωρήσεις των αδειών, δεν συγκεντρωθήκαν για να  κοινοποιηθούν στην αρχαιολογία.

Αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί ολοκληρωτικά, αν υπήρχε μια κανονιστική απόφαση για το πώς λειτουργεί μια πόλη. Επειδή όμως θα πρέπει πρώτα να υπάρχει κυκλοφοριακή απόφαση, την οποία εμείς παραλάβαμε στις 6 Μαρτίου του 2023, δεν έχουμε κανονιστική. Τώρα που πέρασε η κυκλοφοριακή, θα περάσουμε στην κανονιστική, όπου γίνεται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να λυθεί το πρόβλημα οριστικά. Από το 2012 δεν υπήρχε ούτε κυκλοφοριακή, ούτε κανονιστική».

Κληθείσα να σχολιάσει την υπόθεση η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη – Ίριδα Κόλλια, υπογράμμισε μέσω της εφ. «Πατρίς» ότι πρέπει να υπάρχει η συνεργασία όλων για το καλό της Αρχαίας Ολυμπίας και την ανάδειξη αυτού του σπάνιου αρχαιολογικού χώρου.

Όλη η επικαιρότητα