Categories: Ηλεία

Αγορά – Πύργος: Μικρή ελπίδα στις εκπτώσεις μετά τις γιορτές

Share

Μετά από μία χαμένη εορταστική περίοδο και μία χρονιά που δεν κύλησε όπως θα επιθυμούσαν οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, οι χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν χθες αποτελούν τη μοναδική ελπίδα να συγκεντρώσουν κάποια έσοδα που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν –κορωνοϊού επιτρέποντος–σε πολλές υποχρεώσεις που υπάρχουν πάντα στην αρχή κάθε έτους και να μπορέσουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Για πολλούς οι γιορτές αν μη τι άλλο αποτελούν μία περίοδο κατά την οποία περιμένουν σημαντικά κέρδη, αφού το καταναλωτικό κοινό συνήθως φροντίζει να κάνει διάφορες αγορές τόσο για συγγενείς όσο και για φίλους. Η αύξηση των κρουσμάτων αποτέλεσε την κύρια αιτία να χαθεί αυτή η περίοδος, αφού τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ήταν τέτοια που δεν επέτρεψαν εξόδους και μεγάλες συγκεντρώσεις, παίρνοντας παράλληλα και το κίνητρο από τους καταναλωτές να βγουν να ψωνίσουν.

Δύσκολη περίοδος για τους επιχειρηματίες

Έντονος προβληματισμός έχει κατακλύσει τους επαγγελματίες της πόλης, αφού όχι μόνο χάθηκε μία σημαντική περίοδος στην οποία υπολόγιζαν να πάνε καλά, αλλά και το νέο έτος δείχνει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο με όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται. Πλέον, όπως υποστηρίζουν η ίδια τους η ύπαρξη γίνεται δύσκολη, εκτιμώντας πως για να μείνουν τα καταστήματά τους ανοιχτά θα πρέπει να δώσουν σημαντικό αγώνα και ζητούν παράλληλα την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα τους και να τους στηρίξει με επιπλέον μέτρα που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

Ξένια Ζούβελου-«Μπαξιβάνη Υποδήματα»

«Πρώτη μέρα των χειμερινών εκπτώσεων σήμερα και ακόμα είναι νωρίς. Δεν έχει φανεί κάτι. Είναι μεγάλο το διάστημα εξάλλου που υπάρχουν εκπτώσεις μόνιμα, με τον κόσμο να μη δελεάζεται με αυτές όπως παλαιότερα. Σίγουρα γίνονται ακόμα καλύτερες τιμές τώρα με τις εκπτώσεις και ευελπιστούμε ότι δεν θα χαθεί κι άλλο διάστημα δουλειάς. Μην ξεγελιόμαστε. Δεν έχει καμία σχέση πλέον η κατάσταση με τις εκπτώσεις που είχαμε παλαιότερα. Ο κόσμος πάντα πρώτη μέρα των εκπτώσεων βρισκόταν στα μαγαζιά. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μία διαφορετική κατάσταση και οι εκπτώσεις είναι μόνιμες όλο το χρόνο, οπότε και ο κόσμος δεν έχει κανένα λόγο να δελεαστεί και θα βγει όταν έχει ανάγκη ή θέλει κάτι πολύ. Το ποσοστό των εκπτώσεων βέβαια μεγαλώνει και θέλω να πιστεύω ότι θα το εκμεταλλευτεί ο κόσμος αυτό και θα βγει».

Μιλτιάδης Βασιλακόπουλος-«Crocodilino» και «Bloom»

«Ήταν μία πολύ ανακατεμένη εορταστική περίοδος. Αυτό που έγινε με την πανδημία και την αύξηση των κρουσμάτων, με τους μισούς να νοσούν και τους υπόλοιπους να φοβούνται, ήταν ανασταλτικός παράγοντας ώστε να μη βγει ο κόσμος να ψωνίσει στην αγορά. Δεν μπήκαν καν στη διαδικασία για αγορές, αφού δεν θα έβγαιναν ούτε δώρα θα έκαναν. Ευελπιστούμε με τις εκπτώσεις να κινηθεί λίγο περισσότερο η αγορά, καθώς και να τελειώσει η πανδημία. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον που το παρατηρούμε και από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες τιμές. Υπάρχουν προσφορές και μεγάλη ποικιλία, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα αρχίζει να βγαίνει στην τοπική αγορά και θα καλύπτει τις ανάγκες του. Στόχος είναι σίγουρα να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος από τη δουλειά που δεν είχαμε τα Χριστούγεννα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά όλα είναι συνδυαστικός παράγοντας».

Εύη Ρουμπάνη-«Ρουμπανη Υποδήματα»

«Δεν ήταν από τα δυνατά Χριστούγεννα, με τα κρούσματα να είναι πολλά και να προκαλούν φόβο. Τώρα αναμένουμε με τις εκπτώσεις που ξεκίνησαν σήμερα να κινηθεί η αγορά. Ήδη ο κόσμος έχει ξεκινήσει και ψάχνετε κάνοντας έρευνα αγοράς και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα. Θεωρώ βέβαια πως η εικόνα δεν θα αλλάξει πολύ, με τις εκπτώσεις να είναι πάντα για να φύγει το εμπόρευμα και να έρθει το καινούργιο. Η χρονιά δεν μπορώ να πω ότι ήταν δυνατή, αλλά με όλα αυτά που ακούμε και όλα αυτά που γίνονται, ευχαριστημένοι είμαστε».

Νίκος Τσίτσος-«Tsitsos Men’s Clothes»

«Σίγουρα ότι συνέβη με τις εορτές είναι χαμένο έδαφος, το οποίο σίγουρα δεν ανακτάται σε ένα δεκαπενθήμερο. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να ανακτήσει τα χαμένα δύο χρόνων. Η αγορά κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Λίγο καλύτερα τα Χριστούγεννα και με μικρότερη πτώση τη βδομάδα της Πρωτοχρονιάς. Ευελπιστούμε στις χειμερινές εκπτώσεις, αν και πραγματικά οι πρώτες μέρες έχουν δείξει ότι ο κόσμος δεν θα ανταποκριθεί εύκολα, μιας και οι αγορές είναι διάθεση και ψυχολογία. Προέχει η υγεία και καλό θα είναι να το παλέψουμε και να έχουμε καλύτερες μέρες αύριο και το καλοκαίρι. Στόχος είναι να περάσει το τρίμηνο και να έρθει το καλοκαίρι ακόμα καλύτερο από το περσινό. Εάν δεν είστε επιχειρηματίες, δεν είναι εύκολο να αντιληφθείτε πώς είναι να είστε στο λιανεμπόριο. Τα μαγαζιά τραβάνε μεγάλο κανάλι. Σίγουρα θα υπάρχουν απώλειες, αλλά ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες».

Κωνσταντίνος Ντεβενέζος-«Devenezos Konstadinos»

«Από την πρώτη μέρα παρατηρώ ότι ο κόσμος έστω και λίγος βγαίνει και κάνει μία έρευνα αγοράς, βλέποντας πού κυμαίνονται οι τιμές. Οι πτώσεις είναι από 30 έως 50% και σε ορισμένα προϊόντα και 60%. Ο κόσμος στην εορταστική περίοδο δεν κινήθηκε λόγω πολλών κρουσμάτων, αφού υπήρχε έντονος ο φόβος να κυκλοφορήσουν λόγω της νέας μετάλαξης. Σίγουρα οι πρώτοι μήνες του νέου έτους θα είναι δύσκολοι και δεν θα μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα, με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει μέτρα προκειμένου να βοηθήσει την αγορά».

Μαρία Βασιλακοπούλου-«Boutique Lacoste»

«Η εορταστική περίοδος αποτέλεσε θύμα των πολλών κρουσματων κορωνοιου. Πλέον περιμένουμε τις χειμερινές εκπτώσεις να βοηθήσουν. Πρώτη μέρα σήμερα και ευελπιστούμε ότι θα καλυτερεύσει η κατάσταση με τα κρούσματα. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και με καλές τιμές για τους πελάτες μας. Οφείλω να πω ότι περιμέναμε περισσότερα από την εορταστική περίοδο. Τα Χριστούγεννα η κίνηση ήταν καλή, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων έφερε τη μείωση. Σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται το χαμένο έδαφος με τις εκπτώσεις, αλλά όσο περισσότερα μπορούμε να κερδίσουμε τόσο το καλύτερο για τα καταστήματά μας. Είναι πολύ δύσκολο με όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουμε, αλλά πάντοτε προσπαθούμε για το καλύτερο. Θεωρώ εάν δεν είχαμε αύξηση των κρουσμάτων, ίσως να γινόταν κάτι καλό. Ελπίζω η κυβέρνηση να φροντίσει να στηρίξει με νέα μέτρα τους επιχειρηματίες».

Αθήνα Κοροκοκού-«Κατάστημα παιδικών ενδυμάτων Babyland»

«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος. Οι γιορτές που προηγήθηκαν ήταν καλές για το δικό μας κατάστημα. Η παράμετρος του κορωνοϊού σίγουρα διαδραματίζει το δικό της ρόλο αφού η περιοχή έχει χτυπηθεί σημαντικά και δεν βγαίνει ο κόσμος, με το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου να είναι σίγουρα δύσκολο για όλους. Το οποίο χαμένο έδαφος δεν είναι εύκολο σε καμία περίπτωση να καλυφθεί και δεν υπάρχει βοήθεια ή στήριξη από πουθενά. Η κυβέρνηση μας έχει αφήσει στο έλεος του Θεού. Είναι πολύ δύσκολο τα καταστήματα να συνεχίσουν να υπάρχουν με αυτή την κατάσταση. Σίγουρα για τα παλαιότερα καταστήματα αυτό είναι ευκολότερο, διότι έχουν διαμορφωμένο πελατολόγιο και καλή σχέση με τους πελάτες. Για τις νεότερες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και με το ηλεκτρονικό εμπόριο να έχει μπει καλά στη ζωή μας αυτό γίνεται ακόμα δυσκολότερο, ωστόσο με αισιοδοξία θεωρώ θα τα καταφέρουμε».

Θεωδοσία Χρυσανθοπούλου-«Fullah Sugah»

«Με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα κατά την περίοδο των φετινών εορτών λόγω της μεγάλης διασποράς της πανδημίας, η αγοραστική κίνηση ήταν γενικά περιορισμένη και δεν έφτασε στα επιθυμητά επίπεδα για όλα τα μαγαζιά, με τους καταναλωτές να κάνουν γενικά λιγοστές αγορές. Στην πραγματικότητα η εικόνα που διαμορφώθηκε στο δικό μας μαγαζί ήταν αρκετά θετική, κάτι που μας καθιστά ευγνώμονες απέναντι στους πελάτες μας, οι οποίοι εκτός ότι έχουν αγκαλιάσει με πολλή αγάπη ένα νέο κατάστημα στην πόλη μας, έχουν επιδείξει και μεγάλη ωριμότητα απέναντι στις υγειονομικές συστάσεις. Με προσδοκίες για την ανάταση της αγοράς και την τόνωση της ψυχολογίας των αγοραστών, ξεκινήσαμε οι καταστηματάρχες από τη Δευτέρα τις χειμερινές εκπτώσεις, προσφέροντας τα προϊόντα μας σε ελκυστικές τιμές μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, σεβόμενοι πάνω απ’ όλα τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε με πραγματικά μειωμένες τιμές, πολλά χαμόγελα και θετική διάθεση».

Σπύρος Βασιλακόπουλος-«Shortcuts»

«Σίγουρα η περίοδος των εορτών δεν πήγε όπως το περιμέναμε, αλλά ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην τοπική αγορά και έκανε ορισμένα ψώνια όχι στο βαθμό όμως που θα επιθυμούσαν οι επαγγελματίες. Με τις χειμερινές εκπτώσεις να ξεκινούν, οι τιμές παραμένουν εξαιρετικές και εκπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό ίσως μπορεί να επιτευχθεί σε περίπτωση που ο κόσμος ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Είναι δύσκολο το ξεκίνημα της χρονιάς και η σεζόν που διανύουμε. Τα αυξημένα κρούσματα δεν δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να κυκλοφορήσει ελεύθερα. Αυτό σίγουρα θα κρατήσει για όλη την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι και κάνουμε κάλεσμα στον κόσμο, προσφέροντάς τους οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν. Σίγουρα κάποιες υποχρεώσεις θα πάνε πιο πίσω και κάποια πράγματα θα προγραμματιστούν με δόσεις, ωστόσο θεωρώ ότι όσοι είχαν σωστά στημένο το ” νοικοκυριό”, θα επιβιώσουν πιο εύκολα. Η κυβέρνηση βέβαια οφείλει να βοηθήσει όπως κάνει με άλλους κλάδους και από κει και πέρα ο καθένας στο δικό του κατάστημα με μαζεμένες αγορές και προσεγμένα έξοδα να κάνει τη διαχείριση που πρέπει».

Διονύσης Μαστοράκης-«Box of Beauty»

«Η εορταστική περίοδος χάθηκε μετά τα Χριστούγεννα, αφού πριν από αυτά η κίνηση ήταν καλή. Η εβδομάδα που ακολούθησε Δεν ήταν καλή εάν εξαιρέσεις τις δύο Τελευταίες μέρες του χρόνου όπου κινήθηκε η αγορά. Ακολούθως τα πράγματα πήγαν προς το χειρότερο, αφού οι καταστάσεις δεν του επέτρεπαν να κινείται ελεύθερα. Η αγορά είχε μία πτώση του 70%. Διαθέτω ένα κατάστημα που έχει πηγή εσόδων από τις επαναλήψεις, κάτι που με κρατάει ζωντανό. Ωστόσο το αγοραστικό κοινό δεν έχει τη δύναμη να καλύψει τις επιχειρήσεις όλης της πόλης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί το έδαφος της εορταστικής περιόδου και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι σε πολύ μικρό ποσοστό. Πρέπει να πορευθούμε με την παρούσα κατάσταση, αναμένοντας τυχόν μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα».

Γιώτα Αγγελόπουλου-«Romina shopping center»

«Στις γιορτές Δεν βγάζεις τα σπασμένα μιας χρονιάς. Το καλοκαίρι μπορώ να πω ότι ήταν σχετικά καλό, διότι έγιναν πραγματάκια που βοήθησαν την αγορά. Όμως από το καλοκαίρι και μετά η αγορά έκατσε πάρα πολύ, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται πάλι στα σπίτια του και υποσυνείδητα φυλαγόταν να μην κολλήσει. Η τεράστια έξαρση των κρουσμάτων προκάλεσε μεγαλύτερο φόβο και πολλοί δεν έκαναν γιορτές με τις οικογένειές τους, κάτι που στοίχισε στην αγορά διότι ο καταναλωτής δεν είχε το κίνητρο να ψωνίσει. Σίγουρα είμαστε ευγνώμονες για τη δουλειά που είχαμε. Θα θέλαμε περισσότερη, όμως αυτό όπως έχουμε καταλάβει είναι παράγοντας που δεν μπορούμε να περάσουμε εμείς. Μπαίνουμε σε εκπτώσεις με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ο κόσμος δεν έχει ψωνίσει πολλά, ο καιρός δεν είναι καλός και αυτό ίσως βοηθήσει στο κομμάτι των πωλήσεων. Οι εταιρείες έχουν πολύ δυνατά ποσοστά εκπτώσεων στις φετινές κολεξιόν, τα μαγαζιά έχουν εμπόρευμα και εμείς κάνουμε ότι καλύτερο για να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας. Είναι πολύ δύσκολο να αντέξει κάποια επιχείρηση σε αυτή την κατάσταση. Μήνα παρά μήνα αντιμετωπίζει δυσκολίες, αφού οι υποχρεώσεις είναι πολλές. Σίγουρα χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις».