Ηλεία

Αγορά Πύργου: Ενθαρρυντική η εικόνα, δύσκολη η πραγματικότητα…

Ακούστε το άρθρο

Απρόσμενη και άκρως ενθαρρυντική ήταν η εικόνα που παρουσίασε η αγορά του Πύργου κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, με τους επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό διστακτικά να αναζητούν τα βήματά τους στη νέα κανονικότητα, τηρώντας πιστά τα μέτρα υγιεινής προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας και πάλι.

Ο κόσμος όπως φάνηκε από την εικόνα που παρουσίασαν κεντρικοί δρόμοι της πόλης βγήκε στην αγορά για να ψωνίσει, καθώς υπήρχαν συσσωρευμένες ανάγκες δύο μηνών που έπρεπε να καλυφθούν.

Πολλοί βέβαια ήταν και αυτοί που βγήκαν απλά για βόλτα, έκαναν έρευνα αγοράς και έζησαν την πρώτη μέρα της νέας κανονικότητας, με την αγορά να βρίσκεται σε λειτουργία και έτσι να προσφέρεται τόνωση της ψυχολογίας τόσο των ιδίων των πολιτών, όσο και των εμπόρων. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως αρκετοί καταστηματάρχες προχώρησαν ήδη σε μειώσεις τιμών και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ενώ απηύθυναν και κάλεσμα προς τον κόσμο να κάνουν τις αγορές τους από τα τοπικά καταστήματα και να στηρίξουν με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία!

Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται είναι μια δύσκολη εξίσωση. Η αισιοδοξία των καταστηματαρχών εναλλάσσεται με την αγωνία τους για το μέλλον και συμπλέκεται με την ανάγκη των καταναλωτών να βγουν από τη μακρά καραντίνα, να γυρίσουν στα παλιά αλλά με μέτρο την ασφάλεια. Επιπλέον, τόνισαν πως η πρώτη μέρα κύλησε σε μεγάλο ποσοστό θετικά, πως τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και την ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να μη «σβήσουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τη «ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας». Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην εφημ. «Πατρίς»:

Γιώργος Παπαδόπουλος-«Dust and Cream»: «Είναι σα να μην πέρασε μια μέρα. Υπάρχει αρκετή κίνηση και ο κόσμος βγήκε. Είναι ενθουσιασμένοι και δεν παρατηρείται αρκετός φόβος, γεγονός που μου κάνει εντύπωση. Τηρούμε κάθε μέτρο υγιεινής που ανακοίνωσε το υπουργείο. Προσπαθούμε να παραμείνουμε τυπικοί, να μην ενθουσιαστούμε με τον κόσμο και να διατηρηθούμε στη σταθερή γραμμή που έχουμε. Γάντια, μάσκα, αντισηπτικό, αποστείρωση κάθε χώρου και καθαριότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του καταστήματος, είναι τα μέτρα μας. Πέραν συμπληρωμάτων από όσα τους έχουν τελειώσει, επιθυμούν έλευση νέων προϊόντων για να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Επιπλέον έρχονται και νέοι πελάτες για να κάνουν την αγορά και τη βόλτα τους».

Γιώτα Αγγελοπούλου-«Romina Shopping Center»: «Εύχομαι καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλη την αγορά. Σίγουρα είναι νωρίς, όμως υπάρχουν θετικά δείγματα. Ο κόσμος έχει βγει, επιθυμεί να φτιάξει τη διάθεσή του και να δει τι διαθέτουν τα καταστήματα, πως είναι στημένα και πώς να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Αρκετοί σέβονται την κατάσταση, με το φόβο να μην σβήνει. Καθένας πρέπει να έχει ατομική ευθύνη και θα πρέπει να συνέλθει η αγορά, να βγει ο κόσμος έξω και να δει ότι όντως δεν υπάρχει τόσο έντονος κίνδυνος. Είμαστε εδώ για να τους φτιάξουμε τη διάθεση. Παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, έχουμε τον ατμοκαθαριστή και σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε και να μην τονώσουμε το φόβο του καταναλωτή περισσότερο».

Νίκος Τσίτσος-«TSITSOS MEN STORE» : «Μείναμε υγιείς και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε. Πρώτη μέρα και ο κόσμος κάνει βόλτα. Πολλοί πιθανόν να συνδύασαν δουλειές και βόλτα. Οι απογευματινές ώρες όμως είναι πάντα καλύτερες. Διαθέτουμε μηχανισμό που εκπέμπει ατμό σε υψηλή θερμοκρασία, όπου όταν ο πελάτης φορέσει το ρούχο εμείς το περνάμε μετά σε ότι σημείο έχει έρθει σε επαφή με το σώμα του, ώστε ο επόμενος να το βρει καθαρό και αποστειρωμένο. Είναι ότι καλύτερο μπορούμε δεδομένης της κατάστασης. Δεν υπάρχει άλλη τεχνική. Υποδεχόμαστε τον κόσμο με μάσκες, υπάρχουν αντισηπτικά σε διάφορα σημεία του μαγαζιού, που έχει απολυμανθεί από εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα αυτό. Είναι κάτι που θα εφαρμόζουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και πιστεύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο ώστε ο πελάτης να αισθάνεται ασφαλής στο να έρθει και να κάνει τα ψώνια του».

Αλέξανδρος Αθανασόπουλος-«Athanasopoulos Cosmetics»: «Η κίνηση είναι αυξημένη στην επανέναρξη της αγοράς. Περίμενε ο κόσμος να ψωνίσει. Είχαν κλειστεί τόσο καιρό στα σπίτια και επιθυμούν να νιώσουν καλύτερα φροντίζοντας για απλά πράγματα όπως ο καλλωπισμός τους. Θεωρώ πως δυο μήνες τώρα έχουν τελειώσει τα αποθέματά τους. Πρέπει να καλλωπιστούν. Το κλείσιμο αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για την οικονομία και για εμάς, που έχουμε έξοδα και εργαζόμενους που πρέπει να αποπληρώσουμε. Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν σε λογικά πλαίσια, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν καλύτερα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε το 60% του ενοικίου με τα χρήματα που εδόθησαν. Θα θέλαμε τουλάχιστον να μπορούν να καλύψουν το ενοίκιό μας».

Σπύρος Βασιλακόπουλος-«Shortcuts»: «Έχει κόσμο και περιμένουμε ότι καλύτερο. Ευελπιστούμε οι καταναλωτές να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της τοπικής αγοράς και να τη στηρίξουν. Οι τιμές είναι ελκυστικές. Ξεκινάμε με εκπτώσεις αφού το δίμηνο που χάθηκε έχει πάει πίσω τα καταστήματα. Διαθέτουμε ελκυστικές τιμές και θετική διάθεση για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Θεωρώ πως το διάστημα αυτό είχε σημαντικό κόστος, αλλά με σωστές χρηματοδοτήσεις που μπορεί να λάβει κάθε κατάστημα με τη βοήθεια του κράτους, καθώς και με τη βοήθεια του τοπικού κόσμου μπορεί να γυρίσει η κατάσταση και να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο και πάλι».

Κωνσταντίνος Ντεβενέζος-«Devenezos Konstadinos»: «Είμαστε 54 μέρες κλειστοί και για πρώτη μέρα επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Τα καταστήματα είναι έτοιμα και η αγορά έχει ανοίξει σχεδόν όλη. Ο κόσμος κάνει διεξοδική έρευνα αγοράς και υπάρχει αρκετή κίνηση στα πεζοδρόμια. Σιγά σιγά θεωρώ ότι μπορούμε να επιστρέψουμε. Παρέχουμε στους πελάτες όλα τα μέσα προστασίας, ενώ γίνονται και προσφορές με αφορμή όσα έχουμε βιώσει ώστε να αλληλοβοηθηθούμε. Πολλοί τομείς έχουν ήδη επηρεαστεί, όπως πχ ο τουρισμός και σίγουρα θα φανεί στην πορεία πόσο θα μας επηρεάσει. Πιστεύω η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει την αγορά, να δώσει κάποια οικονομικά κίνητρα, δάνεια με εγγύηση του κράτους και η αγορά να μπορέσει να βρεθεί στα επίπεδα πριν τον κορωνοϊό».

Εύη Ρουμπάνη-«Ρουμπάνη υποδήματα»: «Η πρώτη μέρα κύλησε καλά. Ο κόσμος έδειξε ενδιαφέρον και είχε αρκετές ελλείψεις. Πολλοί είχαν εντοπίσει ότι ήθελαν και προχώρησαν σε συγκεκριμένες αγορές. Διαθέτουμε αρκετά καλές τιμές, έχουμε φέρει ήδη καλοκαιρινά εμπορεύματα και έχουμε έκπτωση 50% προκειμένου να ελκύσουμε το αγοραστικό κοινό. Έχει χαθεί μια σημαντική σεζόν στο ξεκίνημά της (σ.σ. Πάσχα) και αυτό είναι άσχημο. Για να τονωθεί η αγορά και να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, πρέπει να υπάρξει ρευστότητα και δεν πρέπει να χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να καλύψει τον καθένα».

Απόστολος Λιναρδόπουλος-«Λιναρδόπουλος Οπτικά»: «Η κίνηση είναι ικανοποιητική. Βέβαια, από την προηγούμενη βδομάδα με το άνοιγμα των οπτικών η κίνηση ήταν καλή, ενώ σήμερα λόγω και του ανοίγματος ων υπόλοιπων καταστημάτων ο κόσμος είναι περισσότερος. Οι καταναλωτές φαίνονται επηρεασμένοι και δεν προβαίνουν σε πολλά έξοδα. Έχει ανάγκη για βόλτα και έρευνα αγοράς. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σε περίπτωση που περιοριστεί εντελώς ο ιός, με τον κόσμο να είναι και λιγότερο σφιγμένος. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης διαφορετικά για κάθε επιχείρηση, αφού κάποιοι κλάδοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο συγκριτικά με άλλους, ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους εργαζόμενους καθώς όλοι μαζί αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας». Θεωρώ το επόμενο διάστημα θα είναι καλύτερο και ελπίζουμε να έρθει πάλι η αισιοδοξία στον κόσμο».

Όλη η επικαιρότητα