Ηλεία

Αγρότες-Διαμαρτυρία : Αιτούν κατώτατη εγγυημένη τιμή για την σταφίδα και αποζημιώσεις (pics-vid)

*Β. Γιαννόπουλος: "Έως το  τέλος του μήνα θα δημοπρατηθούν τα αντιδιαβρωτικά έργα"

“Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία σας. Μπορεί να σας ακουστεί παράξενο αλλά είναι και δική μου αγωνία γιατί δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές δεν έχουμε κάτι απτό”, επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στους αγρότες και τους πυρόπληκτους με τους οποίους είχε συνάντηση στο διοικητήριο στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έκαναν για την σταφίδα και τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.

Η συνάντηση έγινε χθες το μεσημέρι γύρω στις 12:30 στην είσοδο του Διοικητηρίου όπου είχαν μεταβεί οι αγρότες με τρακτέρ και αυτοκίνητα ζητώντας απαντήσεις στα αιτήματα που επανειλημμένως έχουν θέσει τόσο προς την περιφερειακή αρχή αλλά και προς κάθε αρμόδιο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου πραγματοποίησαν οι αγρότες για σταφίδα και αποζημιώσεις στα πυρόπληκτα

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρης τους έθεσε τα ζητήματα που καίνε τους αγρότες με πρώτο αυτό των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων περιοχών και ιδίως των κτηνοτρόφων που τους κάηκαν οι υποδομές και δεν έχουν πάρει ευρώ ακόμα.

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο είχαν στην είσοδο του Διοικητηρίου

Από την πλευρά του κ. Γιαννόπουλου τονίστηκε πως συμμερίζεται την αγωνία τους γιατί μέχρι και σήμερα δύο μήνες μετά τις φωτιές δεν υπάρχει τίποτα απτό. Όμως τους ενημέρωσε πως  σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω της Κρατικής Αρωγής θα πάρουν αποζημιώσεις αφού και οι επιτροπές ολοκληρώσουν την καταγραφή. Επίσης ότι απο τον ΕΛΓΑ υπάρχει η ενημέρωση πως θα αποζημιωθούν για τις ελιές καθώς και ότι θα υπάρξει μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος που θα υπάρχει μέχρι τα νέα ελαιόδεντρα αποδώσουν.  Παράλληλα αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εκτελούνται από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών καθώς και ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν δημοπρατηθεί και τα έργα που αφορούν την διάβρωση του εδάφους που έχουν να κάνουν κυρίως με την τοποθέτηση κορμοδεμάτων σε σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης.

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους με τρακτέρ έκαναν οι αγρότες

Για σταφίδα

Από την πλευρά των αγροτών του ζητήθηκε παρέμβαση για την σταφίδα προκειμένου να διασφαλιστεί η κατώτατη εγγυημένη τιμή με τον αντιπεριφερειάρχη να απαντά πως ο ίδιος έχει μία τουλάχιστον παρέμβαση και πως ο αρμόδιος αντιπεριφερειάχης Θοδωρής Βασιλόπουλος αρκετές.

Από τη πλευρά των αγροτών του ζητήθηκε και η παρέμβαση για τα καρτέλ που λυμαίνονται το χώρο με τον αντιπεριφερειάρχη να επισημαίνει πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της κρατικής μηχανής είναι αρμόδιοι για κάτι τέτοιο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Νωρίτερα στις 11:00 είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στο κόμβο του Αγίου Γεωργίου όπου για ακόμα μία φορά με συνθήματα και πανό  την απαίτησή τους να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της σταφίδας και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους

«Συνεχίζουμε τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Καταρχάς για τη σταφίδα, που είναι στα αζήτητα, ο μαύρος χρυσός έρχονται οι έμποροι και μας εμπαίζουν, όπως μας εμπαίζει και η κυβέρνηση που δεν παίρνει μέτρα για τη στήριξή μας. Παρότι φέτος έχουμε χαμηλή παραγωγή και περιμέναμε κάτι καλύτερο στην τιμή, τη στιγμή που τα εφόδια έχουν φτάσει στα ύψη κατά 35%, η σταφίδα είναι στο ένα ευρώ. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των Πυροπλήκτων εμπαίζεται από την κυβέρνηση διότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τις φωτιές και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν που να στεγάσουν τα ζώα τους. Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ούτε και για ζωοτροφές. Έχουν χρεωθεί οι άνθρωποι για την επόμενη και τη μεθεπόμενη παραγωγή για να ταΐσουν τα ζώα τους. Εμείς επιμένουμε σε αυτά που έχουμε αποφασίσει και τα έχουμε στείλει στη βουλή και σε όλους τους αρμόδιους. Θα συνεχίσουμε μέχρι που να αποζημιωθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος. Όλα τα προϊόντα της περιοχής, όπως πορτοκάλια, καρπούζι, πατάτες κ.α. έχουν δεχθεί πλήγμα και κανένας δεν παίρνει μέτρα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης.

Η σταφίδα πεθαίνει

Το θέμα της σταφίδας και της τιμής κυριάρχησε στην διαμαρτυρία των αγροτών που βλέπουν όπως λένε το προϊόν να «πεθαίνει» λόγω του ότι δεν τον στηρίζει η πολιτεία.

«Βλέπουμε να ασελγούν και να βιάζουν την τιμή του προϊόντος της σταφίδας, όμως οι αρμόδιοι παρακολουθούν από μακριά. Η σταφίδα είναι ένα μοναδικό προϊόν, έχει θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και βλέπουμε ότι τώρα είναι στα αζήτητα. Αυτό δε σημαίνει ότι η σταφίδα δεν πουλιέται και ότι δεν έχει ζήτηση και εδώ και στο εξωτερικό. Εδώ παίζονται συμφέροντα μεγάλα και πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να πάρει θέση και να υποστηρίξει τη σταφίδα, γιατί βαίνει προς την κατάργησή του», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, σταφιδοπαραγωγός από την Βροχίτσα.

Κάλεσαν άμεσα τον υπουργό να πάρει θέση απέναντι σε αυτό το θέμα γιατί, όπως είπαν, σε διαφορετική περίπτωση δεν βλέπουν την σταφίδα να επιβιώνει ως καλλιέργεια

«Ο υπουργός πρέπει να πάρει θέση. Να φύγουν τα αποθέματα από τις ενώσεις γιατί αν φύγουν, μας είπαν ότι θα πάει στο 1,50 ευρώ η τιμή. Δυστυχώς εμείς τώρα χρωστάμε στους γεωπόνους φάρμακα, είμαστε χρεωμένοι στους εμπόρους. Το πετρέλαιο πήγε στο 1,40€, η σταφίδα γιατί να πέσει από πέρυσι; Στο 1,50 με 1,60 πουλάγαμε πέρυσι. Εφόσον ανέβηκε η τιμή σε όλα τα έξοδα, να ανέβει και η σταφίδα, όχι να πάει στα 0,80 ευρώ», τόνισε ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος μεταξύ άλλων από το Σώπι.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην Αρχαία Ολυμπία και ζητάμε άμεση στήριξη οι επαγγελματίες και οι αγρότες του δήμου μας. Εμείς ασχολούμαστε με ένα προϊόν, το οποίο μας ζει όλους μας και θέλουμε την άμεση στήριξη της κυβέρνησης και από όλους τους φορείς. Θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες Πρέπει όλοι οι φορείς να πάρουνε μέτρα για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα», επεσήμανε και ο κ. Δημήτρης Ζαφειρόπουλος από την Ολυμπία.

Πορεία

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου και κατέληξαν στο διοικητήριο όπου εκτός από την συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη χαιρέτησαν την κινητοποίησή τους και οι μαθητές.

Όλη η επικαιρότητα