Αγροτικά Ηλεία

Αγρότες Ηλείας: Αποφασισμένοι για πολύ μεγάλο αγώνα (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ…

Στον δρόμο του αγώνα βρέθηκαν για ακόμα μια φορά οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, που χθες πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια πορεία προς την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας όπου και συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο. Βασική επιδίωξη της επιτροπής της ΟΑΣΗ ήταν να μάθουν αν υπάρχουν επίσημες απαντήσεις στα αιτήματα που είχαν κατατεθεί με ψήφισμα πριν ελάχιστο διάστημα, ωστόσο η συνάντηση έληξε άδοξα λόγω αντιπαράθεσης των δύο πλευρών.

Από νωρίς πλήθος αγροτών και κτηνοτρόφων έδωσαν το παρών στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ακόμα μια φορά μέχρι τελικής πτώσης για να διεκδικήσουν όσα προσπαθούν να τους στερήσουν οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση.

. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τόνισε πως για ακόμα μια φορά οι αγροτοκτηνοτρόφοι βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη λήψη μέτρων που τσακίζουν τον πρωτογενή τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για παλαιότερους νικηφόρους αγώνες τους, όπως το 2014 με την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για 5 χρόνια. Εκτιμά πως δε χωρά καμία χαλάρωση το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας παράλληλα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών που και τη φετινή χρονιά έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα σε όλους τους τομείς και αναμένεται να δουν τις τιμές να κατρακυλούν. Στη συνέχεια, στάθηκε στο μείζον ζήτημα της ολοκληρωτικής αποζημίωσης των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ, ενώ παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να συνειδητοποιήσουν πως μόνο με αγώνες θα αποτραπούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης εις βάρος τους.

Εκτιμήσεις για καταστροφική χρονιά!

Με αφορμή την παρουσία του στην κινητοποίηση και τον ξεσηκωμό των αγροτών για τη χρόνια πολιτική των κυβερνήσεων ενάντια στον πρωτογενή τομέα που έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, ο αγρότης από τη Ζαχάρω Άγγελος Αγγελόπουλος εστίασε στα προβλήματα που προκύπτουν στις καλλιέργειες κάθε χρόνο και ιδιαίτερα φέτος με τον καύσωνα, καθώς και στη διαφορά τιμής παραγωγής που είναι μεγάλη και προϊόντος που είναι η χαμηλότερη δυνατή και που ουσιαστικά προμηνύει δύσκολες καταστάσεις στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να αποζημιώνει τους αγρότες στο 100% της παραγωγής τους, ενώ όπως υποστήριξε δεν εμπιστεύεται πλέον τα λεγόμενα κανενός παρά μόνο πράξεις και πως οι διεκδικήσεις δε θα σταματήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βασιλόπουλος, αγρότης από την Καυκανιά, χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως μια από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών λόγω και των υγειονομικών καταστάσεων που αντιμετωπίσαμε το περασμένο διάστημα, ενώ υπογράμμισε πως τα προβλήματα στις καλλιέργειες είναι πολλά και ανυπέρβλητα, εξαιτίας του καύσωνα, ασθενειών και χαλαζόπτωσης. Επιπροσθέτως, στάθηκε στη βασική επιδίωξη τους που δεν είναι άλλη από την αποζημίωση όλων των καλλιεργειών στο 100% από τον ΕΛΓΑ, εκτιμώντας πως για τους περισσότερους η φετινή χρονιά θα είναι πραγματικός «Γολγοθάς».

Πορεία προς Π.Ε. Ηλείας

Το μέλος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος ενημέρωσε στη συνέχεια τους αγροτοκτηνοτρόφους για όσα είχαν συμβεί το περασμένο διάστημα στις συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, «πετώντας το μπαλάκι» στους παρευρισκομένους για την περίπτωση να γίνει πορεία προς την Π.Ε. Ηλείας. Η απόφαση για πορεία ήταν θετική και έτσι με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα κινήθηκαν προς το κτίριο της Π.Ε. Ηλείας, περνώντας από κεντρικούς δρόμους της πόλης. Φθάνοντας έξω από αυτή, φώναξαν συνθήματα κατά την πολιτικής των κυβερνήσεων και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έσπασαν δυο καρπούζια στην είσοδό της.

Δυναμιτισμένο κλίμα!

Στη συνέχεια η επιτροπή της ΟΑΣΗ ανέβηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ο οποίος ήταν θετικός για συνάντηση μαζί τους με όρους. Οι όροι τους οποίους ζήτησε ήταν να παραμείνει στην αίθουσα ολιγομελής επιτροπή προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, να μην υπάρχει παρουσία δημοσιογράφων των τοπικών μέσων ενημέρωσης στη συζήτησή τους και τέλος να απομακρυνθούν τα πανό με τα οποία είχαν εισέλθει στο γραφείο οι αγροτοκτηνοτρόφοι, υποστηρίζοντας πως αποτελεί δείγμα λαϊκισμού. Το κλίμα στη συνέχεια δυναμιτίστηκε και παρά τις πιέσεις των αγροτών προς τον κ. Γιαννόπουλο για επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, κάτι τέτοιο δε συνέβη και έτσι οι αγρότες αποφάσισαν να φύγουν από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη και να επιστρέψουν στην είσοδο της Π.Ε. Ηλείας όπου και ενημέρωσαν τους υπόλοιπους αγροτοκτηνοτρόφους για όσα συνέβησαν στη συνάντηση.

Να σημειωθεί πως στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ Γιάννης Τεφάνης, ο δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο Πύργου Χρήστος Γιάνναρος, καθώς και η πρόεδρος της Ομάδας Πύργου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Σία Ξενοστάθη μαζί με μέλη του συλλόγου.

Όλη η επικαιρότητα