Ηλεία

Αγροτική σύσκεψη στην Αμαλιάδα, κινητοποίηση στην Πάτρα!

Ακούστε το άρθρο

Ευρεία σύσκεψη με τους παραγωγούς καρπουζιού και πατάτας, πραγματοποιεί απόψε στις 9 η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στην πλατεία Δημοκρατίας στην Αμαλιάδα.

Το θέμα της αποψινής σύσκεψης της ΟΑΣΗ είναι τεθεί το φλέγον ζήτημα των χαμηλών τιμών στα δύο αυτά προϊόντα, αλλά και η αυριανή (11 π.μ.) κινητοποίηση στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας, καθώς και η οργάνωση περαιτέρω κινητοποιήσεων.

Με αφορμή την αποψινή σύσκεψη στην Αμαλιάδα και κυρίως την αυριανή κινητοποίηση στην Πάτρα η διοίκηση της ΟΑΣΗ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι: «Η   κατάσταση   με   τον   ΕΛΓΑ   δεν   μπορεί   να   συνεχιστεί   άλλο,   αλλά   ούτε   και   να επιτρέψουμε   τα   σχέδια   της   κυβέρνησης   για   ιδιωτικοποίηση   της   ασφάλισης   της παραγωγής, που θα επιφέρει νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις.

Την Τετάρτη 1 Ιούλη είναι πανελλαδική μέρα δράσης, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας μας και σε συντονισμό με τους αγροτικούς συλλόγους της Αχαΐας, θα πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα στις 11:00 το πρωί και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Βλέπουμε την παραγωγή μας, το φυτικό και ζωικό μας κεφάλαιο να καταστρέφεται και παράλληλα να μειώνεται όλο και περισσότερο το εισόδημά μας. Όχι μόνο από τις καιρικές συνθήκες, χαλαζόπτωση, καύσωνα, χρόνια ξήρανση στην σταφίδα, αλλά και από τις πολύ χαμηλές τιμές, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ κάτω από το υψηλό κόστος παραγωγής όπως στο λάδι που πουλάμε στους εμπόρους 2,10€, τ ο καρπούζι 0,05€ το κιλό, το ίδιο γίνεται και με άλλα προϊόντα μας πχ τα αρνιά, το γάλα,την πατάτα κ.α. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις κατευθύνσεις της ΕΕ-ΚΑΠ, μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα και τον   αφανισμό.   Δεν   αποδεχόμαστε   τη   δικαιολογία   ότι   ο   κανονισμός   του   ΕΛΓΑ   δεν καλύπτει την πλειοψηφία των περιπτώσεων των καταστροφών μας. Απαιτούμε: Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Άμεση   καταγραφή   των   ζημιών   σε   ελαιόδεντρα,   εσπεριδοειδή   και   άλλες καλλιέργειες. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετεκπαίδευση  και   επιστημονική   κατάρτιση  για  άμεσες   και  δίκαιες  εκτιμήσεις  και αποζημιώσεις, με βάση την καταστροφή που έχουν πάθει οι καλλιέργειες μας. Οικονομική   ενίσχυση  των  σταφιδοκαλλιεργητών,  ώστε  να  προχωρήσουν  σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και σε επαναφυτεύσεις των φυτειών που έχουν καταστραφεί   με   χρήση  πιστοποιημένου   πολλαπλασιαστικού  υλικού  με   ευθύνη του κράτους.

Να μην ισχύσει για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που θα κάνουν οι παραγωγοί για το 2020, η ελάχιστη παράδοση προϊόντος για να πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας. ΕΛΓΑ   κρατικός   φορέας   με   επαρκή   κρατική   χρηματοδότηση  και   όχι   να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές μας, που θα αποζημιώνει στο 100%την   παραγωγή   αλλά  και  το  κεφάλαιο  από  όλους  του  φυσικούς  κινδύνους  και νόσους,  σε   όλα   τα   στάδια   της   παραγωγής,   με   δραστική   μείωση   τον   υψηλών ασφαλίστρων. Κατώτερες   εγγυημένες   τιμές   που   θα   καλύπτουν   το   κόστος παραγωγής,   θα ανταποκρίνονται   στα   ποιοτικά   χαρακτηριστικά   των   προϊόντων   και   θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων».

Επίσης τονίζεται στην ανακοίνωση τονίζονται επίσης τα εξής: «Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής   εφαρμογή   του   προγράμματος   της   δακοκτονίας   με   ευθύνη   του υπουργείου και των υπηρεσιών του.  Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο.

Άμεση   μείωση   της   τιμής   του   αγροτικού   ρεύματος  κατά   50%,   καμιά   διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.  Να μην ισχύσει το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος που με τους αγώνες μας το είχαμε αναστείλει και τώρα επιχειρούν να το εφαρμόσουν πάλι.  Αύξηση των εξευτελιστικών   αγροτικών   συντάξεων   και   μείωση   των   ορίων   συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Να τελειώσει ο γολγοθάς των νέων συνταξιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων,που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στον ΟΓΑ, για να πάρουν σύνταξη, πάνω από 2 χρόνια και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε 1€.  Να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία του   Νομού   Ηλείας,   στα   Κέντρα   Υγείας   και   τα   Αγροτικά   Ιατρεία   με   πρόσληψη μόνιμου   προσωπικού.  Να  καλυφθούν   οι   ελλείψεις   σε  μηχανολογικό   και   λοιπό εξοπλισμό. Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός!Να μην ξανά πληρώσουμε την κρίση τους».

Όλη η επικαιρότητα