Ηλεία

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου: Μεγάλη ζημιά στις ελιές από τον καύσωνα της 16-18 Μαΐου

Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το τριήμερο 16-18 Μαΐου 2020 έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή τονίζει με ανακοίνωση του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου, που ζητά παράλληλα άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων και αποζημίωση για τους Ηλείους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του πρόεδρου του Συνεταιρισμού, Μιχάλη Πλαστουργού, αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλες ζημιές διαπιστώθηκαν ήδη από τους ελαιοπαραγωγούς από τον καύσωνα 16-18 Μαΐου, ο οποίος καθώς φαίνεται επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα άνθη και την καρπόδεση στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα.

Τα διαφαινόμενα προβλήματα στην επερχόμενη σοδειά δημιουργούν εκρηκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου και την χαμηλή ζήτηση.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου και το διοικητικό συμβούλιο εκτιμούσε την φετινή παραγωγή σε ελαιόλαδο πριν τον καύσωνα μετά από επιτόπια αυτοψία σε πολλά χωριά της Ηλείας, σε 55.000-62.000 τόνους αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποια σημεία της Ηλείας έφτασαν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις τους 40,3 – 40,6°C η ζημία στα άνθη και την καρπόδεση έφτασε το 82-88%.

Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές (ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ) να γίνει επιτόπιος έλεγχος για την εκτίμηση της ζημίας που υπέστη ο Ηλείος αγρότης-ελαιοπαραγωγός.

Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ να προβούν σε άμεσους  επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε οι παραγωγοί να είναι σε θέση να κάνουν άμεσα τις δηλώσεις τους και να αποζημιωθούν.

Ζητάμε  την άμεση κινητοποίηση του διοικητή του ΕΛΓΑ Πάτρας και της Αθήνας, δημάρχους, Περιφερειάρχες και βουλευτές του νομού να πάρουν θέση και να ξεκινήσουν ενέργειες προς την διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος και την αποζημίωση των αγροτών. Η ίδια αδιαφορία ακριβώς είχε παρατηρηθεί και το 2012 και ενώ από τις αρμόδιες αρχές διαπιστώθηκε ζημιά 50% στην παραγωγή οι αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα.

Ζητάμε άμεση κινητοποίηση και αποζημίωση για τους Ηλείους αγρότες».

Όλη η επικαιρότητα