Οικονομία

Airbnb: Ορατά στο «μάτι» της εφορίας τα «ξεχασμένα» έσοδα

Ακούστε το άρθρο

Οι πλατφόρμες μίσθωσης ακινήτων συμφώνησαν καταρχήν να στέλνουν τα στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη – Θα είναι προσυμπληρωμένα στο Ε1 από την άνοιξη του ’21

Νέα ήθη στις σχέσεις του κράτους με τους εκμεταλλευτές ενοικιάσεως ακινήτων τύπου Airbnb φέρνει το χρυσό deal που έκλεισε η κυβέρνηση με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού.

Από την άνοιξη του 2021, όταν θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση, οι εκμισθωτές των ακινήτων θα βρίσκουν προσυμπληρωμένα στο Ε1 τα ποσά που εισέπραξαν μέσω των ιστοσελίδων τους. Οπως οι τράπεζες στέλνουν τα στοιχεία που εμφανίζονται αυτόματα κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης για τις αγορές με κάρτες ή τους τόκους καταθέσεων και δανείων, έτσι οι φορολογούμενοι θα βλέπουν να αναγράφονται αυτομάτως και τα ποσά που αποκόμισαν με κρατήσεις από τις πλατφόρμες.

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εβδομάδα που έρχεται αναμένονται στοιχεία για τις ενοικιάσεις στην Ελλάδα από την Airbnb, τη Homeaway και την Βooking κατά τη διετία 2018-2019. Οι εταιρείες-κολοσσοί φέρονται να έχουν συμφωνήσει καταρχήν να στέλνουν σε τακτική βάση πλέον, κάθε Φεβρουάριο, τα στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη για το προηγούμενο έτος. Με τον τρόπο αυτό, μόλις ανοίξουν οι δηλώσεις Ε1 τον Μάρτιο του 2021 για τα εισοδήματα του 2020 θα αποκαλυφθεί ποιοι είχαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις προτού καν να υποβάλουν οριστικά τη δήλωσή τους!

Θα αποκαλυφθεί όμως και ποιοι τυχόν δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Απειλούνται έτσι με πρόστιμα της τάξεως των 5.000 ευρώ όσοι παραλείψουν να δηλώσουν έστω και το ελάχιστο εισόδημα που -υπό αντίξοες συνθήκες- είχαν φέτος από τέτοιου είδους ενοικιάσεις.

Αυτά συμβαίνουν όμως σε μια χρονιά όπου ο κορωνοϊός έπληξε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, όπως και ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, το Δημόσιο υπολόγιζε να εισπράξει φέτος σχεδόν 40 εκατ. ευρώ επιπλέον (και άλλα τόσα το 2021 – αν όλα πήγαιναν ομαλά) από όσους δεν πλήρωναν τίποτα για τα έσοδα από τις ενοικιάσεις.

Ωστόσο, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, εκτός απρόοπτου τα έσοδα για το κράτος το 2021 θα είναι μάλλον εξίσου πενιχρά με αυτά που αποκόμισαν φέτος πάνω από 60.000 «σεσημασμένοι» εκμισθωτές βραχυχρόνιων κατοικιών.

Πώς έκλεισε το deal

Ελάχιστοι πίστευαν πάντως πριν από περίπου έναν χρόνο την αναγγελία από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει πληροφορίες και στοιχεία από τις ιστοσελίδες ενοικίασης των ακινήτων. Και αυτό γιατί οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, ούτε ελέγχονται από τις κρατικές αρχές ώστε να πιεστούν για να συνεργαστούν. Η μία έχει έδρα στην Ολλανδία, η άλλη στην Καλιφόρνια και η τρίτη στο Τέξας.

Ωστόσο, τέλη του 2019 το οικονομικό επιτελείο απέκτησε την υπεροπλία δίνοντας με νόμο (4646/2019) το δικαίωμα στην ελληνική φορολογική διοίκηση να κατεβάζει το URL του site τους αν οι ιστοσελίδες αρνηθούν να χορηγήσουν τα στοιχεία που τους ζητά.

Με τις διατάξεις αυτές τόσο οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) όσο και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας πρέπει να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ, όποτε αυτή το ζητά, τα σχετικά στοιχεία. Η μη ανταπόκριση στο αίτημα «συνεπάγεται τη διακοπή της πρόσβασης στους ιστότοπους των ψηφιακών πλατφορμών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου. (…) Στον πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου που παραβαίνει την ανωτέρω υποχρέωση επιβάλλεται πρόστιμο από τριάντα (30) έως εκατό (100) χιλιάδες ευρώ. (…) Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο ψηφιακών πλατφορμών στις οποίες έχει επιβληθεί η κύρωση», ορίζει ο νόμος. Δηλαδή απειλούνται ακόμα και με δημόσια διαπόμπευση και διεθνή διασυρμό οι πλατφόρμες που θα αρνούνται να συμμορφωθούν.

Πηγή: newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα