Οικονομία

Airbnb: Έρχονται αυστηρά μέτρα της ΑΑΔΕ

Ακούστε το άρθρο

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες των Airbnb να δηλώσουν το ακίνητό τους στην ειδική εφαρμογή στο μητρώο ακινήτων τους, στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ο Γιώργος Πιτσιλής βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις πλατφόρμες ενοικίασης κατοικίας (Airbnb, Homeaway) για τα επόμενα βήματα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στη συγκεκριμένη εφαρμογή και η πλατφόρμα (Airbnb) συνεχίζει να τον φιλοξενεί, εάν η πλατφόρμα αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία του, τότε η ΑΑΔΕ όχι μόνο θα «κατεβάζει» τα ακίνητα από την πλατφόρμα, αλλά και την ίδια την πλατφόρμα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι όσοι δεν δηλώσουν το ακίνητό τους κινδυνεύουν με πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ. Εάν ο διαχειριστής ακινήτου Airbnb δεν οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τότε, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί. Συγκεκριμένα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του.

Δείτε τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για το Μητρώο των Airbnb και των λοιπών εφαρμογών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Όλη η επικαιρότητα