Κόσμος

Αίσιο τέλος στο θρίλερ με τους εγκλωβισμένους επιβάτες στην Ανταρκτική (PHOTOS + VIDEO)

b900ac323ca18122f2f25c9f7dc10e52.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από μια γιγαντιαία επιχείρηση που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες οι 52 ερευνητές και τουρίστες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι για περισσότερο από μια βδομάδα πάνω στο ρωσικό ερευνητικό πλοίο MV Akademik Chokalskii που είχε παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής μεταφέρθηκαν στο αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis.

Λίγο πριν τις 10:30, ώρα Ελλάδας, οι πρώτοι 12 επιβάτες απομακρύνθηκαν από το πλοίο με τη βοήθεια ενός κινεζικού ελικοπτέρου.

Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο αυστραλιανό πλοίο, Aurora Australis, το οποίο βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το κινέζικο με τελικό προορισμό την Τασμανία στα μέσα Ιανουαρίου.

Οι προσπάθειες διάσωσης, που είχαν ξεκινήσει ήδη από την επομένη των Χριστουγέννων, όταν το ρωσικό πλοίο «κόλλησε» στους πάγους εν μέσω θύελλας, διήρκησαν πάνω από μία εβομάδα με τη συνδρομή τριών εκ των ισχυρότερων παγοθραυστικών του Νοτίου Ημισφαιρίου και ολοκληρώθηκαν όχι δια θαλάσσης, αλλά από αέρος!

Κι αυτό γιατί μετά την αποτυχία των παγοθραυστικών να απεγκλωβίσουν το πλοίο, ελήφθη η απόφαση αυτό να εκκενωθεί με τη βοήθεια του ελικοπτέρου που διαθέτει το κινεζικό παγοθραυστικό Snow Dragon.

«Το κινεζικό ελικόπτερο έφθασε στο Chokalskii. Φεύγουμε, αυτό είναι βέβαιο 100%», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κρις Τέρνι, ο επικεφαλής της αποστολής του ρωσικού ερευνητικού πλοίου MV Akademik Shokalskiy, πάνω στο οποίο βρίσκονται συνολικά 74 άνθρωποι, αποκομμένοι από τις 24 Δεκεμβρίου, περίπου 2.800 χιλιόμετρα νότια του Χόμπαρτ της Τανζανίας.

Η διάσωση μέσω ελικοπτέρου -σε μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες- αποτελούσε την τελευταία επιλογή που είχε απομείνει στα τρία παγοθραυστικά -γαλλικό, κινέζικο, αυστραλιανό- τα οποία είχαν πραγματοποιήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σπάσουν τον πάγο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το MV Akademik Shokalskiy.

«Οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στα αυστραλιανά, κινέζικα και γαλλικά παγοθραυστικά για τη σκληρή δουλειά τους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της αποστολής, Κρις Τέρνερ.

Το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας, Itar-Tass, είχε αναφέρει επικαλούμενο τις ρωσικές αρχές, ότι στο πλοίο θα παραμείνουν μόνο ορισμένα μέλη του πληρώματος του Shokalskiy. Ωστόσο, η AMSA ανακοίνωσε αργότερα ότι και τα 22 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν σε αυτό, με την ελπίδα πως μέσα στον Ιανουάριο οι πάγοι θα έχουν «ραγίσει» τόσο ώστε να μπορέσει να απεγκλωβισθεί με ίδια μέσα.

Όλη η επικαιρότητα