Ελλάδα

Αίτημα απόλυσης 26.000 δημ.υπαλλήλων επαναφέρει η τρόικα

troika.jpg

Τρύπα πάνω από 1 δις ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα έχει για το 2013 ο ελληνικός προϋπολογισμός. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου και από το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο.

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να καλυφθεί η τρύπα του 1 δισ., δεν αποκλείεται να τεθεί εν αμφιβόλω η επόμενη δόση των 3,2 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι για τη  δόση που θα πρέπει να εκταμιευθεί άμεσα των 2,8 δισ ευρώ  δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, όμως εκτιμάται ότι για να εκταμιευθεί η δόση των  3,2 δισ ευρώ, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες απαντήσεις από την Τρόικα.

Εντούτοις, ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μαύρης τρύπας, ενώ πρόσθεσε ότι οι συσκέψεις συνεχίζονται.. Μπορεί ο υπουργός να οφείλει να λειτουργεί καθησυχαστικά για τη διαμόρφωση των προσδοκιών της οικονομίας, όμως, οι σχεδιασμοί που γίνονται περιλαμβάνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της αναμενόμενης κυπριακής κατάρρευσης που, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορεί τελικά να δημιουργήσει απόκλιση στους στόχους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου.

Την ίδια ώρα, η Τρόικα εξακολουθεί σταθερά να επιμένει ότι θα πρέπει να αποφασιστεί γρήγορα η απόλυση των 26.000 δημοσίων υπαλλήλων και να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για τα ασφαλιστικά ταμεία (λίγες δόσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών).

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να ενεργοποιήσει το σύνολο των μηχανισμών για να μην αποκλίνει η οικονομία από τους στόχους που έχουν τεθεί, γνωρίζοντας ότι η εποπτεία της τρόικας θα είναι ιδιαίτερα σκληρή κατά την επιστροφή της. Η κύρια πηγή ανησυχίας προέρχεται από τις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης, η οποία αναμένεται να μπει σε βαθιά ύφεση, ενώ συγχρόνως εκφράζονται αβεβαιότητες για τη γεωπολιτική της ευστάθεια.

Εκείνο επίσης που ανησυχεί κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση, έχει να κάνει με το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση απόκλισης των μεγεθών από τους στόχους που έχουν τεθεί, η γερμανική πλευρά ενδέχεται να προχωρήσει σε αποφάσεις ακραίες που θα προσιδιάζουν με λύση αντίστοιχη που δόθηκε στην Κύπρο. Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται ακόμη πολύ πρώιμο, εντούτοις η κωλυσιεργία σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, όπου οι συγκρούσεις εγχώριων συμφερόντων έχουν επιβραδύνει την αποκρατικοποίηση, είτε αντίστοιχα στον τομέα των απολύσεων, όπου ο υπουργός Εσωτερικών, Α. Μανιτάκης, αλλά και η πλευρά της ΔΗΜΑΡ, δείχνουν ανελαστικοί,  μπορεί να οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση τη σχέση κυβέρνησης – Τρόικας – Γερμανών.

Ο χρόνος για την ανάκαμψη της οικονομίας πιέζει ασφυκτικά, καθώς μπορεί οι τράπεζες να προετοιμάζονται για αυξήσεις κεφαλαίου και να έχουν αποδειχθεί “λιμάνια” ασφαλείας στην κυπριακή κρίση, από την άλλη όμως, εάν η οικονομία παραμείνει σε ύφεση, τότε ενδέχεται να απειλήσει την αποτελεσματικότητα της ανακεφαλαιοποίησης. Σημάδια ανάκαμψης όμως ακόμα δεν υπάρχουν, αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ύφεσης εξαιτίας της Κύπρου, αλλά και απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδεινούμενη ύφεση εξέφρασε και την απαίτησή του να επιταχυνθεί η πληρωμή των χρεών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις για “να πέσει χρήμα” στην αγορά.
 
“Εμείς δίνουμε το χρήμα αλλά πρέπει να πάει στην αγορά”, τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη σύσκεψη, από την οποία δεν έλειψαν η ένταση και ο εκνευρισμός, που εκφράστηκε με πιέσεις του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των πληρωμών στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.


πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα