Categories: Κόσμος

Ακάρ: Η Ελλάδα επιδιώκει διάφορες συμμαχίες και επιδίδεται σε κούρσα εξοπλισμών

Share

Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε στους κυβερνήτες των πλοίων που συμμετέχουν στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Αυτές οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση μας. Τους υπενθυμίζουμε ξανά και ξανά ότι οι παράνομες πράξεις, η ρητορική δεν είναι υγιείς, δεν ωφελούν κανέναν και όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κατά καιρούς γίνονται πολύ αντιφατικές δηλώσεις. Αφενός λέγεται ότι είμαστε γείτονες και σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ και αφετέρου επιδεικνύεται εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία. Θέλω να τονίσω ότι η χρήση ορισμένων εκφράσεων που άσκοπα κατηγορούν και δυσφημούν την Τουρκία δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Ο Χουλουσι Ακαρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα ‘επιδιώκει διάφορες συμμαχίες και επιδίδεται σε κούρσα εξοπλισμών’.

«Με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια, η Ελλάδα καταβάλλει σοβαρό αντίτιμο. Η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη γνωστή. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητο να δούμε ότι το οικονομικό βάρος και η ζημιά μιας τέτοιας εξωφρενικής εξοπλιστικής κούρσας θα ‘πέσει’ επάνω στο λαό της γειτονικής Ελλάδας. Είναι λάθος να επιδιώκονται ορισμένοι στόχοι, όπως ο εξοπλισμός ενάντια στα συμφέροντα και την ευημερία του ελληνικού λαού. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ιστορία, γεωγραφία, δίκαιο και πρότερες εμπειρίες. Είναι εξαιρετικά άβολο να παραμερίζονται όλα αυτά και να χρησιμοποιείται εχθρική, διχαστική γλώσσα»’.

Τονίζοντας τη σημασία του δικαίου στις διμερείς σχέσεις, ο Χουλουσι Ακαρ είπε πως «Η Ελλάδα εξόπλισε 16 από τα 23 νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση, μια θεμελιώδης παραβίαση του δικαίου. Λένε ‘Ας μην το συζητάμε αυτό’. Γιατί; Εάν πρόκειται να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ομιλεί ενάντια στις καθαρά αμυντικές προσπάθειες της Τουρκίας όταν εξοπλίζει αυτά τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών».

Ο Χουλουσι Ακαρ δήλωσε για άλλη μια φορά τη σημασία των συνεχών ανοιχτών διαύλων διαλόγου και ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω διαλόγου, προσθέτοντας πως «Ως Τουρκία, θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε όλον τον πλούτο του Αιγαίου δίκαια και να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα φιλίας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Λέμε στη γείτονα Ελλάδα, κρατήστε αυτήν την χείρα φιλίας που έχουμε τείνει με ειλικρίνεια»’.

Ο τούρκος Υπουργός άμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της και είπε πως «Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η Τουρκία είναι ένας αποτελεσματικός αξιόπιστος και ισχυρός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Όμως, παρά τις καλές μας προθέσεις, ας γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Δεν επιτρέπουμε με κανέναν τρόπο να παραβιάζονται τα δικαιώματά μας, το δίκιο μας».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Ακάρ τόνισε ότι «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση». Σημειώνοντας ότι οι πολυετείς διαπραγματεύσεις δεν έφεραν λύση, ο Ακάρ είπε πως «Η μόνη λύση είναι δύο κυρίαρχα, ισότιμα, ανεξάρτητα κράτη. Έχει φανεί εδω και 50 χρόνια ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτή».

Υπενθυμίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG άνοιξε γραφείο στην Κύπρο [‘Ε/Κ Διοίκηση’], ο ΥΠΑΜ Ακάρ σημείωσε πως «Αυτά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα υποκίνησης και ανειλικρίνειας, υποστήριξης της τρομοκρατίας κατά της Τουρκίας. Το PKK/YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση. Τους δίνεις ένα μέρος, μια στέγη και τους υποστηρίζεις. Υποστηρίζετε την τρομοκρατία. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα. Αυτά είναι αδιέξοδα. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο στο πλαίσιο των συμφωνιών. Ανεξάρτητα από το τι κάνει ο καθένας, έχουμε εκπληρώσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες μας ως εγγυητές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η Τουρκία ήταν και θα συνεχίσει να είναι η εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο. Είμαστε πάντα με τους Κύπριους αδελφούς μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί για αυτούς. Ορισμένοι εκλαμβάνουν το κάλεσμά μας σε διάλογο ως αδυναμία. Δεν είναι αδυναμία. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Αλλά από την άλλη, όταν λέμε ότι δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα και το δίκιο μας, δεν πρόκειται για απειλή. Με αυτήν την έννοια, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας και της ‘ΤΔΒΚ’. Ας το γνωρίζουν όλοι αυτό».

Σε δηλώσεις επίσης στον Τ/Σ Haberturk, ο Ακάρ υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα επιδιώκει μια σειρά από συμμαχίες. Είμαστε ήδη σύμμαχοι. Προσπαθούν να οπλιστούν. Εμείς λέμε ότι ‘αν είναι για την άμυνα, είναι πάρα πολλά, αλλά αν είναι για την Τουρκία, είναι λίγα’… Είμαστε γείτονες, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, αντιμετωπίζουμε παρόμοιες απειλές, από την τρομοκρατία μέχρι τους πρόσφυγες. Λέμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Επαναλαμβάνουμε ότι η δουλειά που κάνουμε είναι ανθρώπινη και νόμιμη. Υπάρχουν αυτοί που το καταλαβαίνουν, και κάποιοι που δεν το καταλαβαίνουν. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε την καθημερινή πολιτική. Είμαστε πολύ προγραμματισμένοι. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα σχηματισμό αν επιθυμούν κάτι άλλο με την υποστήριξη ορισμένων θεσμών και οργανισμών, ιδιαίτερα της Ε.Ε. Περιμένουμε να κατανοήσουν την ευαισθησία μας για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’».

Πηγή: ethnos.gr