Categories: Κόσμος

Ακάρ: Καλοδεχούμενοι οι Έλληνες διαπραγματευτές για νέες συζητήσεις

Share

Μετά το «μαστίγιο» έρχεται το… καρότο: αυτή την τεχνική φαίνεται ότι ακολουθεί η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα -ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει- με τον Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει σήμερα, μετά από το «μπαράζ» προκλήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι «καλοδεχούμενοι για νέες συζητήσεις».

«Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι ως δύο γείτονες, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καθίσουμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους να μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και να λύσουμε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Ακάρ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας δήλωσε πως «εργαζόμαστε για μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Υπάρχουν συμβουλευτικές συναντήσεις και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον πρόεδρό μας και γίνεται εργασία “αποσυμπίεσης” για την αποφυγή κάποιας σύγκρουσης. Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις συνομιλίες, είναι ξεκάθαρο» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών για να συζητηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς «υπάρχουν βαθιά ζητήματα».

«Περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια την τέταρτη συνάντηση που θα γίνει στην Άγκυρα. Κάποιοι φίλοι μας, κάποιοι από τους συμμάχους μας, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, λένε να είμαστε υπέρ του διαλόγου, να ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Μην το λέτε σε μας αυτό. Εάν οι συνομιλητές μας μας πουν ότι ερχόμαστε αύριο, είναι καλοδεχούμενοι» τόνισε ο Ακάρ.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με το διάλογο γιατί έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

«Γιατί έχουμε δίκιο» είπε επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, καταλήγοντας:

«Είμαστε δυνατοί για αυτό είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε».

Απειλές Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά δίκτυα ATV και A Haber, το βράδυ της Τετάρτης, εξαπέλυσε για άλλη μία φορά σφοδρή επίθεση εναντίον της χώρας μας, καλώντας τη να «συμμαζέψει τα μυαλά της».

Την ίδια ώρα, απείλησε επί της ουσίας την Ελλάδα με πλήγματα και ιδιαίτερα με το πυραυλικό σύστημα Tayfun.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις. Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία. Η τελευταία δοκιμή ήταν του πυραύλου Tayfun. Η δοκιμή του Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Με συνεχιζόμενη διαδικασία θα αυξηθεί και η απόσταση (βολής)».

Ο κ. Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στις «καλές ειδήσεις» που, όπως είπε, αφορούν τα βαλλιστικά όπλα Cenk και Traveler, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα «νέο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, που θα βγει από το υπόστεγο το 2023» αλλά και στη νέα φρεγάτα που θα ενισχύσει την τουρκική άμυνα.