Ηλεία

Ακόμη στο περίμενε για τις αποζημιώσεις από τις καιρικές συνθήκες – Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος

Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ηλείας τις όποιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καιρικές συνθήκες και οι σταφιδοπαραγωγοί εμφανίζονται πλέον αγανακτισμένοι, αφού μετά την καταστροφή βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις υποσχέσεις και την κοροϊδία.

Ξεχειλίζουν από αγανάκτηση οι σταφιδοπαραγωγοί, μετά την τελευταία ενημέρωση που είχαν από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, βάσει της οποίας δεν πρόκειται να λάβουν αποζημιώσεις πριν το τέλος του 2017.

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας είχε συγκαλέσει πανηλειακή αγροτική σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης στο πνευματικό κέντρο της Μαγούλας και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, αφού ο κλάδος ‘βράζει’ από προβλήματα.

Έμειναν στις δεσμεύσεις

Εκ των βασικών θεμάτων ενημέρωσης ήταν η καταβολή αποζημιώσεων στους σταφιδοπαραγωγούς για τις ζημιές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις το Σεπτέμβριο του 2016. Η υπόσχεση που είχε δοθεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και τον ΕΛΓΑ, ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα καταβάλλονταν μέσω ΠΣΕΑ.

Ωστόσο, βρισκόμαστε στο Μάιο του 2017 και αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προ ημερών στον Τύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και επανέλαβε και στη συγκέντρωση, δεν πρόκειται να δοθούν πριν το τέλος του 2017.

Όπως εξήγησε στους παραγωγούς ο κ. Βαλιανάτος, από την ενημέρωση που είχε η Ομάδα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκύπτει ότι ο σχετικός φάκελος δεν έχει αποσταλεί ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση και δεν πρόκειται να αποσταλεί πριν τον Οκτώβριο του 2017. Και φυσικά αυτό συνεπάγεται ότι πριν το τέλος του 2017 δεν θα καταβληθούν χρήματα.

‘Ζήσε Μάη μου δηλαδή….’ χωρίς ωστόσο κανένας εμπλεκόμενος φορέας να προσδιορίζει για ποιο Μάιο μιλάμε…

Οι αγρότες οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους από αυτή την εξέλιξη και προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ληφθούν νεώτερες αποφάσεις.

Ο κ. Βαλιανάτος ενημέρωσε και για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση του Απριλίου, κυρίως σε καλλιέργειες με καρπούζι και μέμφθηκε τον ΕΛΓΑ που δεν έχει αποστείλει ακόμη γεωπόνους για να γίνουν οι εκτιμήσεις.

«Ο αγροτικός κόσμος είναι καζάνι που βράζει , αφού ο κλάδος έχει χάσει πολλά και δεν λαμβάνει ούτε αυτά που δικαιούται από τις αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις για να δούμε τι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουμε εκ νέου συγκέντρωση, στην Αμαλιάδα αυτή τη φορά, για να λάβουμε τις αποφάσεις μας» σχολίασε ο κ. Βαλιανάτος.

Οι δασικοί χάρτες

Εκτός από τις αποζημιώσεις των αγροτών το θέμα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση ήταν η ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες, που ‘καίνε’ πολλούς αγρότες. Προσκεκλημένος από την Ομάδα Παραγωγών ήταν ο Δασάρχης Πύργου κ. Ανδρέας Λάττας, ο οποίος ανέλυσε εκτενώς το θέμα και έκανε μία εμπεριστατωμένη προσέγγιση, αναφορικά με τα όσα προβλέπονται και τι ισχύει πλέον μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Και φυσικά, απάντησε και σε όλες τις ερωτήσεις των παριστάμενων.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο υπεύθυνος του γραφείου ΓΑΙΑ στον Πύργο κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τις επιπτώσεις των δασικών χαρτών σε σχέση με το ΟΣΔΕ.

Όλη η επικαιρότητα