Κόσμος

Ακούστε τον μετεωρίτη που έρχεται! (VIDEO)

17610_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρότερο ηχητικό κύμα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη γήινη ατμόσφαιρα, προκάλεσε η πτώση του μετεωρίτη στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) ο μετεωρίτης έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ έντασης υπερήχων στην ατμόσφαιρα που κατείχε ο μετεωρίτης που είχε πέσει στο Σουλαουέσι της Ινδονησίας το 2009.

Ο «εξωγήινος» ήχος καταγράφηκε από 17 σταθμούς του CTBTO. Οι υπόηχοι έφτασαν μάλιστα μέχρι το σταθμό της Ανταρκτικής, περίπου 15.000 χιλιόμετρα από την περιοχή των Ουραλίων όπου χτύπησε ο μετεωρίτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού τα ηχητικά κύματα του μετεωρίτη είχαν συχνότητα κοντά στα 10 Hertz, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το όριο της ανθρώπινης ακοής. Για να μπορέσει κανείς να ακούσει τον ήχο, το σήμα φιλτραρίστηκε και επιταχύνθηκε κατά 135 φορές.

Η ανάλυση των δεδομένων από τα Ουράλια θα συνεχιστεί προκειμένου να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η πορεία και το μέγεθος του αντικειμένου, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένας χονδρίτης, δηλαδή αστεροειδής από πετρώματα και όχι από συμπαγές μέταλλο.

Σημειώνεται ότι η NASA εκτίμησε το μέγεθός του στα 17 μέτρα διάμετρο, ενώ η ενέργεια που απελευθέρωσε υπολογίζεται στους 300 κιλοτόνους, σχεδόν 20 φορές περισσότερη από ό,τι στην πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα

Ένα νέο, συγκλονιστικό βίντεο από τον μετεωρίτη που «χτύπησε» την προηγούμενη εβδομάδα τα Ουράλια Όρη της Ρωσία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Μια κάμερα που βρισκόταν στο εσωτερικού ενός αυτοκινήτου κατέγραψε καρέ-καρέ την πτώση του μετεωρίτη, ο οποίος «χτύπησε» την πόλη Τσέλιαμπινσκ, 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και τον τραυματισμό 1.200 ανθρώπων.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα