Ακρίβεια: «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση…» λένε επαγγελματίες και πολίτες της Ηλείας

Share

Οι αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με την ακρίβεια να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ποδαρικό με ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά κάνει ο Μάιος, με αυξήσεις έως 50%, σε βασικά αγαθά, από τον καφέ, το λάδι, τις μαργαρίνες μέχρι και τα χαρτικά.

Καθημερινές οι ανατιμήσεις

Πλέον οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές, με πάνω από το 60% των προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα τροφίμων να πωλείται ακριβότερα.

Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μπαράζ ανατιμήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή τους τελευταίους οκτώ μήνες που έχει ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Και ενώ αρκετοί ήλπιζαν ότι τον Μάρτιο θα έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην αγορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώθηκε περαιτέρω η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις μετά το 1996.

Τουλάχιστον 6 στα 10 προϊόντα πωλούνται ακριβότερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με ορισμένα από αυτά να έχουν ανατιμηθεί δύο και τρεις φορές. Δηλαδή, αν ένα μικρό σούπερ μάρκετ πουλάει 2.000 προϊόντα, τα 1.200 έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον μία φορά. Τα καταστήματα τροφίμων γίνονται καθημερινά παραλήπτες ανατιμημένων τιμολογίων σε ποσοστό που τις περισσότερες φορές ξεπερνά ακόμη και το 10% και φτάνει ακόμη και το 50%.

Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τις αμέσως επόμενες ημέρες -και σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιουνίου- αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό έως 50% τουλάχιστον 300 προϊόντα. Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Συγκεκριμένα, η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

Σπορέλαια 50%,

χαρτικά 15%-25%,

μαργαρίνες 20%,

ελαιόλαδο 20%,

αραβοσιτέλαιο 10%-18%,

κρουασάν 9%-20%,

τυριά 4%-17%,

ψωμί 8%,

ξινό νερό έως 16%,

καφές φίλτρου 17%,

ελληνικός καφές 13%,

έτοιμα φαγητά 5%-13%,

φρέσκοι χυμοί και τσάι 2,5%-12%,

κατεψυγμένες πατάτες 10%,

γάλα 5%-9%,

μπισκότα 8%,

απορρυπαντικά 5%-8%,

γιαούρτι 6%-7%,

βούτυρο 5%- 6%,

σαλάτες 6%,

σαμπουάν 6%,

κρασιά 4%- 6%,

ρεβίθια 5%,

αλάτι 5%,

κονσέρβες 5%,

δημητριακά 5%,

αυγά 4,5% κατά μέσο όρο,

παξιμάδια 4,5%

και κρέμες γάλακτος 1,5%.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Πλέον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το κόστος των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας.

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση» δηλώνουν επαγγελματίες και πολίτες

Τι λένε όμως οι επαγγελματίες και οι πολίτες για τις συνεχείς αυξήσεις που παρατηρούνται, σχεδόν σε όλα τα προϊόντα;

Ο Ηρακλής Διονυσόπουλος ιδιοκτήτης πρατήριου υγρών καυσίμων τονίζει χαρακτηριστικά:

«Παραδόξως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση στην τιμή των καυσίμων, παρότι διεθνώς οι τιμές έχουνε πέσει. Είχε 140 δολάρια το βαρέλι και τώρα δεν έχει ούτε 110. Πριν το Πάσχα η τιμή στη βενζίνη ήταν κάτω από τα 2 ευρώ και τώρα έχει φτάσει τα 2.10. Πιστεύω ότι αυτή η αύξηση είναι απότομη και αδικαιολόγητη. Όσον αφορά το επίδομα των 13 ευρώ το μήνα που έδωσε το κράτος, δεν φτάνει ούτε να πας μέχρι το Κατάκολο. Οπότε ο κόσμος το διασκεδάζει με αυτό το μέτρο. Υπάρχουν και κάποια προβλήματα με τις κάρτες, αφού δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλες, ενώ σε κάποιους άλλους δεν πιάνει. Οπότε η κίνηση στα βενζινάδικα έχει πέσει. Το αίτημα που είχαμε θέσει δεν έχει ακόμα δικαιωθεί, να μειωθεί δηλαδή ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, αφού μόνο έτσι θα πέσουν οι τιμές».

Από την πλευρά του ο Νίκος Βασιλόπουλος από το σούπερ μάρκετ Τερζής στην Ρήγα Φεραίου τονίζει:

«Έχουμε ενημερωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αύξηση στα τιμολόγια και ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα. Ξεκινάνε τα ζυμαρικά, τα όσπρια και τα αλεύρια και ίσως να συνεχίσουμε και στα υπόλοιπα. Κανείς δεν ξέρει το ποσοστό της αύξησης, αυτό θα φανεί στην πορεία. Ο κόσμος πλέον παίρνει μόνο τα απαραίτητα για να βγάλουν τη μέρα και την εβδομάδα και μετά πάλι από την αρχή. Όλοι φοβούνται δυστυχώς, γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί πολύ λίγες ελλείψεις σε προϊόντα, ειδικά στα ηλιέλαια και στο αραβοσιτέλαιο πού φτιάχνονταν στην Ουκρανία λόγω του πολέμου. Στα υπόλοιπα μέχρι στιγμής υπάρχει επάρκεια και θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει. Δυστυχώς όλες οι αυξήσεις έρχονται η μία μετά την άλλη».

Ο Τάκης Ρουμπίνης ιδιοκτήτης παντοπωλείου προσθέτει για την μεγάλη ακρίβεια που πλήττει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες:

«Έχουμε συνεχώς νέες αυξήσεις. Οπότε άστα πάνε στο Θεό όλα. Ο κόσμος έχει περιορίσει τα ψώνια του αφού δεν βγαίνει πλέον και παίρνει μόνο τα άκρως απαραίτητα. Όταν αυξάνεται το ρεύμα, τα καύσιμα, τα τρόφιμα, δεν μειώνεται η αγοραστική δυναμική του κάθε πολίτη; Ακόμα και αν ζητάει ο κόσμος να του δώσουμε προϊόντα βερεσέ αυτό δεν μπορεί να γίνει για να βοηθήσουμε. Πλέον οι πολίτες έχουν έρθει σε αδιέξοδο, τα πράγματα ήτανε πολύ άσχημα, ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία και πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο κόσμος.

Ο Ελευθέριος Πλέσσας πολύτεκνος τονίζει και αυτός ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους:

«Πλέον οι οικογένειες είναι σε απόγνωση και εγώ που είμαι πολύτεκνος και έχω τέσσερα παιδιά με αναπηρική σύνταξη και ένα μεροκάματο δυσκολεύομαι. Η ακρίβεια μας έχει οδηγήσει σε απόγνωση, δεν υπάρχει δυνατότητα για βενζίνη, ούτε για πετρέλαιο, έχουμε περιορίσει τις κινήσεις μας με το αυτοκίνητο και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε με τα πόδια όπου θέλουμε. Έχουμε περιορίσει και το σούπερ μάρκετ, γράφουμε σε χαρτί τι θέλουμε, δυστυχώς παίρνουμε τα απαραίτητα. Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά μας φοβίζει, αλλά ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι, που είναι πολύ δύσκολο όποια κυβέρνηση και αν έρθει. Και αυτό από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαράξει μία πορεία φτωχοποίησης των λαών, θα ζήσουμε έτσι».

Τέλος ο Νίκος Τόλιας πολίτης ανέφερε:

«Νομίζω ότι πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με αυτή την ακρίβεια. Πάνω που βοήθησε λίγο το κράτος ήρθε η αύξηση των τιμών σε όλα τα πράγματα να συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα. Οπότε πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει με αυτή την ακρίβεια. Ο κόσμος έχει φοβηθεί πάρα πολύ αφού με τις συνεχόμενες αυξήσεις δεν ξέρει τι να κάνει για να μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει όλο αυτό το πράγμα».