Categories: Ηλεία

Ακρίβεια: Επιστροφή στα μπακάλικα και στα τεφτέρια

Share

Τα συνεχόμενα κύματα ακρίβειας, έχουν φέρει τους καταναλωτές, πλέον σε καταστάσεις σοκ, καθώς για να καταφέρουν να κάνουν σωστά τις αγορές τους, ψάχνουν τις χαμηλότερες τιμές, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ακόμα και με το καλάθι του νοικοκυριού, που φαίνεται πως κάποιοι ψωνίζουν ορισμένα προϊόντα, η κατάσταση δεν βοηθάει, με δεδομένο πως οι ανατιμήσεις των προϊόντων είναι συνεχείς και σε πολλές των περιπτώσεων τα προϊόντα που χρειάζονται οι καταναλωτές δεν μπορούν να τα βρουν στο καλάθι του νοικοκυριού, παρά το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα, προστίθενται νέα είδη σε αυτό.

Η εικόνα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ειδικά μετά τα κύματα ακρίβειας που έχουν πλήξει την τοπική οικονομία, είναι πως πολλοί καταναλωτές, έχουν πλέον στραφεί στα συνοικιακά μαγαζιά (μίνι μάρκετ και παντοπωλεία) καθώς κάνοντας συγκρίσεις τιμών, έχουν βρει χαμηλότερες τιμές σε κάποια είδη που προτιμούν.

Από την άλλη φαίνεται πως σε λίγες ημέρες θα κάνει την εμφάνισή του και το λεγόμενο Market Pass με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ανοίγει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την 1η Φεβρουαρίου. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το κράτος θα καλύπτει το 10% του κόστους που καταβάλλει μηνιαίως το νοικοκυριό για τα ψώνια στο σουπερμάρκετ. Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι είναι περί τα 3,5 εκατ. ενώ η απόφαση να ξεκινήσουν νωρίτερα οι αιτήσεις σχετίζεται με το νέο, «μίνι-κύμα» ανατιμήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εικόνα που διαμορφώνεται, σε συνοικιακά μίνι μάρκετ και παντοπωλεία της Ηλείας, δεν είναι ίδια, σε όλες τις περιοχές καθώς σύμφωνα με την έρευνα της εφ. Πατρίς, φαίνεται πως στις μεγαλύτερες πόλεις του νομού οι καταναλωτές, κάνοντας έρευνα αγοράς, προτιμούν αντί για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν ορισμένα από τα ψώνια τους στα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς τους και αφού πρώτα έχουν διαπιστώσει τις διαφορές των τιμών. Από την άλλη στο συνοικιακό μαγαζί, ο καταναλωτής, ζητά να αγοράσει με πίστωση κάποια προϊόντα πληρώνοντάς τα μόλις λάβει τον μισθό ή την σύνταξη. Αυτό βέβαια στις μέρες μας είναι δύσκολο και μπορεί να είναι εφικτό σε κάποιες περιπτώσεις όταν ο ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ έχει την δυνατότητα να προσφέρει «πίστωση» γράφοντας στο μπλοκάκι του το χρέος του πελάτη.

Μιχάλης Μπελτσώνιας, κρεοπωλείο – παντοπωλείο Ανδραβίδα

«Δεν θα πάμε καλά. Όλα τα μικρά μαγαζιά θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια. Η πίστωση δεν νομίζω ότι μπορεί να ισχύει και αν ισχύει θα ισχύει γι αυτούς που μπορούν να την κάνουν. Όταν κάποιος πάρει πίστωση από ένα μαγαζί, τότε δεν θα ξαναέρθει να ψωνίσει γιατί χρωστάει. Όταν φύγω εγώ από αυτό το μαγαζί και συνταξιοδοτηθώ μετά από εμένα θα έρθει το σκοτάδι εδώ. Δυστυχώς δεν θα προχωρήσουν οι μικρές επιχειρήσεις».

Μάρκος Πέττας, οπωροπωλείο Ανδραβίδα

«Ένα χρόνο περίπου που λειτουργώ το μίνι μάρκετ μπορώ να πω πως υπάρχει μια τάση να ψωνίζει ο κόσμος με πίστωση όμως αυτό γίνεται τις τελευταίες ημέρες πριν πληρωθούν όπου λογικά ξεμένουν από χρήματα. Και μετά έρχονται και πληρώνουν το χρέος τους. Στο δικό μου πελατολόγιο δεν είναι μεγάλο το ποσοστό αλλά βλέπω ότι σιγά-σιγά έχει μια αυξητική τάση, να ζητούν πίστωση».

Κωνσταντίνος Τερζής, μίνι μάρκετ Πύργος

«Τα συνοικιακά μαγαζιά έχουν πολύ καλύτερες τιμές από τις αλυσίδες. Γιατί τα συνοικιακά μαγαζιά αν είναι ιδιόκτητα δεν έχουν λειτουργικά έξοδα. Εδώ κάθομαι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και μπορεί να έχω και καλύτερη τιμή σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Μου λένε πελάτες μου ότι έχουν αγοράσει ακριβότερα π.χ. ένα μαλακτικό ρούχων σε μεγάλο σούπερ μάρκετ της περιοχής και έρχονται εδώ τις Κυριακές που δεν είναι ανοικτά τα υπόλοιπα καταστήματα και αντιλαμβάνονται πως έχουμε πραγματικά χαμηλές τιμές. Αυτό είναι κάτι που μέσα από την έρευνα τους κάνει να καταλάβουν που θα βρουν φθηνότερα ακόμα και τα ίδια προϊόντα που αγοράζουν».

Γιώργος Τυλιγάδας, παντοπωλείο Πύργος

«Στο δικό μας το επάγγελμα, που είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα, βλέπω ότι ο κόσμος ψάχνοντας για τις καλές τιμές έρχεται και κάνει έρευνα. Γιατί πλέον ο κόσμος δεν βγαίνει έξω να αγοράσει προϊόντα και όταν βγει ξέρει ακριβώς τι θα πάρει, μετρημένα. Οπότε σπάνια να ζητήσει πίστωση σε άλλα είδη τα οποία ξέρει πως δεν μπορεί να τα πληρώσει. Ο προϋπολογισμός ενός μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί αρκετά και το βλέπουμε όλοι αυτό».