Ηλεία Οικονομία

Ακρίβεια: Οικονομικός «Γολγοθάς» για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες

Σοκ και δέος για λογαριασμούς και ανατιμήσεις.
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπα με ένα πρωτοφανές κοκτέιλ ακρίβειας είναι τα νοικοκυριά, αφού πέρα από την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα, οι υπέρογκες αυξήσεις αφορούν και τα περισσότερα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαία για τη στοιχειώδη διαβίωση του νοικοκυριού.

Πρόκειται για βόμβα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ το επίδομα ακρίβειας που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν θα καλύπτει πλέον ούτε κατ’ ελάχιστο μέρος των ανατιμήσεων του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολυμελείς οικογένειες, πολύτεκνες και τρίτεκνες, να βιώνουν έναν οικονομικό «Γολγοθά», από τον οποίο δεν ξέρουν πότε θα βγουν, με αρνητικές συνέπειες για την καθημερινότητά τους και την προοπτική αξιοποίησης των ευκαιριών που τους δίνονται προκειμένου να βελτιώσουν την ζωή τους.

Σε καθημερινή πλέον βάση αλλάζουν οι τιμές των προϊόντων, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, κάτι που θα εξακολουθήσει να γίνεται και το επόμενο χρονικό διάστημα. Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιούνται δεκάδες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που σε μεμονωμένα προϊόντα θα ξεπεράσουν ακόμα και το 30%.

Αυξήσεις

Αναλυτικότερα η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στα εξής προϊόντα:

ελληνικός καφές έως 32%,

χαρτικά έως 26%,

αλεύρι έως 18%,

απορρυπαντικά έως 11%,

κατεψυγμένα λαχανικά έως 10%,

δημητριακά έως 8%,

αλλαντικά 8%,

ρύζι και όσπρια 6%,

ψωμί τοστ 3%,

σαπούνι 9%,

μέλι 3%,

καθαριστικά τζαμιών 7%,

σαμπουάν 3,5%,

ελιές συσκευασμένες 10%,

οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες 4,5%,

μπισκότα 6%,

φρυγανιές 5%,

ηλιέλαια έως 11% και πολλά άλλα.

Επίσης, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές στα σιτηρά, η οποία φτάνει ακόμη και το 100% σε σχέση με πέρυσι, αναμένονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσει ακόμη και το 10%.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά ανέβηκε επιπλέον 14%, αγγίζοντας την τιμή- ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 Πρόεδρος Τριτέκνων Ηλείας

«Οι τρίτεκνες οικογένειες ζουν ένα Γολγοθά»

«Οι τρίτεκνες οικογένειες με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας περνούν ένα ”Γολγοθά”. Σίγουρα η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί όταν έχεις μία οικογένεια που απαρτίζεται από πέντε μέλη τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα. Μάλιστα αν σπουδάζεις δύο παιδιά σε διαφορετικές πόλεις, με τα ενοίκια να έχουν φθάσει στα ύψη, με την ακρίβεια γενικά σε καύσιμα, θέρμανση, ηλεκτρισμό, ενέργεια η επιβίωση των οικογενειών αυτών είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Αν τα παιδιά είναι σε διαφορετικές πόλεις θα πρέπει να συντηρείς τέσσερα σπίτια, γιατί μόλις το ένα παιδί περάσει τα 23 έτη η οικογένεια χάνει την ιδιότητα της τρίτεκνης οικογένειας και το παιδί που ακολουθεί δεν μπορεί να πάρει μεταγραφή για να πάει να σπουδάσει στην πόλη που είναι και ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη  ότι τα έσοδά της δεν έχουν αυξηθεί, αλλά μπορώ να πω ότι έχουν μειωθεί μετά το 2010, τότε βλέπουμε ότι αυτές οι οικογένειες, οι τρίτεκνες, περνούν στην κυριολεξία ένα «Γολγοθά».

Οι δουλειές είναι λίγες, οι περισσότεροι γονείς δεν δουλεύουν. Με τα επιδόματα και μόνο της ανεργίας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οικογένειές τους σε βασικά πράγματα και αναγκάζονται είτε να μην σπουδάζουν τα  παιδιά τους, είτε να τους παρέχουν λιγότερα και γι’ αυτό πρέπει η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση να δει διαφορετικά αυτές τις οικογένειες. Και αυτό γιατί δεν είναι ίδια η κατάσταση η οποία βιώνουν ένα ζευγάρι με ένα παιδί με ένα άλλο που έχει τρία παιδιά. Θέλω να πω ότι τα έξοδα των οικογενειών με τα τρία παιδιά είναι πολύ περισσότερα από τις οικογένειες με ένα παιδί άντε και με δύο  παιδιά. Και σίγουρα οι οικογένειες αυτές είναι εκείνες οι οποίες προσφέρουν πολίτες Έλληνες καλλιεργημένους, με σπουδές σε διάφορους τομείς και αναδείκνυαν την Ελλάδα, τον Ελληνικό πληθυσμό.

Η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα μετά το 2010, η πανδημία, ο πόλεμος τώρα, η ακρίβεια στην ενέργεια και γενικά σε όλα τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν δυσκολέψει κατά πολύ την προσπάθεια διαβίωσης των οικογενειών και πολύ περισσότερο των τρίτεκνων. Κάποτε ψωνίζαμε ένα καλάθι με 50 ευρώ και σήμερα με το ποσό αυτό δεν παίρνεις ούτε τα βασικά για ένα τραπέζι πέντε ατόμων.

Θεωρώ ότι η κρίση αυτή η οποία πλήττει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας και γενικά τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχει πλήξει περισσότερο τις πολυμελείς οικογένειες».

ΝΙΚΟΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΗΣ

Πρόεδρος Πολυτέκνων Ηλείας

«Πολύ δύσκολη η διαβίωση των πολυμελών οικογενειών»

«Οι αυξήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια έχουν συμβάλλει στην δημιουργία δύσκολων συνθηκών για τις πολύτεκνες οικογένειες. Όλα έχουν ανέβει στα ύψη με τους μισθούς να μένουν καθηλωμένοι στα ίδια επίπεδα. Όλα τα βασικά τρόφιμα τυρί, λάδι, ψωμί, ζυμαρικά έχουν φθάσει στο Θεό. Πως να μπορέσει μία πολύτεκνη οικογένεια να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση της προσπάθειας διαβίωσης των πολύτεκνων οικογενειών.

ο ρεύμα, τα καύσιμα, το πετρέλαιο έχουν και αυτά αυξηθεί στο κατακόρυφο κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τις πολύτεκνες οικογένειες. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας και ουσιαστικά κάτω από αυτές τις συνθήκες οδηγεί την Ελληνική Οικογένεια στη διάλυση. Τα έσοδα των οικογενειών παραμένουν στάσιμα και σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση των πολυμελών οικογενειών».

Όλη η επικαιρότητα